Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '06

 
Kategori
Otomobil
 

Kışa kış lastikleriyle girin..!

Kışa kış lastikleriyle girin..!
 

Bakmayın havaların bu sene iyi gittiğine, sonuçta mevsim artık kış. Yani elinde sonunda diğer yıllarda olduğu gibi Aralık ayının sonuna yakın başlayan karlı havalar Şubat ayının sonlarına kadar devam edecek. Ondan sonrası da her sene bildik manzaralar. Kara hazırlıksız yakalanan veya doğru tabiriyle işi ciddiye almayıp yolda kalan sürücüler ve bu sürücülerin neden olduğu trafik çilesi.

Aslına bakılırsa Türkiye' nin Doğu Anadolu bölgesi dışında kış şartları diğer bölgelerde genellikle çok ağır geçmiyor. Avrupa' nın pek çok yerinde kış koşulları bizden çok daha ağır. Ancak bu ülkelere bakıldığında bizdeki gibi bir zincir kullanma alışkanlığı görülmüyor. Hatta bazı ülkelerde yola zarar verdiği gerekçesiyle zincir takılması bile yasaklanmış durumda. Bu ülkelerde zincirin yerini kış lastikleri ve daha zor koşullar sözkonusu ise çivili lastikler almış durumda.

Kış lastikleri özellikle ağır kış koşulları düşünülerek tasarlandığı için normal yaz lastiklerine göre frenleme mesafesinde ve yola tutunmada çok üstün durumdalar. Yapılan testler kış lastiklerinin buzlu havalarda fren mesafesi ve yol tutuşunda normal lastiklere göre %25-30 oranında, karlı havalarda ise %50' ye varan oranlarda daha yüksek performans gösterdiğini göstermektedir. Kış lastikleri bu performanlarını hem kış mevsimine göre tasarlanmış özel desenlerine hem de çok soğuk havalarda elastikliğini korumaya devam eden malzemesine borçludur. Kış lastiklerinin gösterdiği bu performans karlı ve buzlu havalar kadar ıslak zeminlerde de kendini gösterecektir. Özellikle yurdumuzda su giderleri iyi çalışmayan veya olmayan yollarda ilerleyip su birikintilerinin ortasından geçerken bu özellik sizin için çok önemli olacaktır.

Durum yurtdışında böyle seyrederken son yıllarda yurdumuzda da kış lastiklerine karşı artan bir ilgi görülmektedir. Bunu gören üretici firmalarda en az bir iki modelle pastadan pay almaya çalışmaktadırlar. Zincirin gerek takılıp çıkarılmasının zor olması, gerek sürekli zincirle gitmenin değişken yol şartlarında hemen hemen imkansız olması herkesi kış lastiği seçeneğine adım adım yaklaştırmaktadır. Gerçi ortada lastiğe daha kolay monte edilen zincir türevi başka çözümler olsa da bunlarla da belirli bir hızın üzerine çıkmak ve her yolda rahatça ilerlemek mümkün değildir. Yani bu seçenek de size aradığınız tam rahatlığı veremeyecektir. O halde Türkiye koşulları sözkonusu olduğunda pek çok bölge için kış lastikleri en iyi seçim olacaktır.

Ancak ortada ilginç bir durum bulunmaktadır. Dünya' daki pek çok ülkeden farklı olarak bizim trafik mevzuatımızda kış lastikleriyle ilgili bir madde bulunmamaktadır. Bu gülünç eksiklikten olacak ki kış lastiği kullanan sürücüler trafik polisleriyle karşı karşıya gelmekte ve zincir takmaya zorlanmaktadırlar. Zinciri olmayan bazı sürücülere ceza bile kesilmektedir.

Peki lastiklerin tamamı mı kış lastikleriyle değiştirilmelidir? Zincir takma mantığını düşünerek sadece çeken lastiklere kış lastikleri de takılabilir. Ancak konu dengeli sürüş ve iyi bir yol tutuş olduğuna göre tüm lastikleri değiştirmek en iyi ve en güvenli sonucu verecektir. Hayata yazın kadar kışın da iyi bağlanmak istiyorsak bunun en etkili yolu güvenlikten ödün vermemekten geçiyor.

Hoşcakalın..

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..