Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '12

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Kırşehir'e yolculuk, Seyfe Gölü'nü ziyaret ( 4 )

Kırşehir'e yolculuk, Seyfe Gölü'nü ziyaret (   4  )
 

Kırşehir’de Âşık Paşa 2. Ulusal etkinliğinin son günü 20 Kasım 2011 ‘de şairler şölenine katılan şairlere birlikte bize ayrılmış bulunan otobüsümüze binerek Kırşehir’den ayrıldık. Kırşehir son yıllarla bayağı gelişmiş modern binalarla adeta göz dolduruyor. Arabamız Mucur İlçesine varmadan Seyfe Köyünü geride bırakarak Mucur İlçesini geçtikten sonra Seyfe Gölüne vardık. Hava biraz soğuk lakin açıktı. Arabamızı uygun bir yere park ettikten sonra Seyfe Gölü Çevre Mühendisi ve oranın asıl yöneticisi, sorumlusu çevre mühendisi Ömer Çetiner Bey bizleri sıcak ve güleç bir yüzle karşıladı. Kısa bir hoşbeşten sonra hep birlikte Seyfe Gölü yakında bulunan bir tepeye çıktık. Seyfe Gölü ve orada bulunan kuşlar hakkında Ömer Çetiner Bey bize bilgiler veriyor:

Seyfe Gölü’nde çevre mühendisi Ömer Çetiner Seyfe Gölü Bakım ve koruma evinde bize taze çaylarını ikram ederken, bir de televizyon ve slâyt gösterisi ortamında bize Seyfe Gölü hakkında akıcı ve tatlı bir konuşmasıyla şu bilgileri veriyor: Ben yine her zaman olduğu gibi hem dinliyor ve hem de usanmadan notlar alıyorum. Seyfe Gölü Ankara’ya 220 km, Kırşehir iline de 30 km uzaklıktadır. Yine Seyfe Gölü Kırşehir ili, Mucur İlçesine de 16 km mesafede kapalı bir havzanın tabanında tuzlu bir iç göldür. İdari yönünde Mucur İlçesine bağlıdır.

Batıdan Kervansaray ( 1167 m ) ile Gölyaka tepeleri, kuzeyden Kızıldağ ( 1355 m ), doğudan ise yükseklikleri 1135 m’ye kadar ulaşan küçük tepeler ile sınırlanmıştır.
Göl, batı ve kuzeybatısındaki pınarlar ve dip kaynakları ile drenaj alanı yüzeysel akışı ile göl alanına düşen yağışlarla beslenmektedir. Boşalımı ise buharlaşma ile gerçekleşmektedir.

Yörenin çok az yağış alması, gölü besleyen derelerin yazın büyük ölçüde kuruması ve yüksek buharlaşmanın da etkisiyle yaz mevsiminde su seviyesi 60–70 cm. ye kadar düşer ve büyük bir kesimi tuzlu bataklığa dönüşür. Gölalanı, su düzeyine bağlı olarak 1500 hektar ile 7000 hektar arasında değişir. Ortalama alanı 3400 hektardır. Maksimum su derinliği 165 cm’dir.

Bir iç göl olması bağlamında tektonik kökenli bir çukurlukta yer almaktadır. Gölalanı içinde binlerce kuşun kuluçkaya yattığı irili, ufaklı birçok sayıda adacıklar vardır. Çöl çevresinde höyükler, gölü çevreleyen bitki örtüsünün doğallı türkuaz rengi göl manzarası görülmeğe değerdir… Seyfe Gölü’nün bu görkemli ihtişamına doyum olmaz. Kulağımıza gelen çeşitli kuş sesleri ve müzikal cıvıltıları ayrı bir güzelliktir. Dinlenmeye ve görülmeğe doyum olmaz… Burada çeşitli kuş gruplarının oluşturduğu olağanüstü bir görüntü vardır.

Çevre mühendisi Ömer Çetiner beyin verdiği bilgilere göre bu gölalanı içinde 186 kuş türü tespit edilmiştir. Özellikle Flamingoların oluşturduğu kuş grupları, kuş “gözlemciler için gezmeye ve görülmeğe değerdir.Yapılan gözlemler neticesinde, göl ve çevresinde 187 kuş türü tespit edilmiştir. Göldeki kuş varlığı, göç dönemlerinde ve kışın büyük sayılara ulamaktadır. Sakarca kazı, suna, angıt, çamurcun ve sakarmeke kalabalık gruplar oluşturur. Seyfe Gölü, aynı zamanda su kuşları için ülkemizdeki önemli kuluçka alanlarından biridir. Gölün doğusundaki adalarda, flamingo, ak pelikan, kaşıkçı, küçük akbalıkçıl, Macar ördeği, uzun bacak, kılıç gaga, mahmuzlu kız kuşu, Akdeniz martısı, karabaş martı, gülen sumru kuluçkaya yatan önemli kuş türleridir. Seyfe Gölü, Tuz gölünden sonra flamingonun ülkemizdeki en önemli üreme alanı gölün doğusundaki adalarda yaklaşık 2000 çift flamingo kuluçkaya yatmaktadır. Göl, sonbaharda yüz binlerce ördeğin konaklama alanıdır. Göl çevresi ise sonbaharda leyleklerin önemli toplanma alanlarından biridir. “

Göl çevresindeki stepler, nesli dünya çapında tehlikede olan kuş türlerinden biri olan toyun beslenme ve üreme alanıdır.

Seyfe Gölü’ nünün alanı 26 / 08 / 1990 yılında Tabiatı Koruma Alanı olarak ilan edilmiş ve avcılık yasaklanmıştır. Göl aynı zamanda 1.Derecede Doğal Sit Alanı olarak kayıtlara geçmiştir. Sürekli ve geçici gölalanı kapsayan 10.700 hektarlık alanı 1994 yılında Ramsar Sözleşmesi ( Uluslar arası Öneme Sahip Sulak Alanlar Sözleşmesi’ne dâhil edilmiştir ) . Alanın doğal yapısı ve ekolojik karakterinin korunması, uluslararası düzeyde de taahhüt altına alınmıştır. Sayın okuyucularıma tavsiyem: Birgün yolunuz  Kırşehir veya Mucur'a düşerse gidip Seyfe Gölü'nü görmenizi  tavsiye ederim. Orada bir kuş cennetini görmüş olacaksınız. dilerim.

Aldığımız bu bilgilerden  Seyfe Gölü Doğal Hayatı koruma ve Yaşatma Derneği  görevlisi çevre Mühendisi Sayın  Ömer Çetiner'e  teşekkürlerimizi sunuyoruz. ...Seyfe Gölü'nde sonra topluca Malya Devlet Üretme Çiftliğine gittik…Malya’nın yeni adı “TİGEM ( Malya  Tarım işletmesi Müdürlüğü….Bir başka yazımda MALYA’dan söz edeceğim. Çünkü Malya’da birçok anılarım vardır…

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..