Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Kış aylarında Hamilelik

Kış aylarında Hamilelik
 

Kış aylarında hamilelik


Kışın hamilelik geçiren kadınları soğuk hava ve beslenme konularında, giydikleri kıyafetlerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Gebelik esnasında anne adayının bedensel ve psikolojisi çok önemlidir, eğer sağlıklı bir gebelik geçirirse sonunda sağlıklı bebek sahibi olur, sürekli problem yaşayan gebelerde ise sonuç pekiyi olmayabilir.

KIŞ GEBELERİNİN BESLENMESİ

Kışın gebelik geçiren kadınlar en şanslı kişilerdir. Çünkü kış sebze ve meyveleri anne ve bebek için mineral, vitamin içeren sebze ve meyveler den oluşmaktadır. hamile kadınlarınkış meyve ve sebzeleri ile vücut ihtiyaçlarını karşılarlar. İlk aylarında anne adaylarının çoğu kilo almaz, ama ilerleyen safhalarda yanigebelik boyunca 10-15 kilo arasında almaktadır. Eğer bu kilodan fazla ise kilonuz doktor tarafından kontrol altında bulunmalısınız. Anne adaylarının beslenmede dikkat etmesi gereken günlük protein ve kalsiyum ihtiyacını karşılamaktır.
•HAYVANSAL PROTEİNLER: süt, peynir, et, yumurta, yogurt
•BİTKİSEL PROTEİNLER: fasulye, mercimek, kuru baklagiller, barbunya gibi ve gebeiken balık tüketimi çok önemlidir
•Kış ayı balık tüketimi için en önemli mevsimdir çünkü gebe kadınlar 8.haftadan sonra kemik ve dişleri için yedikleri besinlerden kalsiyum almalıdır. Annenin aldığı besinler bebeğin gelişiminde büyük rol oynamaktadır.
•Anne adayının gebeliği sürecinde aldığı demir ve protein bebeğin kas, beyin diş ve kan yapımında etkili olur.
•Süt ürünleri büyük ölçüde protein ve kalsiyum içermektedir. Bebeğin gelişimine ve büyümesine yardımcı olmaktadır. Demir eksikliği olan gebelerde aşırı yorgunluk, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, halsizlik gibi reaksiyonlar görülmektedir. Demir eksikliği olan gebelerde bebeğin gelişim bozukluğu, erken dogması, ölü doğması veya düşük riski çok yüksektir.
•Kış meyveleri c vitamin grubu olarak en zengin mevsimdir. Sebze ve meyveler demir açısından çok yaralıdır.
•KIŞ SEBZELERİ: lahana, brokoli, ıspanak, karnabahar, maydonoz, kereviz, dereotu, patlıcan, patates, havuç, turp ve kabak vb.
•KIŞ MEYVELERİ: mandalina, elma, ayva, greyfurt, nar, portakal vb.

Her mevsime göre doğru beslenme anne adayları ve bebekleri için büyük önem taşır. Gebelerin sağlığı hava şartları, beslenme şekli, kişinin yaşamış olduğu ortam, fiziksel ve psikolojik durumlar ve birçok dış etkenler gebeleri farklı olarak etkilemektedir. Gebelikde fazla kilo alımını engellemek için özel beslenme programı ile bilinçli olarak beslenme anne adayının yararınadır.

Özellikle kış aylarında gebe iken fast-foot yiyecek ve içeceklerinden uzak durmak gerekir. Çünkü kızartılmış patatesler anne karnındaki bebek için zehirli madde içermektedir. Annenin ve bebeğin sağlığı için mevsiminde meyve ve sebze tüketimine dikkat edilmesi gerekir.

KIŞ MEVSİMİNDE GEBELERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN DİĞER UNSURDA(KIYAFETLER):

Kış mevsiminde soğuk havadan dolayı naylon ve sentetik kumaşlardan oluşan giysiler zararlıdır. Havayı geçirmeyen ve terleten kumaşlar enfeksiyonlara neden olur. Gebelergenellikle pamuklu ve yünlü hava alabilen kıyafetler tercih etmeliler.

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

http://www.cemficicioglu.com.tr

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..