Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '18

 
Kategori
Güncel
 

Kiralık veya Kadrolu Katiller

Kiralık veya Kadrolu Katiller
 

İnsanlar hayal ettikleri eşyaları almak için ömürlerini tüketirken, tükettikleri şeylerle mutlu olacaklarına inanıyorlar ki, süreç kiralama ile kullanım hakkı elde etmenin mi yoksa satın almanın, satın alma adına yapılan yatırımın değip değmediğini sıradan tüketiciler aradaki ince benzerliği hatta kiralamanın daha karlı olduğunu anlamıyor, anlayamıyorlar. Özellikle de bizde durum daha fazlasına sahip olma adına boşa giden ama daima kaybedilen hayatlara tekabül ediyor.

Arabadan tüketici elektroniğine kadar yapısında mikro-işlemci kullanılan hemen her cihaz aslında sonsuza kadar tüketici kullansın diye değil, kullanıp atsın yenisini alsın diye tasarlanıyor. İşletmeler bu konuda çalıştırmak üzere binlerce mühendis çalıştırıyorlar. İşletmeci, sattığı cihazın garantisi bittikten sonra yüksek servis bedelleri ile kişileri yenilerini almaya yönlendirirken, aslında insanlara yapay sahiplik hissi verirken, onların da çaktırmadan sahibi oluveriyor. Örneğin yeni modellerde nadiren garanti bittikten sonra bir cihaz kullanılabilir oluyor. Teknolojik cihazlarda gerçek zaman özelliği olanlarda çalışma saatinin devreyi kapatması ile cihaz servise ihtiyaç duyarken, mekanik sayaçlı olarak dahi satılan cihazların istenen zaman, çalışma durumuna göre durmasını sağlamak pek de zor olamaz.

Örneğin; kolektör-fırça kömür düzeneği olan bir makineyi ele alalım. Tasarımını yaparken, kömürün imalatı yapılırken kaç devir sonunda aşınmadan dolayı kömürün biteceğini laboratuar ortamında hesaplamak çocuk oyuncağıdır. Diyelim ki bir çamaşır makinesi beş bin tur yapınca yıkama, beş bin tur yapınca sıkma yapsın. Ortalama haftada iki makine çamaşır yıkandığı varsayılırsa ayda sekiz yılda doksan altı, üç yılda ise; iki yüz seksen sekiz kez çamaşır yıkayacağı yüzde on veya iyimser bir rakam olsun yüzde yirmi toleransıyla birlikte makinenin garanti dâhilinde çalışması gereken yıkama adedi bulunur. Bir yıkamada yapılan devir sayısı takometre ile veya sayıcı ile ölçüldüğünde garanti dâhilinde dönmesi gereken süre bulunmuş olur. Eğer içinde mikroişlemci ve uzun ömürlü ve mikro-işlemciyi besleyen pil kullanılması halinde tıpkı dijital sayaçlarda olduğu gibi istenen zaman diliminde eklenen özelliklere göre, uzaktan dahi sistemi kapatmak ihtimal dışı değildir.

Büyük firmaların neden kiralama yöntemine başvurdukları şüphesiz kişilerin gözlerinden kaçar. Ancak karlılık varsa söz konusu büyük yapılar elbette ki o yöntemi tercih ederlerdi. Ancak sahip olmak insana çoğu zaman duygusu dahi kişilere geçici bir algı körlüğü sağlarken,  sahip olduğunu zannetmenin çekiciliği kim bilir belki de ölümü unutmak adına geçici algısal bir bozulmadır. Sahip olunan her şey eskimeye değerinden kaybetmeye, yenilere karşı daha savunmasız, değersiz kalmaya istisnalar hariç mahkûmdur.

 

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..