Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '16

 
Kategori
Salon Sporları
 

Kırkpınar’ın Rövanşı Altınyayla’da/Dirmil’de

Bütün ünlü başpehlivanları seyretmenin ayrıcalığını yaşayacaksınız.

Burada zamanı gelince Altınyayla/Dirmil yağlı pehlivan güreşleri hakkında yazıyorum. Şurada iki hafta sonra pehlivanlarımız altınyayla/ Dirmil er meydanında kozlarını paylaşacaklardır.

Yağlı pehlivan güreşlerimiz 31 Temmuz 16 tarihinde er meydanında centilmence güreşeceklerdir.   Bir hafta öncesinde şanlı tarihimizin ve güreşçilerin boy atladıkları saray içi güreşinden sonra yapılacaktır.

Edirne Kırkpınar saray içinde yapılan güreşlerin bir anlamda rövanşı olacaktır. Çevremde ki güreşler hakkında çalışmaların içinde olan yetkili çalışmalarının çok iyi gittiğini ifade etti.

Dirmil güreşlerinin yapıldığı çayır başka hiçbir amaç için kullanılamaz. Dualı çayır sadece güreş için tahsisi edilmiştir.

Göller yöresinin en meşhur, en ciddi, en kaliteli güreşi altınyayla güreşleridir. Bir, iki yıl kesintiye uğramıştı güreşler hala yakın çevredeki insanların bile Dirmil güreşlerinden haberinin olmadığını duyunca irkildim.

Aslen altınyayla doğumlu olan kişinin ağzından bunu duymak sizce garip değil mi? Dirmil ’de güreşler oluyor mu diye soran kişinin uzaylı olduğunu düşünür insan ama bu kişi dirmil’de büyümüş, havasını teneffüs etmiş, suyunu içmiş, toprağından beslenmiş.

Bu gün bu tür etkinliklerden haberim yok demek doğru olamaz. Neden çünkü herkesin cep telefonu var. Büyük küçük herkesin elinden düşürmediği cep telefonlarında neler paylaşılıyor.

Bazen otobüsle seyahat ediyorum. Eskiden büyüklerimizin ellerinde doksan dokuzlu teşbih olur. Dudakları kıpırdardı. Sağa sola bakmazlardı. Şimdi ki büyüklerimizin ellerinde cep telefonu, gözlüğünü de takıyor.

Okuyanlardan daha çok internete girip çıkıyor. Büyüklerimizin hepsi değil. Özellikle kimileri hiç cep telefonunu elinden düşürmüyor. Mübarek yakından haberin yok, uzaktan haberin yok. Nasıl internet kullanıyorsun?

Doğup büyüdüğüm ilçem için belki çok faydalı olamıyorum ama elimden geldiğince, dilimin döndüğünce,  yazabildiğim kadarıyla yazıyorum.

Haklı olarak Altınyayla/Dirmil güreşlerinin ne özelliği var ki seyretmeye geleyim diyenlere,

1-      Bizim ilçemizin kaynak suyunun bazı rahatsızlıklara iyi geldiğine dair tecrübeleri olanlar anlatıyorlar. İlçemizde yıllarca öğretmenlik yapan bir öğretmenimiz halkın tabiriyle “şifalı sudan doldurmak için gitmiş” sıra bulamamış.

Demem o ki, en azından suyumuzu tanırsınız. Çok insan tanıyorum yıllardır Altınyayla/Dirmil suyundan başka su ile çay hazırlamadıklarını.

2-      Bizim halkımızın “kavak” dediği başka yörelerde “çınar” tabir edilen ağaçların altında çay içmek için.

3-Çevredeki camilerin en büyüğünde, en güzelinde ibadet etmek için. Dindar kiminle karşılaşsam diyorlar ki, sizin büyük camiinizde namaz kılmıştım.

4-Her kesime hitap eder bizim ilçemiz. Bir başka grupla karşılaştığımda ise sizin oranın “kebabından yemiştim” diyenlerin ve sorarlar, devam ediyor mu aynen derler? Evet, aynen devam ediyor.

5- Piknik alanları düzenlendi. Siz güreşinizi seyredin. Eşiniz, yanınızdaki seyretmek istemeyenleri piknik yapmalı için bırakın.

Bol oksijen, temiz hava, muhteşem çay keyfi, tadına doyulmaz kebap, kışın yağan kardan şerbet, çayırda muhteşem güreşler 31 Temmuz’da, Türkiye’nin Kırkpınar güreşlerinin rövanşının yapıldığı güreşler Altınyayla/Dirmil er meydanında yapılacaktır.                                                                                                                        

 

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..