Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '09

 
Kategori
Doğal Hayat
 

Kirlenen derelerde giderek görünmez olan ateş böcekleri

Kirlenen derelerde giderek görünmez olan ateş böcekleri
 

okul kitabından alıntı


Mevsim ve mevsimle ilgili değişiklikleri gözleyen bir başka ülke var mı bilmiyorum bu ülke farklı. Hiç ATEŞ BÖCEKLERİni görmeye gittiniz mi ?

Hemen her yıl haziran ayının ilk haftasından başlayarak karanlık çökünce şehir merkezinden uzakta şırıl şırıl akan derelerde ortaya çıkan ateş böceklerini görmek için aileler çocukları ile birlikte yola çıkarlar. Ancak akarsulardaki kirlenme ateş böceklerinin sayının azalmasına neden oluyor. İnsanoğlu doğanın dengesini bozarken birçok canlının da neslinin tükenmesine neden olması da bir başka ayrıntı.

Ankara' da tek bildiğim dere akarsudan çok atıkların aktığı rengini tarif edemeyeceğim pis kokulu bir şeydi. Değişti mi bilmiyorum. O zamanlar ateş böceği adlı varlığı kitaplarda okumuştum. tabi bir de Barış Manço'nun şarkısında geçerdi adı."KOVALADIKÇA KAÇAN ATEŞ BÖCEĞİM MİSİN " dızelerinin olduğu şarkıda duymuştum. İlk gördüğüm yer Niğde'deki Tepe bağları denilen yerdeki bağevinin bahçesinde idi. Bir kırk yılı geçti.

Bu ülkeye geldikten sonra insanların nasıl doğa ile içiçe yaşadığını ve değişiklikleri gözlediklerini ve ateş böceği gören çocukların "Gördüm, işte ortada uçuyor ." deyip sevinç çığlığı atmasını yadırgamıyorum artık.

Yıllar önce kızım ilkokul birinci sınıfta iken HOTARU , ateş böceklerini, görmek için on onbeş km uzaklıkta dağlık alana gitmiştik. Zifiri karanlıkta dans edercesine uçan ateş böçekleri bizleri bambaşka bir dünyaya götürmüştü sanki. Kızıma göre milyonlarcası orada uçuşuyordu...Tabi ki o kadar değillerdi. Ama öyle etkilenmişti ki okul günlüğüne yazmıştı. Yazısı okul gazetesinde yayınlanmıştı.

Bugün eşimle birlikte yaşadığımız yerden biraz uzakta daha önce SAKURA'ları resimlediğim yerdeki akarsuya gittik. Çocukları ile gelen aileler de vardı ve derenin karanlığında uçuşan arada bir ışıkları yanan sönen ateş böceklerini gördük. Zamanı geçtiği için sayıları fazla değildi ama karanlık içinde dans edercesine uçuşuyorlardı.

Umarım akarsular daha temiz hale gelir de doğanın gece bir yanı bir sönen böceklerini daha çok sayı da görürüz.
 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..