Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '11

 
Kategori
Güncel
 

Kışın Güvenle Sebze Yiyebilirsiniz ?

Kışın Güvenle Sebze Yiyebilirsiniz ?
 

Kış aylarında vatandaşlarımız özellikle önemli sebzeleri tüketmemektedirler. 

- Domates kış aylarında havaların kapalı, yağmurlu ve az güneşli olmasından dolayı çoğu zaman tam renk almaz ve pazarda açık kırmızı renkli domates çeşitleri görülebilir. Çeşitlerin tam kırmızı rengini almamaları çoğunlukla iklime bağlıdır. Aynı domates çeşidi yaz aylarında yetiştirilirse güneşlenme yüksek olacağı için kıpkırmızı renkli domates meyveleri oluşacaktır. Dolayısıyla domatesin renginin çoğunlukla hormon kullanımından ya da ilaç kullanımıyla ilgisi yoktur. 

- Kış aylarında biber tüketiminde hiç bir sıkıntı olmadan rahatlıkla tüketilebilir Biber C vitamini yönünden önemli bir bitkidir ve biberde hormon kullanımı yoktur. 

- Patlıcan meyveleri ise kış aylarında rahatlıkla tüketilebilir. yine patlıcan meyveleri güneşlenmenin yetersiz olmasından dolayı mor renkli olabilir. Ama günümüzde patlıcan çeşitlerinin giderek meyvede az tohumlu ya da tohumsuz çeşitler olması yönünde çalışmalar vardır. Dolayısıyla kış aylarında meyvede az çekirdekli, daha koyu renkli, kaliteli meyveli patlıcan çeşitleri geliştirmek için çalışmalar yapılmaktadır. 

- Hıyarda ve biberde hormon kullanımı asla olmaz. Hıyarda gelişen ve tükettiğimiz meyveler partenokarpik meyvelerdir ve rahatlıkla kış aylarında tüketilebilir. Hıyarda tüketim yönünden sıkıntılı olabilecek bir nokta ise üreticinin hıyarda ilaçlama ve hasat periyotlarına dikkat etmesidir. Hıyarda kış aylarında 3- 4 günde yaz aylarında ise gün aşırı hasat yapılır. dolayısıyla hıyarda hasat zamanlarına dikkat ederek gerektiğinde ve zamanında ilaçlama yapılmalı ve hasatta meyvede ilaç kalıntısı oranı ve miktarı az olmalıdır. Günümüzde bakanlığın çabalarıyla hıyarda ve diğer bitki türlerinde hormondan çok daha önemli olan ilaç kalıntısı ve uzun süre meyvede kalıntı etkisini azaltmak için yoğun çalışmalar yapılmıştır. Tüketici istekleri de göz önüne alınarak yapılan çalışmalar sonucunda sebze üretiminde kullanılan ilaçlar genelde hasat periyodundan önce kalıntısı meyve üzerinde kalmayan ilaçlardır. Bakanlık tarafından uzun süre ilaç kalıntısı bırakan ilaçların kullanımı yasaklanmıştır ve böylelikle sebze üretiminde hem daha az ilaç kullanımı sağlanmış hem de uzun süre kalıntı etkisi yaratan ilaçların ruhsatları iptal edilmiştir. 

İlaç kalıntısı konusundaki önemli bir konu da günümüzde büyük alış-veriş merkezlerinin özellikle iyi tarım uygulamalarını desteklemesi ve iyi ve kaliteli üretim yapan üreticilerin ürünlerini daha yüksek fiyatla satın alarak iyi ve kaliteli ürünü ve üreten üreticiyi teşvik etmektir. İlaç kalıntısı hormon meselesinden daha ciddi bir konudur ve çok daha önemlidir. Hormon kullanımı son yıllarda hızla artsa da hala kış aylarında domates, kabak ve az da olsa patlıcan da kullanılmaktadır. patlıcanda partenokarpik (çekirdeksiz) ve az çekirdekli (tohumlu) çeşitlerin geliştirilmesi domateste de özellikle az ısıtmayla birlikte kullanılan bombus arılarının 6 derece sıcaklıklarda bile başarıyla çalışabilmesi üretiminde arı kullanımını ve hormona ihtiyaç duyulmamasını sağlayabilmiştir. 

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..