Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '16

 
Kategori
Siyaset
 

Kırk altılık Devlet Başkanı

Kırk altılık Devlet Başkanı
 

KIRK ALTILIK LİDER


Rodrigo Duterte

Rodrigo Duterte, 71 yaşında Filipinler'in 16. devlet başkanı. Filipinli avukat ve Visayan asıllı siyasetçidir.(1) Öncelikle hayatımda bir yanda bir o kadar seviyesiz, bir o kadar da haklı yönleri olan bir devlet başkanından bahsedeceğiz. Sizin de bir o kadar şaşkınlıkla okuyacağınız bir lider portresi getireceğiz yazımızda sizlere. Şaka yeteneği -100 olan, ağzı bozuk, küfürbaz bir lider; Rodrigo Duterte. Neden böyle söylediğimize gelince iki misal verelim;

- Avustralya'da tecavüz edilerek öldürülen bir kadın misyonerle ilgili de "Keşke ona tecavüz eden ilk kişi ben olsaydım" diye 'şaka' yaptı ancak daha sonra özür diledi.(2)

- (Obama’ya) “Ben egemen bir devletin başkanıyım ve uzun zaman önce koloni olmaktan çıktık. Benim Filipinliler dışında bir efendim yok. Kimse! Saygılı olmak zorundasın. Sadece soruları ve açıklamaları ortaya atamazsın. Fahişenin oğlu, sana o forumda küfredeceğim.(3)

Peki Filipinlerde seçimleri nasıl kazandı:

-  AFP haber ajansına konuşan Duterte, birinciliğinin tartışma götürmediğini söyledi ve "Büyük bir tevazuyla halkın verdiği yetkiyi kabul ediyorum" dedi. Duterte başarısının en büyük nedeninin, seçim vaatlerini kanun ve düzen sorunları üzerine kurması olduğunu söyledi. Duterte, "Size elimden gelenin en iyisini yapacağıma dair söz veriyorum, yalnızca ayakta olduğum zamanlar değil, uyurken bile" diye konuştu.

ABD ve Avrupa Birliğine neden bu kadar öfkeli peki;

- "Politics" adlı internet sitesinde yer alan habere göre, Duterte, ABD yönetiminin, göreve geldiği 30 Haziran'dan bu yana izlediği politikalar karşısında sergilediği tavrı eleştirerek "Sağdan soldan herkes saldırıyor. ABD'yi dostumuz zannediyordum. Ancak ABD yönetimi politikalarımızı incelemeksizin bizi eleştiriyor." ifadelerini kullandı.(5)

- Duterte, Davao kentinde yerel hükümet yetkilileriyle bir araya gelmeden önce yaptığı konuşmada, "AB ülkeleri iki yüzlü. Tarih kitaplarında, ansiklopedilerde geçen olaylara bakın. Hepsinde onlar var... İngiltere, Fransa... AB ülkeleri şimdi kalkmış beni kınıyorlar. Amerika ve Avrupa'nın çürük yumurtalar diye düşündüğü Filipinlilerin öldürülmesi eski bir mesele ve şimdi insan haklarından bahsediyorlar." değerlendirmesinde bulundu. (6)

Uyuşturucu ile mücadelesi

- Başlattığı uyuşturucuyla mücadeleyi 2. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın yaptığı Yahudi Soykırımı ile karşılaştıran Duterte, "Hitler 3 milyon Yahudi'yi katletti. Filipinler'de 3 milyon uyuşturucu bağımlısı var. Ben de bunları katletmekten mutlu olacağım. Hitler'in kurbanları masum kişilerdi. Benim hedefimdekiler ise suçlular" diye konuştu.(7)

Duterte ve BM

- Devlet Başkanı Duterte, basına yaptığı açıklamada, "Belki de BM'den ayrılmaya karar vermek zorundayız" dedi. Suriye'nin Halep kentine düzenlenen saldırıda yaralanan 5 yaşındaki Ümran Daknes'in fotoğrafını gösteren Duterte, BM'yi, Ortadoğu'daki çok daha ölümcül olan şiddet olayları karşısında suskun kalmakla suçladı.(8)

Filipinler, ABD mandasından kurtularak Avrasya’da yerini alıyor. Amerikancı bir darbe ihtimali olsa da ABD’nin bütün dünyada yenildiği koşullarda Filipinlerindeki bağımsızlık rüzgarının süreceği öngörüsü çok daha gerçekçi. (9)Netice de çok ilginç bir lider portresi. Hani bizde bir söz vardır; ‘Edene değil, ettirene bak.’ Amerika dünyanın nasıl psikolojisini alt üst ettiyse, aynı psikopatlığı Filipinlere de yaşatmış anlaşılan. Netice de Amerikan emperyalizmi karşısında Filipinlerden böyle bir lider tipi doğmuş. Amerika sanki kendi ektiğini kendi biçiyor gibi görüntü var. Bizdeki tabiri ile bu tip kişilikler kırk altılık diye tabir edilir. Duterte ağzından çıkanı kulağı duymayan bir tip. Esasında siyasete girmesi vehim bir hata olmuş ama dediğimiz gibi ABD Emperyalizmi Filipinleri bu tip bir lider çıkmasına zorlamış görünüyor.

KAYNAK

(1) Vikipedi

(2) http://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/05/160509_filipinler_secim

(3)http://tr.euronews.com/2016/09/05/filipinler-devlet-baskani-duterte-den-obama-ya-agir-kufur

(4) http://tr.sputniknews.com/asya/20160510/1022650271/filipinler-trump-duterte-secim-sandik.html

(5) http://www.haberler.com/filipinler-devlet-baskani-duterte-abd-yi-elestirdi-8822505-haberi/

(6)http://aa.com.tr/tr/dunya/filipinler-devlet-baskani-duterteden-abye-tepki/649478

(7)http://www.kanalb.com.tr/haber.php?HaberNo=83309

(8) http://www.sabah.com.tr/dunya/2016/08/22/duterte-bmden-ayriliriz

(9) http://www.aydinlik.com.tr/duterte-obamaya-neden-sovdu

 

 
Toplam blog
: 358
: 662
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

4 Aralık 1982'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu.Tavşanlı Fevzi paşa ilköğretim okulu,İmam h..