Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '12

 
Kategori
Güncel
 

Kırıldı tellerin- Ağla kanunum ağla

Kırıldı tellerin- Ağla kanunum ağla
 

alıntı


Sanat dünyası bir acı haberle yıkıldı.

Ünlü kanun sanatçısı Halil Karaduman  yaşamını yitirdi.

Zülfü Livaneli konseri için Almanya’ya giden ünlü kanun sanatçısı 54 yaşındaki Halil Karaduman, Türkiye’ye dönmek için havaalanında uçak beklerken kalp krizi geçirdi.

Olay yerine gelen sağlık ekiplerinin tüm müdahalelerine rağmen Halil Karaduman hayatını kaybetti.

Merhum Sanatçı Beşiktaş Mûsukî Derneği /mizin hocası, hocamız Hamdi Demirci’ nin Can arkadaşı ve oğlu Mert Demirci’ nin de hocası idi.

 

ACILIYIZ

Hocamızın ve Derneğimizin ve başı sağolsun.

Hâdiye Kaptan

 

Hiss-i Kable'l Vuku (Önsezi)

Psikoloji  kadını his ve sezginin bir sembolü olarak tarif eder. Hiss-i kable'l—vuku da kadınlarda daha gelişmiş bir ruhi fonksiyondur der. Aşağıya aldığım konu bununla ilintili ve dolayısıyla üzüntüm ile birlikte tarifi imkânsız bir garip hâl içindeyim.

Bundan bir on gün kadar önce eşimle birlikte kahvaltı ederken, her zamanki gibi TRT Nameyi dinliyorduk ki, haberlerde spikerin sanki Halil Karaduman’ ı kalp krizinden kaybettik dediğini duyar gibi oldum. Eşim aksini iddia etti öyle bir şey söylenmediğini söyledi.

İnternete girip aradım, gazete haberlerini taradım flaş haber olarak geçer diye ama bulamadım.

 

Ve mûsukî  derneğinin açılış zamanı geldi ; yeni sene neşeyle başlamıştı ki ölüm vukuu buldu.

“ Her ölüm erkendir”  ama bu büyük sanatçı için çok ama çok erkendi. Daha çok yolu vardı, çocukları vardı, öğrencileri vardı yetiştirecek.

Ve geride hanımefendi bir eş ve küçük yaştaki  çocuklarını bırakarak aramızdan ayrıldı.

Şarkılarda eserleriyle yaşayacak ve yaşatılacak. Allah rahmet eylesin.

Rabbim Ailesine, yakınlarına, hocamıza ve sanat camiasına sabır ihsan eylesin.

 

“an gelir

paldır küldür yıkılır bulutlar

gökyüzünde anlaşılmaz bir heybet

o eski heyecan ölür

an gelir biter muhabbet

çalgılar susar heves kalmaz

şatârâbân ölür ”

 

ATTİLÂ İLHAN

 

 

 

HALİL KARADUMAN KİMDİR?

Halil Karaduman 1959 yılında Urfa / Birecik'te doğdu. 1 yaşından itibaren Gaziantep'te büyüdü.

Kanuni olan babasından 5 yaşından itibaren kanun ve müzik dersleri almaya başladı.

Orta ve Lise öğrenimini Gaziantep'te tamamladıktan sonra 1977 yılında İstanbul'a geldi. Aynı yıl İ.T.Ü. Devlet Konser-vatuarı Temel Bilimler bölümüne girdi. Bu bölümü birincilikle bitirdi.

İstanbul'a geldiği tarihten itibaren plak ve kaset dünyasın da yönetmen, bestekar ve kanun refakati olarak yerini aldı. Türkiye'deki üst düzey bütün solistlerle gerek plak, gerekse sahne çalışmaları yaptı. (Zeki Müren, Bülent Ersoy, Müzeyyen Senar, İbrahim Tatlıses, Sezen Aksu, Zülfü Livaneli bu sanatçılardan bazılarıdır.)

 

Bilhassa; Zülfü Livaneli ile birlikte yaptığı çalışmalar sanatçının yurtdışına açılmasını sağlamıştır. Bu bağlamda dünyanın çeşitli yerlerinde yabancı orkestra ve şarkıcılarla konserler vermekteydi. Bu çalışmaların neticesinde Amerika, Yunanistan, Ürdün, Tunus, Lübnan ve Suriye olmak üzere 100 den fazla Kanun öğrencisi vardır. Halen bu ülkelerdeki konservatuarlarda verdiği derslerin yanı sıra özel konserler ve seminerlere katılmakta olup,T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı kanun sanatçısı görevini sürdürmekte idi.

 

Türkiye'de üç tane, Amerika'da bir tane, Yunanistan'da iki tane enstrümantal cd.si bulunmaktadır. Kanun icrasına yepyeni bir stil getiren sanatçı bu arada bir de kanun metodu yazmıştır.

 

Sanatçının sözlü eserleri de vardır. Bunlardan bazıları: Devlerin aşkı, Rüyalarda buluşuruz, Kutupta yaz gibi, Leyla, vb ..

 

Yurtdışında çalıştığı bazı sanatçılar ve müzisyenler: Zubin Mehta,Mikis Teodarakis, Maria Faranduri, Hıristo Triamulis,Geora Faidman, Al di Meola, Habib Chan, Lizbeth List, ....

 

 

 
Toplam blog
: 467
: 145
Kayıt tarihi
: 16.05.11
 
 

Güzel Sanatlara tutkulu, Türk sanat müziği hayranı,  deniz ve İstanbul âşığı şiiryazar bir fâni....