Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '09

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kişilik oluşumu ve iletişim

Kişilik oluşumu ve iletişim
 

İnsanların tıpkı parmak izi gibi birbirinden farklı karakter özellikleriyle dünyaya geldiklerine inanırım!

Aile, yaşadığı çevre, eğitim gibi faktörlerin etken olarak rolü olsa da, karakter oluşumunda ancak kişilik özelliklerinde temel dinamiklerin statik olduğunu düşünürüm! En basit örneğim; Aynı ailede dünyaya gelen aynı kültür, değer ve öğretilerle ve yine aynı eğitim kurumlarında yol almış, ufak tefek benzer yanlarımız bulunsa da dört kardeşimle, maalesef! dört ayrı karakteriz.

Bir araştırmaya göre insan faktörü, yedi nesil öncesine ait genetik özellikleri taşıma ihtimaline sahipmiş. Bu itibarla; soyağacımızdan süregelen ebeveylerimizin farklı genetik özelliklerinin karışımı bir yapının, bizim kişilik özelliğimizi belirlediğine dair bir hipotez ortaya çıkarıyor. Halk arasında da bununla ilgili deyimler de vardır bilinen! "Erkek dayıya, kız halaya" filan gibi! Bazen dominen bir özelliği fark edilen kişiye, ailedeki benzer kişinin özelliklerine ait yakıştırmalar yapılır. Hatta eşler arasında bile çocuğun olumsuz özelliği sorgulanırken, birbirlerine atıfta bulunurlar. “Bu çocuk sana çekmiş” ben böyle değilim diye! Ya da övgüyle sahiplenilir! Eee! Ne de olsa Babasının kızı ya da bana çekmiş benim oğlum gibi!

Doğan Cüceloğlu’nun “İnsan İnsana” adlı kitabında, belleğimde yer etmiş cok beğendiğim bir tespiti vardır. Bir toplumun genel anlamda iletişimi ve insan ilişkilerini gözlemlemek için araç trafiğine bakmak gerektiğini savunuyordu. Gerçekten de çok anlamlı bulduğum bir bağlantı! Araç trafiğe çıktığımızda etrafımızda sayısı hiç de azımsanmayacak kadar, kural ihlallerinin yanı sıra saygı çerçevesini aşan bazen de insan hayatını hiçe sayarak büyük kazalara neden olan kendini bilmez ne çok bencil kişilerin varlığına şahit oluyoruz.

Öyle ya da böyle hepimizin bir çizgisi ve eşdeğer yaşam hakkı var. Mühim olan ortak paydada buluşmak ve saygı sevgi hoşgörü çerçevesinde dengeli ilişkiler kurmak! Ya da en önemlisi empatiyle farkındalık arasındaki o hassas dengeyi oluşturmak! Her birey basit gibi görünen bu olgunun farkına vardığında toplum olarak iletişim sorunsalı diye bir problem kalmaz zaten! Son yıllarda öyle bir hâl aldı ki bariz boyutlarda iletişim sorununun çözümü ile ilgili farklı teknik ve yaklaşımlar geliştirilmeye başladı. "NLP", "Kuantum Düşünce Tekniği" ve benzeri yaklaşımlar geliştirilerek bununla ilgili danışmanlık hizmetleri veren örgütsel grupların hazırladığı eğitim programları ve seminerler şeklinde veya bireysel olarak, çağımızın büyük problemi iletişim sorununa çözüm arayışına bir nebze de olsa katkı sağlamak için sanki seferber olmuş durumdalar...

 
Toplam blog
: 48
: 1807
Kayıt tarihi
: 17.07.09
 
 

Bir Nisan akşamı kışı uğurlayan, baharla gelmişim dünyaya…  Hobi olarak çeşitli tasarım etkinlikl..