Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Nurcan Arslan Kanber

http://blog.milliyet.com.tr/nurcanarslan

20 Şubat '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kırmızı Meyvelerin gücü

Kırmızı Meyvelerin gücü
 

Hem güçlü, hem sevimli: Çilek


Kırmızı meyve deyince akla ilk gelenlerden biri şüphesiz çilek. Çekici, kırmızı renkli ve kokulu bir bitki olan çilek oldukça yararlı ve besleyici bir meyvedir. A ve K vitaminleri ile bazı B grubu vitaminlerini içermesi sebebiyle gerçek bir sağlık deposudur. Ayrıca 100 gram çilekte 59 mg C vitamini (askorbik asit) bulunmaktadır.

Çilek, güçlü bir antikanserojen ve antioksidan madde olan elajik asidin önemli kaynaklarından biridir. Amerikan Kanser Topluluğu tarafından yayınlanan The American Cancer Society’s Guide to Complementary and Alternative Cancer Methods (Amerikan Kanser Topluluğu, Tamamlayıcı ve Alternatif Kanser Tedavi Yöntemleri Rehberi) dahilinde elajik asidin gelecek vaat eden doğal bir takviye olduğu, çünkü laboratuvarda yapılan deneylerde sağlıklı ve normal hücrelerde hiçbir değişmeye yol açmaksızın kanser hücrelerinin ölümüne (apoptozis) yol açtığı dile getirilmektedir. 1968 yılından bu yana yapılan araştırmalar, elajik asidin antikanserojen ve hücre yapısının bozulmasını önleyici etkilerinin olduğunu göstermektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde elajik asidin, kanserojen içeren tümörlerin gelişimini engellendiği kanıtlanmıştır.

Çilek, yaban mersini ve ahududu gibi kırmızı renkteki meyvelerde göğüs ve rahim ağzı kanserine karşı koruyucu kimyasalların bulunduğu da gözlemlenmiştir. Amerika’da bulunan Clemson Üniversitesi’ndeki bilim adamları rahim ağzı ve göğüs kanseri hücreleri üzerinde kurutulmuş yaban mersini ve çilek özlerinin etkisini test etmişler; bu meyve özlerinin, rahim ağzı ve göğüs kanseri hücrelerinin büyüyüp gelişmesini engellendiği ve söz konusu hücrelerde ciddi küçülmeler görüldüğü sonucuna varmışlardır.

Antosiyaninler meyve, sebze ve çiçeklerin kendilerine özgü pembe, kırmızı, viole, mavi ve mor, kısacası kırmızıdan maviye kadar uzanan geniş aralıktaki renkleri veren, suda çözünebilir nitelikteki doğal renk maddeleri olup çok güçlü bir antioksidandır. Antosiyaninler sağlıklı dokuları ve hücreleri koruyarak kalp hastalıkları ve kansere karşı önemli bir koruma sağlarlar. Çilek içerdiği antosiyaninlerin etkisi ile vücuda kuvvet verir, kolesterolü düşürür, damar tıkanıklığını önler, bağışıklık sistemini güçlendirir. Sindirim sisteminin çalışmasına çok faydalıdır. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kanı temizler, diş etlerini güçlendirir. Ağız kokusunu giderir, tansiyonu düşürür, sakinleştirir, stresi azaltır, ateşi düşürür. Romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Cildi nemlendirir , tazelik ve güzellik verir.

Çilek içerdiği kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyumdan dolayı cilt yenilemede çok önemli bir yere sahiptir. Sadece böbrek hastaları, potasyum fazlalığı sıkıntılarına yol açmamak adına az tüketmelidirler.

Çilek Maskesiyle Cildinize Renk Katın

Çilek maskesi yaparak lekelerimizi açabiliriz. 3 tane iri çilekle, 2 yemek kaşığı sütü karıştırın ve cildinize maske olarak sürün. Maskeyi cildinizde 20 dakika bekletmeniz karıştırılarak cilde maske olarak sürülmesi ve 20 dk. Bekletilmesi ile nemli ve canlı bir cilde sahip olabiliriz.

twitter.com/pasifikakademi 

 
Toplam blog
: 69
: 3739
Kayıt tarihi
: 23.08.12
 
 

Anadolu Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Kl..