Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '09

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Kiraz tuzlusu konservesi

Kiraz tuzlusu konservesi
 

konserve-kiraz-tuzlusu


İnternetten baktım. Tadı enfes olan "kiraz tuzlusu kavurması"nın sadece belediye tarafından verilen tarifi ve bir sürü kopyası var. Ayrıca Giresun ve Doğu Karadeniz'de, tuzlu kavurmalarının en lezzetlisi olan bu yemeğin adam gibi görseli de yok. Bu nedenle olaya al atıp, yerel olarak çok yapılan ve sevilen bu enfes tadı sizlere tattıracağım. Ama önce kirazları konserve tuzlamak gerekir. Bazılarınız "Yahu meyvenin tuzlusu, bir de kavurması mı olur?" diyecek. Olur efendim olur! Siz patlıcanın reçelini yapıyorsunuz da ben size bir şey söylüyor muyum? Hadiyin başlıyoruz!

Malzemeler

    5 kg. kiraz 6 yemek kaşığı tepeleme kaya tuzu 4 ya da 5 lt.'lik steril edilmiş cam kavanoz Kaynatılmış ve 1 gün dinlendirilmiş su

Yapılışı

    Kirazların sapını ayıklayın ve sapları bir kenara ayırın. Kirazları bol suda yıkayıp sirkeli ve 1 çorba kaşığı tuz atılmış suda 15 dk. bekletin. Süzdükten sonra kavanoza 1/3'ünü doldurun. 2 kaşık tepeleme kaya tuzunu dökün. Aynı işlemi 2 kez daha yapın. Kavanozun ağzını kapatıp, şöyle sağa sola sallayın. Alt-üst edin. Yeteri kadar suyu ilave edin. Kapağa kadar 3-4 cm boşluk kalsın. Kirazlar tuzlu su içinde kalacak şekilde üzerine steril poşet içinde ağırlık koyun. Ağırlık için en güzeli oval deniz taşı. Kapağın altına hava aldırmayacak steril poşet koyup kapatın. Serin ve karanlık yerde saklayın. 10 gün sonra kiraz tuzlunuz hazırdır.

Mutlaka Soracak Olduğunuz Şeyler Vardır

    Kiraz tanelerini kavanoza, sıkı şekilde dizin. Gevşek olmasın! İlk 3 gün serin ve karanlık yerde, sonrasında buzdolabının alt rafında saklayın. Sirkeli, tuzlu suda bekletmenin amacı, meyve üzerindeki yüzssüz ve davetsiz misafirlerin bakteri ve küf oluşturmasını engellemektir. Kavanozu steril etmenin yolları "burada."
 
Toplam blog
: 106
: 4561
Kayıt tarihi
: 28.03.09
 
 

Ayhan Demiral ..