Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kış gecelerinin vazgeçilmez tadı: Boza

Kış gecelerinin vazgeçilmez tadı: Boza
 

Kar yağınca bozacılar, ayaza çekmiş kış gecelerinin içinden seslenirler yalnız ve ıssız, çocuk kalplerimize ...

Boozaaa... Boozz ...

Hayatımız hızla değişiyor... Neyse ki bu sesler yitmedi henüz ...

Karlı kış gecelerinde boza içmenin tadına doyum olmaz... Evde kolayca yapılır; doyuncaya kadar içilir... B vitamini deposudur, sinirlere iyi gelir...

İşte size evde yapılmış bir boza tarifi :

Bir kilo ince bulguru iyice yıkadıktan, yıkama suyunu iyice süzdükten sonra üzerini üç- dört parmak gececek şekilde içme suyu ilave edin ve bir gece bekletin. Sabah üzerini dört parmak geçecek kadar içme suyu ilave edip orta ateşe yerleştirin, kaynayınca altını kısın kaynamaya biraz daha devam etsin. Dibinin tutmamasına dikkat edin. Kaynarken orta ateşte ve üzerinde en az bir iki parmak su olmalı. Gerekirse üzerine sıcak su ilave edin. Bulgurlar pişip iyice helmelenince ateşi kapatın. Tencerenin ağzını açmadan ılınmaya bırakın; sonra mikserinizin parçalayıcısını tencerenin içine sokup helmeleşmiş bulgurları iyice parçalayın. Bulgurlar iyice parçalanıp boza kıvamına gelince bir başka büyük ‘çelik’ tencerenin ya da en az 5 kiloluk bir ‘cam’ kavanozun dibine bir bardak kadar boza ya da hafifçe ılık suyla sulandırılmış bir lokma mayalı ekmek hamurunu koyup tenceredeki parçalanmış bulgurları tel süzgeçten geçirip kavanoza aktarın. Süzgeç üstünde kalan posaları atmayın. Üzerine çok az sıcak su ilave edip bir kere daha parçalayın ve son kez süzgeçten geçirin. Kalan posaları atmayın, küçük cam kavanozlara koyup derin dondurucuya kaldırın. Bunları sebze çorbalarında kullanabilirsiniz.

Kavanozun içindeki bozaya ağız tadınıza göre toz şeker ilave edin. Tahta bir kaşıkla karıştırın, ağzını hafifçe kapatıp biraz da sarıp sarmalayıp radyatörün üzerine ya da sobanın arkasına, sıcak bir yere bırakın. Göz göz olup da kabarmaya başlayınca yine tahta kaşık yardımıyla havalandırarak karıştırın, yine üzerini örtün. Bu işlemi ağız tadınıza göre ekşiyinceye kadar zaman zaman sürdürün... Sıcak bir ortamda maya da kuvvetliyse ertesi gün içilecek kıvama geliyor. Bardaklara doldurup üzerine tarçın serpin ve afiyetle için ... Kalan bozayı daha fazla ekşimesini önlemek için, mutlaka çok soğuk bir yerde ya da buzdolabında tutun.

 
Toplam blog
: 11
: 3261
Kayıt tarihi
: 24.10.06
 
 

Eskişehir'de doğdum. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirdim. Aynı Üniversitede yüksek l..