Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '21

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Kısaca Kuranı Okuma Adapları

 

Müslümanim diyen kişinin kutsal kitabı kuranı kerimdir. Her kutsalın okunma ve dokunma öncesş yapılması gereken usuller vardır.

1-Kuranı kerime ancak temiz olanlar dokunur ve okur. Güsul abdesti alması gereken müslüman güslünüalmadan kuranı kerimden hiçbir ayet okuyamaz. Okursa günah işlemiş olur.

2-Kuranı kerimi okumaya başlarken euzu besmele çekilmelidir. Okuyucu okumasına son verecekse sadakalalahül azım der.

3-Okuyucunun elbisesi vücudu temiz olduğu gibi okuyacağı mekân temiz olmalıdır.

4-Kuran okuyucusu gürültülü olan yerde okuması gerekiyorsa sessiz okumayı tercih etmelidir.

5-Kuran okuyucusu kuranı sırf Allah rızası için okumalıdır. Okunurken de mutlaka dinlemek gerekir. Hem okunsun hem konuşalım dediğimizde günah işlemiş olunuruz.

6- Taziye ve mevlütlerde dikkat edilmesi gereken hususları öönceden bilgi verilmeli. Özellikle mevlütlerde. Sevaptan çok günah yazılıyor. Konuşulmayacak okunuşlarda tam konuşuluyor. Yemek yeniyor, çay içiliyor. Hatta sigara içiliyor.

7- Kişi ölmüşse onun yanında da yani bulunduğu oda da kuranı kerim okunmaz. Başka oda veya mekanda okumada sakınca yoktur.

8- kuranı yüzünden bakarak okumak daha çok sevaptır. Sadece kuru okumakla bu din yaşanmaz diyenler çıkacaktır. Tamam gelin sizde meal, tefsir okumasına yardımcı olun.

9-- Ölüler için kuranı kerim okunur. En güzeli ölmeden kişinin okumasıdır, baban okumamış, babamıza hayrına okumayalım mı?

10-Kuranı öğrenmek isteyenler mutlaka iyi okuyan ve okutan hocalardan ders alınmalıdır. Kuranı güzel ve düzgün okumanın yolu hocadan başlar. Sonrasında kişinin kendisine kalmıştır.

11-Kuranı güzel okumak için ‘okuma kurallarını anlatan tecvit dersini mutlaka ama mutlaka öğrenmelidir’. Tecvit ilmini öğrenmek o kadar önemli ki, trafik kurallarıyla aynı sayılır. Nerede, nasıl durulur?

Nerede uzatılır, nerede uzatılmaz? Önemsemez isek aman okuyorum işte dememeliyiz. Kuranı kerimin kurallar kitabı olduğunu bilmeliyiz.

12- Kuranı okurken anlamını da bilsek öğrensek harika olur. Kuranı açıklama noktasında ehil insan varsa o kişilere fırsat vermek gerekir. Kuranın anlamını bilmiyorum okumama gerek yok anlayışı yanlıştır.

13- Kuranı okuma sürecinde asla başka iş, eylem olmamalı. Yok su içeceğim, yok telefonla görüşeceğim gibi okuma dikkatini dağıtacak işlerle meşgul olmamalı.

14- Kurana hürmet Allah’a hürmettir. Allah bize kıymetli bilgiler sunduğu kitabına ne kadar çok saygılı, hürmetli olursak Allah bize o kadar kıymet verir.

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..