Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '12

 
Kategori
Kitap
 

Kırşehirli Aşık Derviş Ekim ve şiir kitapları

Kırşehirli Aşık Derviş Ekim ve şiir kitapları
 

Güneş dünyayı, kitaplar insaları aydınlatıyor....


Kırşehir orta  Anadolu’muzun Türk  kültür ve edebiyatına, Türk şiirine ve Türk diline uzun yılardan beri hizmet eden birilimizdir. Siz " Kırşehir" adına bakmayınız, aslında asıl adı Gülşehir’dir. Bu şirin ilimiz şairlerin, ozanların, bilim, sanat ve  kültür adamlarımızın harman olduğu yerdir. Yunus Emre’den bu yana bağrında birçok şair, yazar, halk ozanı ve bilim adamı yetiştirmiştir. Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli, Türk dilinin öncüsü Aşık Paşa, Ahi Evran- ı Veli,  Süleyman’ı Türkmani, Astronomi dehası Cacabey, Osmanlı Devletinin kurucusu Şeyh Edebali, Ahmet-İ Gülşehri, Dadaloğlu, yenilerden Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Şemsi Yastıman, Ali  Baytok, Cahit Obruk, Geycekli  Aşık Hasan Nebioğlu , H.Vahit  Bulut, Zübeyde Gökbulut, Vedat  Fidanboy, Bekdikli Ozan İbrahim Düğer, Mümtaz Boyacıoğlu, Sait Sargın, Ali Aydemir, Cemile Yücel, Duran Erdoğan, İbrahim Özdemir ( Aşık İhvani ), İsa Erdoğan, Recep Dündar ve Abdullah Gündüz gibi şairlerin harman olduğu yerden  Aşık Derviş Ekim geliyor. Bu diyardan bizlere sesleniyor.. Şimdi sizlere tanıtmağa çalıştığım Âşık Derviş Ekim aklımıza ilk gelenlerdendir.

17.18.19 ve 20 Kasım 2011 günlerinde Kırşehir’de düzenlenen Âşık Paşa Şairler buluşmasında Âşık Derviş EKİM'le  de tanışma fırsatını buldum. Âşık Derviş Ekim son derece cana yakın kendini sevdirmesini bilen halk ozanlarımızın yolunda yürümeye çaba gösteren genç bir ozanımızdır.  Âşık Derviş Ekim, Kırşehir ili, Mucur İlçesinin Geycek köyünde 1965 yılda doğmuş ve ilkokulu kendi köyünde bitirmiştir. Ailesinin baştan dördüncü çocuğudur. Küçük yaşta şiire ilgi duymuştur. Ailesinin maddi imkânsızlıklardan tahsiline devam edememiştir. Halen değişik konularda şiirler yazan ve şiirleri Kırşehir ve çevresindeki yerel gazetelerde yer alan bir halk ozanıdır. 

Mucur ilçesinin Geycek Köyü deyince yıllar önce ( 1966)  Kırşehir Çiçekdağı’nda ve Malya Devlet Üretme Çiftliği’nde ( TİGEM )’ de tanıştığım Geycekli Âşık Hasan Nebioğlu vardı. Doğmaca ilahiler ve şiirler okurdu. Geycek adı bana onu hatırlattı. Geycekli Âşık Hasan Nebioğlu şimdi yok aramızda, onu da sırası gelmişken rahmetle ve saygılı anıyorum. Ehlibeyt ve tasavvufi  duygular çerçevesinde deyişleri vardı….  Mekânı cennet olsun…

Genç Ozan Âşık Derviş’in bana imzalı olarak armağan ettiği iki şiir kitabı vardır. Aşığım Sana Kırşehir ( şiirler ) Kasım 2009, Sevda Kanseri ( Şiirler ),  Aralık 2011 yılarında tertemiz bir baskı tekniği içinde Gürler Matbaacılık Sanayi tesislerinde İskitler / Ankara’da yayımlanmıştır. Aşığım Sana Kırşehir ( şiirler ), 158,  Sevda Kanseri şiir kitabı 172 sayfa halinde günışığına çıkmıştır. Şiirlerini düzgün bir kafiye ve hece örgüsü içinde halk şiirimizin tarzına uygun olarak kaleme almıştır. Türkçesi sade, akıcı ve yaşayan Türkçedir.   Âşık Kerim Derviş önce kendi köyünü GEYCEK KÖYÜ için şunları yazıyor:

 

            Hep maziyi anar dolar gözlerim

            Her karış toprağında vardır izlerim

            Hasret özlem, kokar elbet sözlerim

            Doğup büyüdüğüm beşiksin Geycek

                                   ***

            Bağlarında üzüm, erik yolduğum

            Sokağında bilye misket bulduğum

            Sevdalara düşüp âşık olduğum

            Şiirler yazdığım sözümsün Geycek

                                   ***

             Yemyeşil ovanla güzellik sende

            Güneş batar iken döner ensende

            Ben bir Geycekliyim hayır desende

            Şairim dilimde şiirsin Geycek.

                        ( Aşığım Sana Kırşehir .s. 2 )

                                     ***     

Her iki kitabının da Önsözü’nü Kırşehirli gazeteci ve yazar Duran Erdoğan kaleme aldığını görüyoruz. ( Ancak her kitabının da önsözünü aynıdır, ikinci kitabının önsözünü bir başka yazar yazsaydı, bence daha iyi olurdu diye düşünüyorum. ). Duran Erdoğan Âşık Derviş Ekim için şunları yazıyor: “ Aslında sazla çalıp, türkü formunda söylemeden geleneği sürdüren hemen her yerde ve her söyleşide kendini “Âşık” olarak tanımlayan Derviş Ekim’in yazdığı dizelerin içlerinin dolu oluşuna, masajını çekinmeden, gümbür gümbür, tereddütsüz vermesine hayran kaldım.

Zira bu özelliği kendinsin gönül dostu olduğunun edebi âlemdeki kabul gören evrensel güzelliğiydi. Hemen her konuda, her şeye ve insanları kırmayıp herkese yazdığı şiirler, bence Onun bilgi ve becerisinin şaha kalkmış üstün başarısıdır. Aşık Derviş Ekim’ deki bu yetenek Allah ver gibi, özel ve övünülecek önemli bir donanımdır .

                          ( …..)

sözün özü, Aşıklık geleneğinin bu asil ve dik duruşlu gönül eri Sevgili Derviş Ekim’in sesi bu kitapla da uzaklara gidecek ve ününü yöremiz dışına dalga dalga yayılacaktır. Kendisine göre “Âşık” bize göre şair olarak geleneği geleceğe taşıyan” bir şair olarak tanınmış olacaktır” diyor.

Derviş Ekim’in her iki kitabında da okuduğumuz şiirleri hakkında Önsöz’ünü yazan  Kırşehir Anekdotları yazarı Duran Erdoğan’a bizde  hak veriyoruz….

Âşık Derviş Ekim şiirlerinde, Aşklarını, özlemlerini, acılarını, sevgilerini, yalnızlıklarını, içinde yaşadığı toplumun sosyal ve toplumsal sorunlarına bir bir değinerek duygu ve düşüncelerini insanları düşük ve hor görmeden, belden aşağı vurmadan, yıkıcılık, bölücülük yapmadan, birlik ve beraberlikten yana, ona, buna çamur atmadan, akıcı, duru, sade ve yalın bir Türkçe ile yazıyor. Özelliklerle tarihimize, kültürümüze, milletimize, gelenek ve göreneklerimize, milli değerlerimize sahip çıkıp,  ayna tutup değer veriyor. Kadınlarımıza “ Gözümüz Onlar “ diye bir şiiri gözüme çarptı. Bu güzelim şiirinden bir iki dörtlük sunmadan geçmek istemiyorum:     

 

Bizi doğuracak bir canlı var mı?

Eziyet etmek bizlere kar mı?

Kadından değerli bir varlık var mı?

Anamız, bacımız yârimiz onlar…

***

Neylersin yıldızı, neylersin falı

Kadınsız neylersin yeşili, alı

Bırakın şekeri, bırakın balı

Ömre ömür katan tatlımız var mı?

***

Her an öpülmeli kadının eli

Hiç incitilmemeli saçının teli

Onlar bizlerin çiçeği, gülü

Bizleri doğuran anımız onlar…

***

Bir omuzu soğuktur, boynunu büker

Çamaşır yıkayıp söküğü diker

Sen çile versen de o sevgi eker

Şarkımız, türkümüz, ezgimiz onlar…

***    

                ( Aşığım Sana Kırşehir- s.37 ).

Sözün özü:  Bir gün Kırşehirli halk ozanları ve şairleri hakkında genişçe bir Antoloji, seçki veya güldeste hazırlandığı zaman, Geycekli Âşık Kerim Derviş’in övünçle ve gururla bu ozanlar arasında yer alacağı kuşkusuzdur. Âşık Derviş Ekim’in değişlerini şiirlerini severek okuduğumu belirmek isterim. Şiir dizeleri arasında Yunus Emre, Dadaloğlu, Karacaoğlan, Muharrem Ertaş, Geycekli Âşık Hasan Nebioğlu, Âşık Veysel ve ünlü Kırşehirli Ozan Şemsi Yastıman’ı hatırlatan dizeler ve duygular yaşadım.

Âşık Kerim DERVİŞ’i bu çalışmalarından dolayı içtenlikle kutluyor, başarılarının sürekli olmasını diliyorum. Tebriklerimle diyorum.

Meraklısı için:  Âşık Derviş EKİM

Dervisekim40@hotmail.com

Cep: 0544. 213. 12. 12

 

 

 

                                                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..