Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '15

 
Kategori
Siyaset
 

Kırmızı Çizgi

Kırmızı Çizgi
 

Seçimlerin sona ermesi ve AKP' nin tek başına iktidarı kaybetmesiyle, muhalefet partileri ve onlara oy veren vatandaşlar büyük bir sevinç yaşadılar. Hatta Selahattin Demirtaş' la havalimanında karşılaşan CHP' li Şafak Pavey '' Birlikte iyi salladık '' diyerek hem sevincini ortaya koydu hem de yaptıkları örtülü işbirliğini dile getirdi.
 
AKP 13 yıllık iktidarını kaybetmişti ve artık yeni bir hükümet kurmak için koalisyondan başka seçenek kalmamıştı. Şafak Pavey ve Selahattin Demirtaş, birlikte iyi sallamışlardı, ama iki partinin oyları hükümeti kurmaya yetmiyordu. AKP ile koalisyon yapmayacaklarını daha önce açıklamışlardı ve bu onların bir nevi kırmızı çizgisiydi. Ne de olsa bütün seçim propagandalarını AKP' nin gitmesi üzerine kurmuşlardı. Hükümet kurabilmek için MHP' ye de ihtiyaçları vardı. CHP seçim süreci boyunca HDP' nin barajı aşması gerektiğini dile getirmiş ve neredeyse kendi seçmenin bir bölümüne HDP' ye oy verin demişti. O oylar HDP' nin barajı geçmesine yardım etmişti ama CHP' nin oylarının da yerinde saymasına neden olmuştu. Dolayısla 3 partili bir koalisyona ihtiyaç doğuyordu. Hal böyleyken partiler kırmızı çizgilerini çekmeye başladılar. CHP, Atatürkçülük, laiklik gibi 6 okun içerisinde bulunan kırmızı çizgileri '' Yeni CHP '' iddiasıyla daha önceden kaldırmıştı. Rahatlıkla koalisyon yapabilirdi. MHP' nin kırmızı çizgileri :
 
Başkanlık sisteminden vazgeçme
 
Türk kimliğinin anayasada kalması ve üniter yapı
 
Çözüm sürecinin sonlandırılması
olarak açıklandı.
 
MHP hatta koalisyon yerine erken seçimi adres gösterdi. HDP' nin kırmızı çizgileri :
 
Yeni anayasa
 
Güvenlik yasasının kaldırılması
 
Çözüm sürecinin devam etmesi
 
Seçimden önce 3 partinin de kırmızı çizgisi AKP iktidarının sona ermesiydi. Seçimden sonra ise, biz parti tabanına ne deriz, anlayışı hakim. 3 partinin de seçim meydanında seçmenlerine söz verdikleri ortak vaatleri gerçekleştirmek ve meydanlarda söyledikleri, AKP ağırlığının ülkedeki tüm kurumlardan kaldırılmasını sağlamak için kırmızı çizgileri ertelemek dışında bir seçenek görünmüyor. Geriye kalan tek seçenek ise erken seçim. Erken seçimde de bu oylara yakın oy alacakları ortada. AKP' nin yeniden iktidar olma olasılığı ve diğer partilerin hükümet kurma şansının ortadan kalkacağı gerçeği de. İşleri zor...
 
Toplam blog
: 165
: 215
Kayıt tarihi
: 18.08.14
 
 

Gazi Üniversitesi İşletme bölümü lisans ve Mersin Üniversitesi İşletme yüksek lisans mezunuyum. M..