Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kırpık

500Toplumsal Dayatım, Toplum Normları, Ataerkil Yapı İçerisinde Kadın Olmak


İnsanlık tarihinin en ilkel dönemlerinden günümüz toplum yapılanmasına dek kadın güç bir role itilmiştir. Namus, genel ahlak söylemleri kadını merkez alarak dile gelen genel geçerler olmuştur. Bilimde, Felsefe'de kadının adı yoktur. Kadın doğurgandır, kadın anadır, kadın kendi bedenini korumayı görev bilendir. Kadın daha bebek yaşlarda eteğini kapatarak oturması gerekliliğini öğrenendir. Kadın aşık olan, acı çeken, beyaz atlı prensini bekleyen, prens gelmezse uykusundan uyanma iradesi olmayandır. Kadın dayak bile yese yeri geldiğinde susmasını bilendir. Kadın zarına sahip çıkan, zamanı geldiğinde, erkek kardeş ve baba tarafından kırmızı kurdeleye sarılıp kocaya sunulan bir hediye paketidir.

Hayat değişti, toplum modernleşti, putlar hızla yıkıldı. Kadının rolü de değişti. Modern toplumda kadın sistemin en önemli görsel malzemesi haline geldi. Etekler atıldı, saçlar savruldu, dudaklar şişirildi, göğüsler belirginleşti ve büyük markaların pornografik unsuru oldu kadın. Tüketim toplumunun en çok tüketeni. alışveriş tutkunu, modanın takipçisi. "Çirkin kadın yoktur, bakımsız kadın vardır." sloganının resmi taşıyıcısı.

Ve kadın alır eline makası deler sistemin zarını en derinden
Bütün hegemonik söylemlere inat başlar uzun saçlarını kırpmaya. Hem de öyle usul usul ağlayarak değil, çığlık çığlığa bağırarak.
"İnsanın ifade edemediği şeyin gücü paylayıcı, hasar verici, kendi kendini yıkıcı bir güçtür. İfade etmek kurtulmanın başlangıcıdır."
Meksikalı Ressam Magdela Carmen Frida Kahlo Calderon, kendine özgü bir üslupla yaptığı resimleri uzun yıllar ressam kocası Diego Rivera'nın ressamlığının gölgesinde kalır. Çünkü Frida kadın, çünkü Frida aşıktır. O aşkının bekçisi, Diego sanatının üstadıdır. Sıradışı evlilikleri içerisinde Frida Diego'dan hiçbir zaman sadakat beklemez. Sadakat ona göre insanların arasında yaptığı sahte bir pazarlıktır. Onun tek beklediği vefadır. Diego Frida'nın kız kardeşiyle yaşadığı ilişkiyle Frida'nın vefa adını verdiği her şeyi yıkmıştır. Çünkü o kız kardeşidir, çünkü Frida yan odada duvarın öte yanındadır, çünkü Frida beklemektedir Diegosunu... Kendi deyimiyle yaşam tarafından öldürülmüş hissetse de kendini o vazgeçmez yaşamdan, kendinden ve Diego'yu sevmekten. Alır eline makası ve Diego'nun da çok sevdiği uzun saçlarını keser. Acıyı doğrudan kendi deneyimiyle değil de başka kadının başına gelen felakete yansıtarak, kocası tarafından yirmi yedi kez bıçaklanan bir kadının cinayet fotoğrafını tasvir eder. " İnsanın iradesini aşan şeyler, hayatın insana attığı çiziklerdir." der.

Saçları uzarken ve Frida iradesini aşan şeyleri yaşamayı öğrenirken yaşamdan yeniden zevk almayı ve ölüme gülmeyi bilen bin mizahı olur. Kaderine boyun eğen pasif dişi değildir artık. Bunun yerine dimdik oturarak seyircilerine bakan, onların kendi acısının farkında olacağının bilincinde ve ısrarlı bir kadındır. Omuzların silkip ruhunu katılaştırır ve derin bulaşıcı bir kahkaha atar.

Yirminci yüzyılın en önemli Kadın Ressamı Frida Kahlo. Kocası Diego'nun gördüğünü resmeden çalışmalarının yanında Frida ruhundaki karmaşaları mizahi ve rahatsız edici bir dille resmeder. Ünlü Ressam Picasso "Biz onun gibi insan yüzleri çizmeyi bilmiyoruz."der. Bir çok ülkede ve kendi ülkesinde sergiler açmış olan Frida Kahlo'nun son eseri " Yaşasın Yaşam" adlı tablosudur.

"Yaşasın Yaşam"
Eski çağlardan bu yana kadına yüklenen roller, kadın bedenine uygulanan her türlü biçimler aslında ona vurulan bir yumruktan daha sessiz ve ince bir şiddettir. Yanındaki erkek başka bir kadınla olunca toplum tarafından 'çapkın adam' diye alkışlanırken, kadının iki seçeneği vardır; sessiz kalıp görmemek, duymamak, bilmemek ya da modern kadın örneği olup "sadakatsiz" diyerek kapıları çarpıp gitmek ve aldatılan kadının haklı isyanıyla feryat etmek. Kadının başarılı olabilmesi için iki seçeneği vardır; erkeğin yaptığı işte ona destek olarak yükselmek ya da modern kadın örneği olup yalnız kalmak ve kariyerine adamak kendini. Daha nice yaşanılmışlığın arasında kalan iki seçenek hakkı... Üçüncü seçenek mümkün müdür?

Her şey makası eline almakla başlar belki, kırparsın bir bir sana verilen rolleri, sıfatları, şişirilmiş tüm moda biçimleri ve bedenini sen olmaktan öteye götürenleri. Ve delersin sistemin zarını en derinden... Cinsiyetten öte birey olabilmeyi göze alarak omuzların silkip ruhunu katılaştırır ve derin bulaşıcı bir kahkaha atarak "yaşasın yaşam" diyebilirsin.

 
Toplam blog
: 8
: 1044
Kayıt tarihi
: 30.01.12
 
 

1985 Ankara doğumlu, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu.   ..