Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '13

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Kişilik yapısı ve sosyal statü "Vajinismus" hastalığında etken mi?

Kişilik yapısı ve sosyal statü "Vajinismus" hastalığında etken mi?
 

Vajinismus Hastalığının Sebepleri...


Vaginismus (Vajinismus) sorunu ülkemizde her kesimden insanı etkileyen ciddi bir sağlık problemidir. Vajinismus Ankara  kliniğimizdeki gözlemlerimize göre vajinismus sorunu en sık olarak eğitimli kesimlerde görülmektedir. Hastalarımızın % 85'i en az lise mezunudur. 2012 yılı başı itibariyle 50 'den fazla karı-koca doktor olan çift bu sorunlarından dolayı kliniğimizde tedavi görmüştür.

Vajinismus tedavileri zor olmamakla birlikte, her sağlık sorunundaki gibi önemli ve öncelikli olan baştan hastalığın oluşumunu engelleyici önlemlerin alınmasıdır.

Vajinismus sorununu kimler daha sık yaşar? Vaginismus açısından kimler risk altındadır gibi sorunların cevaplarını bu bölümde bulabileceksiniz. Çünkü vaginismus hastalığına sahip kadınların birbirlerine oldukça benzeyen yönleri vardır.

Ayrıca gerekli önlemler erken yaşlardan itibaren alınırsa vaginismus olma riski de azalacaktır. Çünkü cinsel kimliğin oluşma yaşı çok erken çocukluk dönemlerindedir. 

Vaginismus riski taşıyan bireyler kimlerdir?
İyi kız olma sendromu
Ailesine bağlı, disiplinli, özenli, mükemmeliyetçi ve titiz şekilde büyütülen kızlar ileride vaginismus açısından risk altındadır. Bu bayanlarda cinsellik adeta eşini memnun etmek için görülen bir “iş yani görev”dir. Ailenin eğitim düzeyi yüksek bile olsa cinsellikle ilgili hiç bir bilgi verilmemektedir, cinsellik hiçe sayılmaktadır.

Bu şekilde yetiştirilen kişilerde ilerleyen yaşamlarında cinsel isteksizlikanorgazmi (orgazm olamama), cinsel tiksinti gibi problemler de sık olarak ortaya çıkmaktadır. 

Kişilik yapısı
Aileye fazlası ile bağımlı, karakteri tam olgunlaşmamış (immatür) yani çocuksu bir yapıya sahip  özellikler gösteren bireyler ileride vaginismus açısından risk altındadırlar. Bu kişilerde her şeyden korkma, özgüven eksiklikleri ve her zaman "benim canım çok tatlıdır" şeklindeki yaklaşımları sık olarak izlenmektedir. 

Aile yapısı
Aile yapısı dominant (baskın) ve aşırı disiplinli baba, ona göre pasif anne modeline sahip çocuklar da ileriki yaşamlarında vaginismus açısından riskli grupta yer almaktadırlar. Bazen de anne veya erkek kardeşler baskıcı veya aşırı katı kuralcı olabilmektedir. 

Hera Klinik olarak yaptığımız gözlemlere göre, küçük yaşta annesi babasıyla ayrılmış ve emanet şeklinde anneannesi veya babaannesi tarafından büyütülmüş kişilerde de vaginismus riski bulunmaktadır. 

Gebe kalma korkuları
Dini, ahlaki ve töresel açılardan eğitim görmüş kişilerde veya evli olmamasına rağmen erkek arkadaşı/ nişanlısı ile birlikte cinsel ilişkiyi deneme aşamasında olan bayanlar gebe kalma ve sonrasında kürtaj olma korkularından dolayı vajinismus problemi ile karşı karşıya kalabilirler.

Hera Klinik'teki gözlemlerimize göre uzun süre süren evlilik öncesi dönemlerdeki cinsel yaklaşımlar; kişinin korumacı yaklaşımları ile yaşanan sınırlı cinsel tatminler evlilikte da devam edebilmekte, kişi evlendikten sonra da kendisini koruma refleks cevabı ve gebe kalma korkularıyla kendisini kasmaya devam edebilir. 

Töresel ve dini baskılar
Cinsel bakışın son derece katı bir takım tabu ve kurallara bağlı olduğu geleneksel çevreler ile özellikle çocukluğunda katı dini eğitim alan kızlarda vaginismus açısından risk altındadır.Katı kuralcı ve aşırı gelenekçi aile yapısı hem kadın hem de erkeklerdeki pek çok cinsel sorunun da kaynağını oluşturmaktadır.

www.vajinismus.us

 
Toplam blog
: 37
: 8189
Kayıt tarihi
: 18.04.13
 
 

Jinekolog ve Cinsel Terapist Op. Dr. Süleyman Eserdağ 1969 yılında Bursa’da doğdu. 1986 yılı..