Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '16

 
Kategori
Psikoloji
 

Kırık camlar teorisi

Kırık camlar teorisi
 

Bir teori


‘‘ Kırık Camlar Teorisi ’’ Amerikalı psikolog Philip Zimbardo’nun 1969 yılında yaptığı bir araştırma sonucunda ortaya çıkmıştır. Zimbardo ve öğrencileri 1959 model plakası olmayan ve kaputları aralık olan iki otomobilden bir tanesini suç oranının yüksek olduğu, düşük sosyo ekonomik düzeye sahip bireylerin yaşadığı Bronx bölgesine; diğerini yüksek sosyo ekonomik düzeye sahip bireylerin yaşadığı Palo Alto bölgesine bırakıp olanları kameraya kaydetmişler. Üç gün içerisinde Bronx’ta bulunan otomobilin kullanabilir bir yeri kalmamıştı. Diğerine ise kimse dokunmamıştı bile.

Araştırmanın ikinci aşamasında Zimbardo ve öğrencisi zarar görmeyen otomobilin kelebek camını kırdığında çevredeki zenginlerin de dâhil olması ile otomobil kullanılamaz hale gelmişti. Bunun üzerinde Zimbardo ‘‘Demek ki, ilk camın kırılmasına izin verdiğinizde gerisi gelir ve kötü gidişatı engelleyemezsiniz.’’ demiştir.

Sosyal ilişkilerde, okulda veya iş hayatında bir adım yanlış atıldığında onu takip eden adımlar da yanlış olur, telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkabilir. Ofiste iş arkadaşının bakışından, konuşmasından başka anlamlar çıkaran bir kişi olumsuz ve sert cevaplar vererek tartışmaya neden olabilmekte; derste bir konuyu dinlemeyen veya anlamayan bir öğrenci takip eden konuları da anlayamamakta, başarısız olmaktadır.

Yere düşen ilk çöpü almazsanız, kırılan ilk camı tamir etmezseniz, yaptığınız ilk hatayı telafi etmezseniz daha sonra düzeltmeniz daha zor olacaktır. Unutmayın, gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklerseniz, diğerleri de yanlış olacaktır. 

 
Toplam blog
: 14
: 1220
Kayıt tarihi
: 02.09.15
 
 

Merhaba! Her hayal gerçek olmaz ama gerçekler bir zaman hayaldi. İnsanlara yol göstermeye çalışan..