- Kategori
- Yöresel Yemekler
Kırmızı mercimekli ekşili yaprak dolması
görsel netten
Kırmızı et fiyatları çok zamlandı, dar gelirli vatandaşlar eti ancak bayramlarda alabiliyorlar. O nedenle etsiz yemekler yapma daha cazip hale geldi. Aslında sağlık açısından da son derece yararlı. Bu gün sizlere kırmızı mercimekli asma yaprağı dolması sunacağım. Bahçemde asma yapraklarım son derece güzeldi toplayıp salamura yaptım, Ankara’ya getirdim, yemek yapmak gerektiğinde çıkarıyorum.
YAĞILIŞI:
Asma yapraklarının saplarını kesilir, iyice yıkadıktan sonra sıcak suda bir saat bekletilir süzülür.
2 bardak kırmızı mercimek ve yarım fincan bulgur (pirinçte konabilir) ayıklanıp yıkanır, sıcak suda yarım saat bekletip süzülür. 2 büyük baş soğanlar ince, ince doğranıp bir tencereye alınır 2 kaşık sıvı yağla karıştırılır öldürülür. İçine isteye bağlı tuz 1 limonun suyu, karabiber, nane, mercimek ve tozşeker eklenip karıştırılır.
Birkaç asma yaprağını dolma yapacağınız tencerenin dibine serilir. Asma yapraklarını tek tek avucunuza yerleştirip ortasına bir çorba kaşığı dolusu dolma içi koyulur ve güzelce dolma gibi sarılır. Bu işlem iç malzeme bitene kadar hazırlayıp, dolmaları tencereye aralıksız olarak yerleştirilir.
Sonra 1/2su bardağı zeytinyağı, 1 limonun suyu ve 3 su bardağı suyu karıştırıp dolmaların üzerine dökülür ve Düz bir porselen tabakla dolmaların üzerini kapatıp, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. İyice soğuduktan sonra büyük bir tabağa alıp ince limon dilimleriyle süsleyerek servis yapılır. Afiyet olsun.
NAHİDE ÇELEBİ