Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kişilik profili ve fonksiyonları

Kişilik profili ve fonksiyonları
 

Kişilik insanın gizli gölgesidir ama özüdür.


KİŞİLİK PROFİLİ

Kişiliği sembolize eden en somut verinin AD ve SOYAD olduğu bilinmektedir. Oysa ad ve soyad kişiliğin kayıtlı tescili ve hukuki muhataplığından öteye bir anlam taşımadığını düşünüyorum.

Çünkü; bir insanın mahkemeye başvurarak adını ve soyadını değiştirmesi mümkündür ama gözbebeğini, parmak izini, kişilik profilini değiştirmesi mümkün değilidr. Bu durumda da kişinin gözbebeğinden, parmak izinden öteye kişilik profilinin önemli olduğunu gözlüyorum.

Kişinin gözbebeği ve parmak izi ad soyaddan önemlidir, çünkü değiştirlemez. Bunlar bir kişinin biyolojik tescil ve tesbitinin ana kaynakları verileridir.

Gözbebeğinin, parmak izinin de tesbitten öteye bir etkiliği yoktur ama kişilik profili (IQ, EQ, yetenekleri, tarmvaları, paradigmaları, psikolojik psikyatrik durumunun) toplumda var olma, muhatap olma durumlarını belirlediği için çok önemlidir, eğer kişilik yaşamda var olmak ise işte yaşamda var olmayı belirleyen profil verileri addan soyaddan göz bebeğinden parmak izinden önemli olduğuna itiraz eden olabilir mi?

Bu doğrultuda bireyin tanımlanması ve muhataplıkların şeffalaşması için; kişinin nüfus cüzdanında ad soyad sembolünden öteye göz bebeği mümkün değilse mutlaka parmak izi bulunmalıdır ama muhataplıkları için kişilik profilinin tanımlanması kişinin psiko-sosyal profili, ceza ehliyeti dolayısıyla muhataplıklarını şeffaflaştıracaktır,

Elektronik devrimin yaşandığı günümüzde yaşam alabildiğine hızlı akar ve değişirken kişilerin biribirini tanımak keşfetmek için zaman harcama imkanı kalmamaktır, işte birini tanımak için zaman harcamamak, vahlanmamak için kişilik profilinin bilimsel boyutta belirlenerek nüfus cüzdanına işlenmesi gereklidir.

Okuyanlar diyebilirler ki; bu öneri uçuktur ama ben ilk ehliyetimi aldığım 1988 yılında parmak izi alınmıyordu, 2010 ylında ehliyetimi yenilerken parmak izlerimi aldılar. Her vatandaşın ehliyeti olmadığına göre bu işlemin nüfus dairesinde yapılması gerekir.

Ruhsal rahatsızlıkların keşfedilmeye yanlış yorumlanmaya bırakılmaması zarar üretmemesi için kişilik profili şart ki; günlük yaşamda çok farklı olumlu olumsuz kişilik profillerinin olduğunu gözlüyorum, muhatap oluyorum.

Yine denebilir ki bu yazının MB de ne gereği var? Bence kişilik profilinin tanımlanması gereken en önemli yerlerden biri de yazı portallarıdır. Çünkü kiminle muhatap olunduğu önceden bilinmediği şartalarda kötü süprizlerle karşılaşmak kaçınılmazdır. Yazı ortamındaki olumsuz diyaloğların paylaşımların en aza inmesi için kişi yazar veya yorumcu olarak kayıt olurken kişilik profili testine tabi tutulmalıdır. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KİŞİLİK FONKSİYONLARI 

Uzakdoğu devletlerinin eğitim programlarında kimlik analizine temel oluşturan astroloji, batıda bilimsel dünyanın tanımladığı kişilik profili, dinlerde bireyin kişilik yaradılışı olarak ifade edilen fıtrat, bireyin doğasının temelidir.

İnsanın kişiliği (bireyin profili) ne kadar erken tanımlanırsa ve ebeveynleri tarafından doğru algılanıp o doğrultuda yetiştirme programı uygulanırsa, bireyin hayatını o kadar doygun yaşaması mümkündür. Astroloji, kişilik profili, fıtrat kavramlarından hangisi kullanılırsa kullanılsın sonuçta aynı noktaya gelinmektedir. Yeryüzünde kaç insan varsa o kadar farklı kişilik vardır.

Çocuğunu ayrı bir kişilik olarak muhatap almayıp, kendi eli kolu ayağı gibi bir parçası olarak gören ebeveynlerle, doğduğu andan itibaren ayrı bir kişilik olarak muhatap alan ebeveynlerin çocukları birbirlerinden neredeyse 180 derece farklı yetişir. Çocuk ebeveynlerinin eli kolu değildir, tamamen ayrı bir kişiliktir. Çocuğun doğal kişiliği, kapasiteleri ve eğilimleri kayıtsız kabul edilmelidir. Ancak varoluşunda çevreye zarar verici unsurlar olan çocuklardan doğru şekilde yararlanmak için, çocuk yapısına uygun bir eğitim programından geçirilmelidir. Çünkü en sert kişiliğe bile toplumda yer vardır, yeter ki toplumun kabullendiği şekilde kullanılabilsin. Örneğin hırçın bir kişilik; asker veya boksör gibi konulara yönlendirilebilir. Böyle birinden mühendis olması istense herhalde ters teper ve göreceli başarısız olur. Bu durumda çocuk mu, yoksa ebeveyn mi başarısız sayılmalıdır.

Bu konuda okuduklarımdan edindiğim en önemli bilgi, insanların her birinin tamamen ayrı kişilik tiplerine sahip olmasına rağmen, temel dört karakterin olduğu ve her bireyin kişiliğinin bu dört profilin bileşiminden meydana geldiğidir. Bu dört profil; Popüler Optimist, Güçlü Klorik, Melankolik ve Barışçıl Soğukkanlı kavramları ile tanımlanmaktadır. Bu kavramlarla tanımlanan profillerin özelliklerini özetle şöyle tanımlayabiliriz.

POPÜLER OPTİMİST: Tasarım gücü olan, düşüncelerini başkaları ile paylaşan, değişik konulara ilgi duyan ve bu konularla ilgili okuyan, düşünen, konuşan, iş yapmaktan çok yön göstermeyi seven bir kişiliktir.

GÜÇLÜ KLORİK: "Bu gün neler yapacağım ve kimlere yaptıracağım" diye düşünen, risk alabilen ve taşıyabilen yüksek yaptırım gücü olan ve her şeyin süratle yapılmasını isteyen, öncü ve lider tiptir.

MELANKOLİK: "Bu işi en iyi nasıl yapabilirim, detayları atlamamalıyım, bu işe yeterli miyim, laf işitmeyeyim" diye düşünen, risk alamayan ve taşıyamayan, kuşkucu sorgulayan bir kişiliktir.

BARIŞÇIL SOĞUKKANLI: Sadece kendi eksenini düşünen, konunun kendisini ne kadar ilgilendirdiğini sorgulayan, kendi için iş yapan, çatışmayan, çatışmadan kaçan tiptir.

Bence ideal bir kimlik; tasarım ve yaptırım gücü olan, detayları izleyen ve çatışmadan yol alan bir profildir. Yani yukarıdaki tanımlama sıralamasında olduğu gibi Popüler Optimist, Güçlü Klorik, Melankolik ve Barışçıl Soğukkanlı kavramlarının ideal bileşimidir. Toplumda çok ender de olsa bu tanıma benzer kişilikler görüyorum.

Yukarıdaki tanımlar doğrultusunda düşündüğüm zaman, bireylerde ortaya çıkan kimlik çatışmalarının nedeninin kimliklerinde barındırdıkları kavramların birbirini tamamlamamalarından ötürü ortaya çıkan çelişkiler olduğu kanısına varıyorum.

Bireyin kişilik tanımı yapılmadan, doğal mı veya rahatsız mı, olduğu konusunda bir yargıya varılmasının mümkün olmadığını düşünüyorum.

BKNZ: Kişiliğinizi tanıyın-Florence LITTAUER

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.kadrikanpak.com
 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..