Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '15

 
Kategori
Kitap
 

Kırkyama / Kırk Yılın Şiirleri - Murat Ertaş

Kırkyama / Kırk Yılın Şiirleri - Murat Ertaş
 

Kırkyamalı Çanta ile Kitaplar


Havası soğuk, insanları sıcak olan Doğu'nun İncisi Erzurum'dan değerlii blogtaşım, renktaşım ve meslektaşım Murat Ertaş Bey, başkanı olduğu ŞEHİRDER Yayınları'ndan çıkan iki kitap ile kendisinin gençlik yıllarında başlayıp bugüne dek devam eden "şiir yolculuğunun" ürünlerini harmanlandığı KIRKYAMA/ Kırk Yılın Şiirleri isimli şiir kitabını gönderdi bana.

Kitaplar 9 Mayıs'ta ulaştı elime, ben de onları Anneler Günü hediyesi olarak kabul ettim.

İlk önce ismi ilgimi çektiği için ÇITRİ romanını okumayı tercih ettim. Çıtri; Çerkezçe bir sözcükmüş ve çıtır, ufak tefek ya da belki cılız manasına geliyormuş. Zaten romanda da kahramanının fiziksel özelliklerine istinaden lakap olarak kullanılmış.

Çıtri, ilk kez Temmuz 1978' de Gurbet Yayınları'ndan çıkmış.Yazarı Selahaddin Turgay Daloğlu, 1965 yılında Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Aziz Nesin gibi usta edebiyatçıların katıldığı roman yarışmasında birinci olarak " En İyi Roman Ödülü"nü almış. Ama o günden bugüne eser unutulup gitmiş. 

Ben de kitaplarla, kütüphanelerle o kadar haşır neşir olmama rağmen ilk defa duydum hem yazarın hem de kitabın adını.

Yazar, bu romanda Çıtri lakaplı sınıf arkadaşının yaşadığı zorlukları, hastalıklarla olan mücadelesini, hastanelerde geçen ömrünün tek tesellisi olan İclal Hemşire'ye olan tutkusunu ve ona yazdığı mektuplarından örnekleri sunuyor bize.

Olaylar kahramanın genellikle garajlarda ve şöför muavini olarak çalışması sebebiyle Erzurum, Kars ve Trabzon çevresinde geçiyor, daha sonra hastalık sebebiyle kaldığı Gülhane Askeri Hastanesi'ne -Ankara'ya kadar uzanıyor.

Her ne kadar Murat Bey kitabın önsözünde Çıtri'yi konu olarak Peyami Safa'nın "Dokuzuncu Hariciye Koğuşu'na benzetse de, ben son bölümdeki mektuplarını, çaresizliğini, hastalıklarını Kafka'nın meşhur "Milena'ya Yazdığı Mektupları"na benzettim.

"Hayat dediğimiz bu misafirhanede istisnasız bütün insanların kaderinde acı ve tatlı taraflar vardır.Güneş nasıl bulutların ardından da aydınlık verrse, acı ve ıstıraplar da saadetleri gölgelememeli." 

Yazarın diğer kitabı ise " 1915-1918 Ermeni Zulmü." Onu okumaya dün başladım. Kitapta Ermenilerin, Erzurum ve çevresinde o yıllarında gerçekleştirdikleri vahşeti, ihaneti ve kadın, çocuk, yaşlı-genç, hatta insan-evcil hayvan  ayırmadan yaptıkları kıyımları anlatıyor. Henüz bitirmedim. Aralıksız okumak mümkün olmadı maalesef.

Ne tesadüftür ki, kitabın yazarı Selahaddin Turgay Daloğlu da aynı şekilde vahşete kurban gitmiş. 

Yazar, 1996 yılında İstanbul'da evinde hunharca katledilmiş ve o günden bügüne aydınlanmayan faili meçhuller arasında yerini korumuş...

Gelelim şimdi KIRKYAMA'ya:

Arkadaşımızın şiirlerinden örnekleri daha önce değişik zamanlarda bloglarında okumuştum, ama hepsini aynı çatı altında görmek ayrı bir güzellik taşıyor!...

1991'de ömrünün henüz baharında başlayan "Kırkyama/ Kırk Yılın Şiirleri" yolculuğu 2013 yılına dek sürmüş.

Yolculuk hala devam ediyor.

"Elli, Altmış, Yetmiş Yılın Şiirleri" olarak karşımıza çıkacakları günü bekliyorlar!

 

KAR ÇİÇEĞİ

Yazmana değmiş zülfün nazarı

Kalmamış gülden nergisden arı

Bir nağmedir sana eylül rüzgarı

Soğuk hıçkırıkların beyaz dileği

Ölüm sende can verir kar çiçeği...

****

Bülbül gamzenden mecbur volkana

Darbe kıl şarkıların tahtına

Dudağından nifak girdi büstana

Yaprakların yüce dağlar beşiği

Emzir Palandöken'i kar çiçeği...

                        Murat Ertaş

                         Ekim 1991

 

 

 

Haberi okumak için:

http://www.erzurumnefes.com/citr-erzurumu-bir-araya-getirdi/1464/

 

 

 

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..