Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '12

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Kışa girerken pancarın faydalarını hatırlayalım

Kışa girerken pancarın faydalarını hatırlayalım
 

Mevsim sonbahara döndü ve pancar zamanı geldi. Ülkemizde pek de bilinmeyen ve mutfaklarda yeterince yer almadığına inandığım pancarın faydalarından bahsedeceğim önce. Konumuz kırmızı pancar.

 Faydaları;

Kırmızı pancar, vitamin ve mineral zengini.

Renginin kırmızı olması, bu bitkinin antioksidan özellik taşıdığını gösteriyor. Antioksidan da güç, sağlık demek. Kırmızı pancara rengini veren pigmentler kansere karşı savaşta etkili bir sebze olmasını sağlıyor.


Kırmızı pancar A, B, C ve P vitaminlerinden zengin. İştah açıcı, besleyici özelliği var. Bileşiminde bulunan rubidyum sindirimi kolaylaştırıyor. Pancar aynı zamanda fosfor, demir, bakır, potasyum, magnezyum, kalsiyum, brom, çinko ve manganez bakımından da zengin. Bitki, beta karoten ve folat bakımından zengin yapısıyla bağışıklık sistemini güçlendirip kan yapımına destek veriyor. Kırmızı pancarın suyu en güçlü kan düzelticilerden biri. Özellikle soğuk algınlığı enfeksiyonlarının arttığı kış aylarında kırmızı pancarın tüketilmesi, vücudun direncini arttırıyor. 


Ayrıca yüksek oranda potasyum içerdiği için günde bir bardak kırmızı pancar suyu içmek yüksek tansiyonu düşürüyor.

İşte pancarın faydaları böyle. Tam da kış mevsimine hazırlanırken çok yararlanabileceğiz.

 

Peki pancardan neler yapılabilir?

Haydi pancar turşusu yapalım;

Bir demet pancarı, sapları ve yapraklarından kesip, iyice yıkayın. Temizledikten sonra bir tencerede haşlayın. Haşlama suyunu içecek su kullanın ki sonrasında bu suyu turşu suyu olarak kullanacağız. Haşlandıktan sonra biraz soğumasını bekleyin ve kabuklarını soyun. Bir kavanoza yassı olarak keserek yerleştirin. 2-3 diş sarımsağı çizerek ekleyin. Bir tatlı kaşığı toz şeker ve bir çorba kaşığı tuz ilave edin. Bir su bardağı elma sirkesini de ekledikten sonra, haşlama suyunu dökün. Ara ara çalkalayın ve buzdolabına koyun. Ertesi gün yiyebilirsiniz. Bekledikçe daha güzel oluyor.

Pancar sapları ve yapraklarını nasıl değerlendirebiliriz?

 

Turşu için kestiğimiz sapları ve yaprakları çiğ olarak salatalara ekleyebiliriz. Ya da ıspanak gibi yemeğini yapabiliriz.

Nasıl mı?

Bir orta boy soğanı, yarım çay bardağından daha az zeytinyağ ile biraz kavurun. Tuz,şeker ve karabiber ilave edin. Önceden doğranan sapları ve yaprakları tencereye koyun. Üzerine önceden ıslatılmış yarım avuç pirinç atın. Karışımı biraz kavurun. Yapraklar sönünce, hemen üzerini geçecek kadar su ilave edin. Kısık ateşte pirinç pişene kadar kalsın. 

Tabağa aldığınız yemek pembe ve yeşil renkli olduğu için çocuklarınızın da tatmak isteyecektir. Tadı da ıspanak gibi sert değil, daha yumuşak ve yenilesi.

Soğuklara karşı vücut direncimizi arttırmak ve de soframıza yeni tatlar katmak için deneyin derim.

Son bir hatırlatma; Şeker hastaları ve hamileler pancarı tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.

Afiyet olsun.

Çimen Erengezgin 

 

 
Toplam blog
: 164
: 608
Kayıt tarihi
: 08.09.11
 
 

Yazar ve Yoga Eğitmeni ..