Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '18

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Kırlangıçlar; Çamurdan Duvar Yapan Usta Sanatçılar!

Kırlangıçlar; Çamurdan Duvar Yapan Usta Sanatçılar!
 

2014 yılında yuvalarında çektiğim büyümüş 5 yavru.


Havaların ısınması ile her yıl kırlangıçlar evimizin misafiri olurlar. Bu yıl çok az kullandığın mutfağın duvarına (pisliklerinden dolayı) yuva yapmalarını istemedim. Eski yuvalarını bozmuştum.

Bu yıl gene geldiler eski yuvalarını aradılar. Balkon kapısını ve penceresini açmadın. Açtığımda içeri giriyor, duvara çamur yapıştırarak yuva yapmak istiyorlardı. Kapıyı ve pencereyi hiç açmadım. Bir hafta balkondaki çamaşır ipine tüneyip sabırla beklediler. Cıvıl cıvıl ötüşleri ile adeta kapıyı açmam için yalvarıyorlardı, dayanamadım. Pencereyi açtım, hemen aynı gün aynı duvara çamur getirdiler yapıştırdılar ama olmadı.

Tavanda eski aydınlatma lambasının teli uzundu, başıma vurmasın diye bir ip bağlamıştım. Eski tip yuvarlak ampul dipliğinin küçücük üstüne yuva ördüklerini gördüm. Bir hafta içinde yuvarlak tas gibi yuvayı kondurdular.

Tavana değmeyen, havada sadeci ampul dipliğinin üstüne kondurulmuştur.

*Yüce yaratıcının verdiği içgüdüleriyle hareket eden bu kuşlar, DNA'larına işlenmiş marifetle büyük bir zanaatkar gibi yuvalarını işleyerek inşa ettiler. Kırlangıçların yuvalarını inşa ederken kullandıkları teknikler, gösterdikleri beceri ve sanatkar edaları, görenleri hayrete düşürecek, hikmete gark edecek derecede büyük.

*Yuva yapma konusunda oldukça mahir olan bu kuşlar, gagalarıyla taşıdıkları çamur ve çalılardan dikkatli bir şekilde tıpkı bir sığınak misali korumalı ve emniyetli olarak yuvalarını inşa ettiler.

İnanın ben de hayrete düştüm. Getirdiği çamuru tükürükleri ile yapışkan hale getiriyorlar. Aralara ip ve küçük çalılar yerleştirerek çamuru bağlantı sağlayarak, sağlam olmasını özen gösteriyorlar. Benin merak ettiğim, bu yuva bunların yavruları olması ile, ağırlıklarını taşıyabilecek mi? Yukarıda tavana bağlı ince tel koparsa, yuva yere düşecek ve bütün emekleri boşa gidecektir.

Kırlangıçlar göçmen kuşlardan biridir. Bilinen 70 çeşidi vardır. Bizim buradakiler Kaya Kırlangıcı'dır. Koyu siyah başlı, boğaz altı kınalı ve göğüs beyazdır. Bilinen diğer çeşitler; Yar, Ağaç, Tencere ve Kır kırlangıçlarıdır. Zayıf ayaklarından dolayı yerde fazla kalamazlarmış. Ama oldukça suratli ve kıvrak manevralar yaparak uçarlar. Hiç durmadan 8 saat uçabilirlermiş. Et ve ot yiyemeyen kırlangıçlar, gagalarının geniş ve yırtmaçlı olmasıyla sadece uçan kanatlı böcek-sinek türlerini yeme özelliğine sahiptirler. (Bu yönü ile insanlığa yardımcı oluyorlar)

Bu bizim kırlangıçlar 4-5 yavru yapacak, yavrularını büyütüp ve havaların soğuması ile Eylül-Ekim aylarında, Evimizin en yakın komşuları (1) ülkemizi terk ederek Afrika'ya sıcak bölgelere döneceklerdir.

Ben bir Hayvansever olarak onları yakından izliyor, seviyor ve bu yılda evimde misafirim olarak kabul ediyorum.

Saygılar ve sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: @abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: blog.milliyet.com.tr/cansever

Şahsi Blog: balcilar-blog.com

(1) http://blog.milliyet.com.tr/evlerimizin-en-yakin-komsulari-kirlangiclar/Blog/?BlogNo=463442

*Kaynak: (https://ilkha.com/haber/34145/kirlangiclarin-hikmetlerle-dolu-gizemli-dunyasi) bazı alıntılar yapılmıştır.

 

*Şahsi Blog sayfamda ve Milliyet Blog’da yayınlanan blog yazıları büyük bir çalışmanın ürünü olup, izinsiz ya da kaynak göstermeden alıntı yapılamaz. Aksi halde kanuni işlem yapılır.

 

 
Toplam blog
: 2032
: 2969
Kayıt tarihi
: 18.06.12
 
 

Emekliyim. Doğayı, Sabahın erken saatlerinde doğada yürümeyi, Hayvanları, bilhassa köpekleri çok se..