Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '10

 
Kategori
Balıkçılık
 

Kırlangıç Balığı Nedir

Kırlangıç Balığı Nedir
 

Kırmızımsı renkte,sağda solda yarım daire şeklindeki renkli kanatlarının altında sakalları bulunur..


Marmara, Akdeniz ve Ege denizinde bol olmakla birlikte Karadeniz'dede az miktarda bulunan , göç etmeyen, kırmızımsı kahve ve mavi gövde rengi olan ve gök kuşağını andıran rengarenk kanat renklerine sahip, harika çorbası yapılan deniz dibinde yaşamayı seven yerli vede çok sakin bir deniz balığıdır.

Ilık denizlerin kıyı bölgelerinde ve ortalama olarak 150 kulaç derinlikteki deniz diplerinde , Levrekler gibi çiftler halinde yaşarlar. Küçük kabukluları, yengeçleri, yumuşakçalar, deniz bitkileri ve böceklerle beslenirler.
Küçüklerine, derviş balığıda denir ve uzunlığu 30 cm. kadardır. Marmarada ki kırlangıçlardan 40 cm.olanlarının ağırlıkları 3-4 kilo gelmektedir. Kırlangıçların yaşam ömürleri ise ortalama olarak maksimum 18 yıl kadardır. 3-4 yaşlarına geldiklerinde olgunlaşırlar ve yaz aylarında kıyılardan uzaklarda, gürültüden rahatsız olduklarından dolayı üremelerini uzak ve sakin bölgelerde gerçekleştirirler.

Eti beyaz et olup çok lezzetlidir ve her mevsimde yakalandığından dolayıda ekonomik değeri vardır. Kırlangıç balığının çorbası yanında buğulamasıda çok lezzetlidir. Bu balık aynı zamanda renkli, çok sakin , ağzı çok büyük ve kemikli olan balıklardandır.
Anormal denecek kadar yavaş hareket ederler, sanki dünya umurlarında değildir.

Göğüs yüzgeçlerinin veya renkli kanatlarının hemen alt tarafında sakalları bulunur. Bu sakalların görevi, balığın deniz dibinde yürümesini, çakılları, kumları karıştrmasını sağlar. Dişleri çinekop balığı gibi keskin değildir.

Her ne kadar Su ürünleri sirkülerinde, Latince adı Chelidonichthys lucerna isede, başlıca beş çeşidi vardır: Kırlangıç, Benekli kırlangıç, Mazak, dikenli öksüz ve öksüz'dür.
Benekli kırlangıç, İki yanında da benekleri olan kırlangıçtır.
Mazak kırlangıcının rengi, esas kırlangıç renginden daha koyu kırmızı renktedir.
Öksüz ise, renginin pembe olması ile kırlangıçtan ayırt edilmektedir.
Dikenli öksüz ise, sırtında bulunan dikenlerinden dolayı öksüzden ayırt edilmektedir.

Kırlangıç balığı, Olta veya ağ ile yakalanıp sandalın veye teknenin içine alındığında (guruk ) diye sesler çıkarmaktadır. Bu sesler balığın yüzme keselerinin sıkışması sonucu dışarıya çıkardığı havanın sesidir.

1380 sayılı kanunun 2/1 nolu sirkülerinde( Madde:15) belirtildiği gibi, Kırlangıçların avlanma boy uzunluğu minimum 18cm. olarak verilmiştir. Bu uzunluğun altında avlamak yasaktır ve ceza hükümleri doğrultusunda para ve tekrarı halinde hapis cezası uygulanmaktadır.
Kırlangıç balığı; Tekir ağı, parekete, Gırgır ağları, Troller ile yakalandığı gibi ve bilhassa Terazi denilen olta takımı ile de avlanırlar.


 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..