Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '18

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Kış Depresyonu mu?

Kış Depresyonu mu?
 

Merhaba sevgili okur;
 
Hüzün mevsimi olarak adlandırılan sonbaharın da sonuna geldik. Kış soğukları günden güne etkisini göstermeye başladı.
 
Ben de henüz kış tam olarak gelmemişken her yıl bu mevsimlerde sıkça karşımıza çıkan kış depresyonu, sonbahar melankolisi ile ilgili yazmak istedim.
 
Açıkçası öncelikle aklıma gelen literatürde gerçekten de böyle bir tanımın olup olmadığıydı. 
 
Yani gerçekten hava şartları insan ruh sağlığı üzerinde sanıldığı kadar etkili mi?
 
İnternette arama motorlarına baktığınızda pek çok haber sitesinde bol miktarda 'Kış depresyonuna dikkat!', 'Kapalı havalar ruh sağlığını olumsuz etkiliyor' şeklinde başlıklar görüyorsunuz. Yapılan araştırmalar sonucunda diyerek hiçbir resmi kaynak belirtilmemiş bir bilgi çöplüğü karşınıza çıkıyor. İşin akademik yönüne baktığınızda ise bu konuyla ilgili özellikle Türkçe kaynaklarda elle tutulur pek bir şey göremiyorsunuz. 
 
Biraz araştırdığımda bana en akılcı gelen nokta 'mutluluk hormonu' olarak da bildiğimiz serotoninin gün ışığı ile aktive olması. Yani hava güneşliyse bünyemizdeki serotonin daha kolay aktive oluyor ve kendimizi daha iyi hissediyoruz. Peki mutlu olmanın tek yolu gün ışığı ile aktive olan serotonin midir? Hava kapalıyken de mutlu olamaz mıyız? Bu tamamen sizin kişilik yapınızla alakalı aslında. Ben tam bir kış insanıyım. Farklı çeşitlerde çay ve kahveler dener, bol bol kitap okurum evimde. Sinemaya gitmeye gayret ederim. Çalışma motivasyonum bile daha yüksektir bu mevsimde. Kimi insanlar ise yağmuru, düşen kuru yaprakları hüzünlü bulur, depresif bir ruh haline bürünebilir.

Sonuç olarak;
    Sizi mutlu edecek aktiviteleri yaparken dahi haz alamıyor,
    Çok az ya da aşırı uyuma şeklinde uyku problemleri ile
    Aşırı iştah artışı ya da iştahsızlık problemleri yaşıyor,
    Kendinizi güçsüz, bitkin ve değersiz hissediyorsanız
    ayrıca bu durum iki haftadan uzun sürmüşse ve gününüzün büyük bir bölümünü olumsuz etkilemeye başlamışsa bunu sadece mevsime bağlamamalı, mutlaka bir ruh sağlığı uzmanından destek almalısınız. 

Kış geldi ben biraz depresyona gireyim diyerek olumsuz düşünceleri zihninize çağırdığınızda gerçekten de kendinizi mutsuz ve depresif hissedebilirsiniz.  Hayatta her zaman olumlu düşünmeye ve güzellikleri görmeye çalışın. Depresyon hırkanızı çıkarın ve harekete geçin. Hobiler edinin, gezin, okuyun. Kışın keyfini çıkarın. 
 
Sevgiyle kalın...
 
Toplam blog
: 36
: 296
Kayıt tarihi
: 10.10.18
 
 

Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunuyum. 2014 yılınd..