Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '08

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Kişilik gelişmesi ve korkudan kurtulma

Kişilik gelişmesi ve korkudan kurtulma
 

Yüksek hayaller ilerlemeyi sağlar


İnsanları tek tip düşünceye çekme, mucit ruhları zedeler

İnsanlık tarihi, hayal kuranların ve standart düşüncelerin dışında arayışları olan insanların icat ve buluşlarıyla doludur. Bunu öğrenmek için kâşifler ansiklopedisini karıştırmak yeterlidir.

Düz düşünen kurallara uyan, hiçbir aykırı düşünceyi kabul edemeyen kişiler veya otoriteler ilmi gelişmeyi engellemişlerdir. Temelde faşizm ve komünizm bu konuda eşittir. Her ikisi de otorite kurmaya ve baskı ile bir yönde gelişmeye karar vermişlerdir. Tüm tebaa’dan tam itaat isterler.

Farklılıkları seven insanlar, bazen bisiklete ters binmeye kalkar, bazen saatlerce banyoda suyu sıçratırken pencereden ışığın vurmasıyla nasıl ışıl ışıl parladığını izler. Bazen çimler üzerinde yere uzanıp saatlerce parlayan yıldızları seyreder. Düz mantıkla açıklanamayacak gereksiz şeylerdir ama onlar isimlerini asırlara yazdırmış kâşifler ve mucitler olmuştur.

Einstein’a “İzafiyet” kuramını nasıl geliştirdiğini sormuşlar: “<ı>Normal bir yetişkin uzay ve zaman sorularıyla kafasını hiç yormaz. Ona göre uzayı izlemek ve düşünmek çocukça bir şeydir. Ama ben o kadar yavaş geliştim ki, uzayı ve zamanı ancak büyüdüğüm zaman merak etmeye başladım. O nedenle bir çocuğa göre düşünmenin çok derinine indim.”[1]

Çılgınca keşfetmekten, akıl ve mantığın duracağı noktalardan bahsetmekten çekinmeyenler ya sanatçı olurlar ya mucit. Aslında sanatın ve icatların zirvesinde olanlar biraz deli gibi davranan dahi insanlardır.

Toplumda travma oluşturan ve yıkıcı olan şeylerde vardır. Bunlar yeni buluşlar ve yeni fikirlerdir. Galileo dünya dönüyor dediği için idama mahkum olurken aslında kilisenin dünya kainatın merkezidir ve her şey onun etrafında cereyan etmektedir fikrini yıkmış ve bu inanca sahip olanlar travma geçirmiştir. Rollo May, Picasso’nun her yeni fikrin yıkma eylemi olduğunu söylediğini aktarır. Gerçekten hayat çağlar açma kapatma, devrimler yapma ve eskitme şeklinde devam etmektedir. Yapılan her buluş ve fikir insanlığın huzur ve mutluluğuna katkı sağlamamıştır ama bir gerçek olarak toplum hayatında bir süre işgal etmiştir.

Çocuklar hiç utanç duymadan ve en basit konuları sade bir dille irdeleyip sorarlarken onları sınırlayan ebeveyn bazen bilmeyerek çocuğu utandırarak hayattan koparabilir. Küçük Ali babasıyla kahvaltı yaparken, “babacığım tostun üstündeki yağ neden erir?” Babası, “bunun cevabını sen biliyorsun” der. Ali bilmiyordur ama bazı şeyleri soru olarak sormamayı çok çabuk öğrenir. Hayatına etki edecek bu küçük incitme aslında neredeyse tüm aileler tarafından çocuklarına yaşatılır. Ve kartopu gibi büyüyen bu incitme ileri yaşlarda bile utanma korkusuyla soru sormama psikolojisi oluşturmaktadır.

Biraz yaşı ilerlemiş çalışan yeni işe alınan elemana bilgisayardaki bir arızadan bahsetmekten çekinir, acaba bilmem gereken bir şeyi bilmeyerek utandırılır mıyım korkusu yaşar. Bu hal özgür düşünceyi ve her şey hakkında düşünüp yorumlar yapmamızı engellemektedir.

Toplum, basın, arkadaş çevresi de aile gibi insanlar üzerinde görünmeyen kural ve baskılar kurarken insan bunları ya kabullenme ve taklit etme yoluyla iyi insan kabul edilme veya yok sayarak arsız ve küstah kabul edilmeyi kabul etmek durumunda kalır.

Ama toplumda öfke ve fesat çıkaracak hususlara dikkat edilmesi toplum sağlığı için gereklidir. Bunlar milli ruh kazanmış kişiler veya mekânlar olabileceği gibi, dini inançlar veya toplumun ortak kültürü de olabilir. Onlara saygılı olmak şartıyla araştırma ve yenilik arayışı yine mucidin üstün yeteneğidir.

Ölçü değiştirilecek ve değiştirilemeyecek şeyleri bilmek ve kabul etmektir. Hayata hiçbir şey katmayan cahiller ise sadece kızacak ve köpürecektir.

Muammer MURAT

İnsan Kaynakları Yönetim Danışmanı

http://www.muammermurat.com/ 25.6.08



[1] Europa 1954

 
Toplam blog
: 163
: 4552
Kayıt tarihi
: 03.09.07
 
 

1965 yılında Erzincan'da doğdu, İzmir'de yüksek eğitim alıp, devlet memuru oldu. 5 yıl süreyle bi..