Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '12

 
Kategori
Futbol
 

Kırmızı Şeytanlar diyarı Old Trafford

Kırmızı Şeytanlar diyarı Old Trafford
 

Manchester Eski Logo


İngiltere' de yaşadağım dönemde arkadaşlarımla  kuzeye doğru seyahat planlamıştık. Programımız Birmingham, Manchestar ve Liverpol doğrultusunda gitmek ve buralarda konaklamaktı. Güzergahı İngiliz bir tanıdığımızla paylaştığımızda aldığımız tepkiye şaşırdık. Görmemiz gereken daha farklı yerler varken  buralara yönelmekle yanlış karar verdiğimizi belirtti. Kulak asmadan yolumuza devam ettik. Futbol kokusunu aldınız mı?

Birmingham da Aston Villa ve aynı isimli takımı, Liverpol ve Manchestar da iki büyük takım... Şehre vardığımızda  Manchester' ın sıradan bir şehir olduğunu farkettim. 19. yy. da sanayi devrimin etkisiyle kuzey İngiltere' de oluşan işçi sınıfı ve banliyolar. Günümüzde alışveriş dünyasıyla gelişmeye başlamış bir şehir. Stad şehir merkezinden uzakta ve bir tepede. Yaklaştıkça heybeti artmaya başlıyor, heyacanlanıyorsunuz.

Müsabakanın olmadığı birgün stada yönelmek biraz saçmaydı. Büyük ihtimalle klubün ürünlerini satan bir mağaza vardır. Bir kaç parça ürün alır tekrar şehir merkezine dönerdik. İstanbul' daki stadları bilirsiniz. Eğer maç yoksa boş büfeler, boş otoparklar, boş yollar karşınıza çıkar.

Stadın önüne geldiğimizde adeta maç öncesi görebileceğiniz bir tabloyla karşılaştık. Ağırlıklı olarak uzak doğuluların oluşturduğu turist kafileleri her yerde fotoğraf çekme yarışında. Öncelikle ürünleri satışının yapıldığı mağazaya yöneldik. Burada dikkat çeken bayanlar ve çocuklar için de çeşitli ürünlerin olmasıydı. Ücret karşılığı Old Trafford turu yapabiliyorsunuz. Müze kısmında saymakla bitmeyecek kadar çok kupa bulunuyor. takımın farklı renkte formaları sergileniyor. Klüp tarihine adını yazan futbolcuların kısa görüntülerini izleyebilirsiniz. Schmeichel, Beckham, Broyn Robson, Cantona ve daha niceleri. Yakın zamanı hatırlamama rağmen Nistelrooy' un tarihe adını yazdıracak kadar çok gol attığını bilmiyordum. Aslında efsane futbolcuları müzede değil soyunma odasında görecektik. Dönemin şampiyonlar ligi şampiyonu  Alex Ferguson, Nani, Ronaldo ve Rooney' li kırmızı şeytanlar. Dikkatimi en çok çeken Matt Busby' nin heykeliydi.

Onun farkı 6 Şubat 1958' de takımın uçağının Münih' te düşmesine rağmen takımı tekrar diriltmesindenden gelir. Kazada takımın sekiz oyuncusu ölmüş ve birçok oyuncusu sakatlanmıştır.

Stadın içinde, çektiğiniz şutun km' sini ölçen bir cihaz bulunuyor. Futbolcuların vuruş hızını çektiğiniz şutlarla kıyaslıyorsunuz. Rehber eşliğinde soyunma odalarına iniyorsunuz. Formalar duvarda asılı. Taktik tablosu karşınızda. Taraftar efektleri eşliğinde odadan çıkış koridoruna yöneliyorsunuz. Saha kenarından  bu stada has olan tribünler içindeki klubeye geçiyorsunuz. Sahaya yakın tribünler, harika bir atmosfer ve şampiyonlar ligi şampiyonu Kırmızı Şeytanlar!

 

http://emirergin.blogspot.com

 
Toplam blog
: 56
: 1239
Kayıt tarihi
: 14.11.11
 
 

30 ülke ve yüzlerce şehir gezisi için tatiliyet İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Tarih bölümü, ..