Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '07

 
Kategori
Futbol
 

Kırmızı beyaz yerine, turkuazlı beyaz forma

Kırmızı beyaz yerine, turkuazlı beyaz forma
 

Evet, bir haber! Milli futbol takımımızın rengi artık turkuaz olacakmış. Hoppala nereden çıktı şimdi. Rengimiz kırmızı beyaz iken turguaz rengi de ne peki? Yakıştı mı yani. Bilemem ki!

Ama millet notu vermiş çoktan. Not kocaman sıfır. Yani bu forma hiç yakışmadı. Bu forma Türklüğün simgesi değil miş. Renkler kırmızı ve beyaz renkte olmalıymış. Kırmızı renk Türk'ün savaşta akıttığı renkmiş. Savaş Türkiye Cumhuriyetini kuran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de istemediği muharrebedir. Boşuna dememiş midir "Yurt'ta Sulh, Cihan da Sulh" diye. Sulh demek benim bildiğim savaş değil barış demektir. Biz savaşa katılmıyoruz ki. Maça çıkıyoruz beyler. Ne demek damarımızı kesseniz kırmızı renkte kan akar diye. Yani maçta kan mı akacak? Bunu mu istiyorsunuz?

Spor demek barış demektir. Barış kardeşlik demektir. Yani kırmızı renk bizim bu bayrağımızın rengi ki Kurtuluş Savaşında askerlerimizin kanları ile sulanarak düşmanlardan temizlendik. Doğrudur bir yerde.

Ama kırmızı renk o ise bizim kanımızı gösteriyorsa ki Atatürk'ün "Yurt'ta Sulh, Cihan'da Sulh" deyimine bağdaşmıyor bence.

En iysi Turkuaz renklerle çıkmalıyız.

Milli takımlarda ki renk bayrak rengi olması şart mıdır?

İşte size örnek bir milli takımın rengi. Kendi ülkesinde ki bayrağı ile bağdaşmıyor. Ülkenin adı İtalya. Bayrağın rengi kırmız, beyaz, yeşil. Ama İtalyan futbolcular hatta sporcuları ülkelerini o bayrakta ki renklerden kurulu formalarla temsil etmezler. Hatta onlar mevi renkte forma giydiklerinden onları herkes gök mavililer diye tanırlar. Herhalde açıklanacak bir sebebi vardır onlarında.

Şimdi gelelim bize. Hep kendi kendime sormuşsumdur. Maçlarımızda taraftarlarımız var ya. Bir yer de savaşa gider gibiyiz. Sanki elimiz de top tüfek, stadlarda bağırırız hep. "Ölmeye, ölmeye, ölmeye geldik" diye. Kardeşim siz maç izlemeye mi geldiniz yoksa savaşa mı? Kaldı ki stadyumlar savaş alanı değillerdir. Maçların yapıdğı futbul muhabetidir buraları. Ama ne yazık ki bizde oldum olası savaş ruhu vardır. Nasıl olmasın ki! Biz Türk erkekleri olarak hep kaba kuvvete baş vururuz. Eşlerimizi dövmek gibi. Bizlerin karşımızda ki insana ilişkilerimiz de çaresiz kalıp dediğimizi yaptırmak için başvurduğumuz bir eylemdir bir yerde. Daha doğrusu yapıcı değiliz ve barıştan yana kimseye öyle davranmayız. Böyle olduğumuz müddetçe kimse bizi sevmez ve aralarına almazlar.

"Türkler barbardır" lafı ile bizleri ne kadar sevmediklerini gösterir. Öyle değil mi?

Şimdi gelelim Turkuaz rengine. Ne var yani. Barışı simgeliyor. Madem ki futbol sahaları maçların yapıldığı yerlerdir. Savaş alanları değillerdir ve futbol oynanılan bir oyundur. Rakip ne olursa olsun kurallar çercevesinde kırıcı olmadan bir mücadele yaparsın. Tanınılan süre içersinde o da 90 dakikadır rakip kaleye yediğnden bir fazla gol attıldığın da kazanılan bir oyun olup rakibinle savaşmaya gerek yoktur. Zaten de sporun özünde kesinlikle insanları birbirine düşürmek için değil barış ve dostane bir şekilde kaynaştırmak olduğundan sporu bir eğlence olarak görmek gerekir. Aynı zaman da spor vücudunu kullandığın içindir ki kimin daha güçlü, kuvvetli ve kondisyonunun yüksek olanın her zaman kazanacağı bir kültür olarak görmekteyim.

Bizim Futbol Federasyonumuzun Turkuaz rengini bir barış rengi olduğunu anlamış olmalı ki kırmızı renkten vazgeçmiş olabilirler. Bence en doğru kararı vermiş olurlar. Bu konuda geç bile kalınmıştır. Atatürk'ün deyimini hatırlayalım. "Yurt'ta Sulh, Cihan'da Sulh."

Neden acaba? Soruyorum şimdi size. Barıştan yana olalım. Bayrağımıza bir şey demeyeceğim. Kaldı ki her bayrak şekli ile o milletin özünü simgeler. Bizler de çok büyük uğraşlardan sonra bu ülkeyi kurmuşsuz. Savaşmak isteyen ve topraklarımıza göz diken düşmanlarımıza karşı yapılan istiklal mücadelesidir. Bu istiklal mücadelesinin kazanılmasında elbette kan dökülmüştür. O bayrak ki üzerinde ki kırmızı renk bizim istiklal mücadeleyi ne zor altında kazanıldığını gösterir. Kaldı ki biz tarihimiz de hiç bir döneminde kimsenin toprağına göz dikmeyen bir milletiz. Atatürk bile Kurtuluş savaşında esir düşen Yunan komutanına misafir muamelesi olarak davranmamış mıdır? İşte bizler böyle bir milletiz. Barışçı bir milletiz.

Türk milletinin de neden Turkuaz rengini oylamadığını da anlamışta değilim. Maçlarda barıştan yana olduğumuzu hiç olmazsa bu formalarla deplasmanlarda gösterelim.

Ne dersiniz?

 
Toplam blog
: 540
: 3176
Kayıt tarihi
: 02.01.07
 
 

Hiç bir motorlu araca binmeyi sevemedim. Daha doğrusu sevdiremediler. Onun yerine iki tekerlekli ..