Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '15

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Kırlangıçlarım geldiler

Kırlangıçlarım geldiler
 

Kırlangıçlar bizim bildiğimiz göçmen kuşlardır. Uzun mesafelerde uçabilen sivri ve uzun kanatları vardır. Uzun mesafeli yerlere gidebilirler, kanatları çok güçlüdür. Günlerin en çoğunu uçarak geçirirler. Yalnız yuva yapmak için yere inerler. Çok hareketli hayvanlardır.  Kırlangıçların birçok türü vardır. Onların kendilerine özgü yaşam yerleri vardır, dağlarda, ormanlarda batanlıklarda ve şehirlerin balkonlarını tercih ederler. Kırlangıçlar genel olarak ilkbahar başlarında ülkemize geliyorlar ve son bahar sonlarında göç ederler. 300 kilometre yol alabiliyorlar.

Göç sırasında aynı yuvalarına gelmelerini tercih ederler. Kırlangıçlar gagalarıyla çamurları taşıp yuvalarını özenle yaparlar. Yuva yapmak için   kıl, çam yaraklarını, küçük otları kullanırlar. İçlerine bitki liflerini tüylerle  döşerler. Yuva işi bittikten sonra  dişi kırlangıç  yumurta yapar,genel olarak  iki, dört ve  sekiz yumurta yapanlar  da vardır. Daha çok dişi kırlangıçlar yumurtaya yatarlar. Yavruların çıkması için    nöbet tutarlar. Kuluçka dönemi 15- 30 gün arasında değişiri. Yapılan bir araştırmaya göre bir dişi kırlangıç yavrularına yem getirmesi için 300 kilometre yol aldığını söylerler.

Hayvanları öteden beri seviyorum. Hayvanlarımız doğayı süsleyen varlıklardır.  Kırlangıçlar benim sevdiğim, izlediğim uçan kuşlardan biridir. Balkonumuzda bir yuvaları vardır. Geçen yılda bizimle birlikte idiler. İlkbaharı birlikte yaşadık. Geliş, gidişlerini hep izledim. Zararsız ve çalışkan hayvanlardır. Bu yıl baharla birlikte geldiler. ( 2 Mart 2015 ).

Önce gelip yuvalarını incelerdiler, tamirden geçirdiler ve gelip gittiler. Daha sonra yumurtalarını yaptılar ve yavrularıyla balkonumuzu şenlendirdiler. Yavrularını iki kez çıkardılar. Epey zaman kaldılar,ta kasım ayı  sonlarında  yuvalarından ayrılıp çok uzak ülkelere  Afrika’ya gittiler.. Bu günlerde yine onları heyecanla bekliyordum. Aynı gün yuvalarına geldiklerini tekrar gördüm. Deme ki eski yuvalarını beğenmişlerdi. Yuvalarını tekrar eşleriyle birlikte incelediler ve tekrar yuvalarına yerleştiler.

Bakalım  zaman neyi  gösterecek., onlarla   artık akraba olduk. Birlikte aydınlık ve umut dolu günlere  birlikte merhaba diyeceğiz.

Ben bu hayvanları  seviyorum. Çünkü çalışkan, üretken ve disiplinli hayvanlardır.  

İnceledim aralarında  düzenli  bir iş bölümü ve gerçek bir demokrasi vardır...

Abdülkadir  GÜLER

03. 03. 2015- SÖKE

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..