Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Kağan Bahadır Küçükalcan

http://blog.milliyet.com.tr/kaganbahadir

08 Şubat '10

 
Kategori
Edebiyat
 

Kirli dil

Kirli dil
 

Yeryüzündeki en güzel dillerden birine iyeyiz. Sözcüklerin yazıldığı gibi okunduğu, yazımı basit, "O harfin sonuna bu harf gelirse okunuşu değişir mi?" karmaşasının olmadığı bir dil... Düzgün kullanıldığı zaman anlaması ve anlatması zevk veren bir dildir dilimiz...

Türkçe, zamanla içine eklediği yabancı sözcüklerle Öztürkçecilere biraz kalabalık görünür. Ve Öztürkçeciler bunun için savaş verirler. Dilini korumanın yanı sıra, diline daha önce giren "kelimelere" karşı sözcükler türetir, eski kaynakları inceleyip unutulmuş sözcükleri açığa çıkartır.

Öztürkçeci bunun için savaş verirken, karşısındakiler ise zaten yeteri kadar sözcük bulunan dilimize inatla yabancı sözcükleri dayatırlar. Hospital, cafe, restaurant, bar, market, fast food, club gibi yerlerimiz var artık...

Milk shakeler içip, apple pieler yer olduk. King boy coca colalarımız var.

Kimi zaman "Acaba bu durumu yalnızca ben mi garipsiyorum?" diye düşünüyorum. Bu konuları çevremle paylaştığımda yalnız olmadığımı görmek beni sevindiriyor.

Fakat, İngiliz diline özenen, bu dili inatla dilimize dayatmağa çalışan kişilerin sayısı da azımsanmayacak kadar fazla... Onlar böyle konuşmayı, farklı olmak ve bilgili görünmek adına yapıyorlar ama farkında olmadan dilimizi kirletiyorlar.

Türkçe, bu durumu ile çok güzel bir dil... İçinde hospital olmadan da güzel, fast food olmadan da....

 
Toplam blog
: 75
: 2740
Kayıt tarihi
: 13.03.07
 
 

Kağan Bahadır Küçükalcan   Siyasi Tarih yazarı ve Türkçü düşünce adamı. 28 Aralık 1988'de Antalya..