Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '11

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kişiliksizsiniz!

Kişiliksizsiniz!
 

Kişisel Gelişim Derneği


Yeryüzünde iki çeşit insan vardır. Birlikte yaşadıkları insanlara hayatı hoş edenler, birlikte yaşadıkları insanlara hayatı zehir edenler. Dünyada kusursuz iki insan vardır. Biri ölmüştür, biri de doğmamıştır der bir Çin Atasözü. Hayatımıza yön veren ve anlamlandıran en önemli olgulardan biridir kişiliğimiz. Peki kaçımız kişiliğimizin farkındayız? Bu sorunun cevabını belki de şuan okuyan sen biliyorsundur. Belki de bildiğini zannediyorsundur. O halde hadi birlikte göz atalım. Eğer biliyorsan hatırlamış ve pekiştirmiş olursun. Yok bilmiyorsan kişiliğini keşfetmek adına eline büyük bir fırsat geçti. Hemen değerlendirmeye ve sevdiklerinin de yararlanmasına çalışabilirsin. Her bir kişilik bir çok özelliklere sahip. Ama biz bu özelliklerin sadece bazılarına değineceğiz. 

İlk kişiliğimiz mükemmeliyetçi kişilik; O işleri her zaman doğru yapmaya çaba sarf eder. Örnek davranışlar sergiler. Kolay kolay yanlış yapmaz. Bir hata bulma uzmanıdır. Hata bulma derken başkalarının kusurlarını arama anlamında değildir. Kendi yaptığı işinin en güzel şekilde olması için detaylara dikkat eder ve hataya tahammülü yoktur. Yaptığı her işi en iyi şekilde yapar. Odasında her şey yerli yerinde olmalıdır. O bir idealisttir. Büyük hayalleri ve o hayallere ulaşmak için bitmez tükenmez bir sabrı ve devam etme cesareti vardır. Başarısızlık onu yıldıramaz. Yıldırmadığı gibi yüreklendirir de. Çünkü o başarısızlığında başarıya giden yolda bir adım olduğunun farkındadır. 

İkinci kişiliğimiz yardımseverdir. Çok duygusal ve romantiktir. O yüzden insanlardaki duygusal değişimi çok hızlı bir şekilde anlar. Fedakar, yardımsever ve cömert davranışları sempatiyle karşılanır. Ama dikkat, aniden patlayabilir. Çevresindekileri taktir eder ve yüreklendirir. Bir o kadarda çevresinden taktir ve onay ister. O bir iletişim dehasıdır. 

Üçüncü kişilik ise Gözlemcidir. Herhangi bir konuda harekete geçmeden önce detaylı bilgi toplar. Analiz yeteneği güçlüdür ve karşısına çıkabilecek ihtimalleri hesap eder. Çok kitap okur, araştırma yapar. Yalnızlığı sever. Özel alanına girilmesinden pek hoşlanmaz. Zamanı, kaynakları ve enerjisi çok değerlidir. O bir karizmadır ve insanların kendisini model almasını ister. 

Dördüncü kişilik başarılıdır. En iyi olmak için çok çalışır. Mükemmeliyetçi kişilikle benzer yönleri çoktur. İmaja çok dikkat eder. Onun için dış görünüş ve karizma çok önemlidir. Rekabete açık, pozitif odaklı ve risk alabilen bir yapısı vardır. Başarılarıyla fark edilmek ve takdir görmek ister. Hızlı ve pratiktir. O doğal bir motivatördür. 

Beşinci kişilik Kuşkucudur. Güvenilir ve sadıktır. Yapacağı işlerde yaş tahtaya basmaz. Kendini en kötü ihtimale göre hazırlar. Muhtemel tuzakları hemen fark eder. Yapacağı işlerde karşılaştığı mazeretler ve tutarsızlık canını sıkar. O bir tedbir abidesidir. 

Diğer kişilik Ehlikeyiftir. Hayat felsefesi acıdan uzaklaşmak ve zevke olabildiğince yaklaşmaktır. Geçmişe değil geleceğe odaklanır. Her ne kadar sorumluluktan kaçar gibi görünse de proje üretim fabrikasıdır. Keyif ve coşku verecek ilginç fikirler üretir. Ama aynı zamanda maymun iştahlıdır. Hayatı dolu dolu yaşar. Çevresindekilere pozitif enerji yayan, esprili ve heyecanlıdır. O bir yerinde duramayandır. 

Son kişiliğimiz ise Sıradışıdır. Özgün, sıra dışı, estetik şeylere yönelir. Sürü psikolojisinden hiç hoşlanmaz. Bağımsız ve yaratıcıdır. Üretken, duyarlı, özgün bir tasarımcılık yönü vardır. Sıra dışı olduğu kadar melankoliktir. Derin duygusal ilişkiler yaşamak ister. Sonuç olarak o bir sanatçıdır. Peki siz hangi kişiliktesiniz? 

 

M. Burak OLGUN Kişisel Gelişim Derneği Başkanı Nlp Trainer & MCC 

 
Toplam blog
: 12
: 621
Kayıt tarihi
: 08.07.11
 
 

Kısa adı Kigeder olan Kişisel Gelişim Derneği yönetici asistanı.  ..