Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '17

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kısır(İnce bulgur salatası)

Kısır(İnce bulgur salatası)
 

İnce bulgurdan yapılan salatanın adı olan kısır, her mevsim ve her öğün sofralarımıza konulmasından rahatsızlık duymadığımız ve beş çaylarının müdavimi, çok sevilen bir salata çeşididir. Midesine güvenenler, acı baharatlar ve acı biber salçası kullanarak yaparlarsa kısırın lezzeti daha çok artar. Limonla beraber nar ekşisi veya sumak kullanmayı da unutmamak gerekir.

Malzemeler:

3 su bardağı ince bulgur

 3 büyük boy kuru soğan

1 ufak boy ince kıyılmış kıvırcık veya marul,

1 demet ince kıyılmış maydanoz

1,5 orta boy su bardağı zeytinyağı

1 çorba kaşığı nar ekşisi veya sumak

 2 tane limonun suyu

2 çorba kaşığı biber salçası ve 1 çorba kaşığı domates salçası

 2 tatlı kaşığı tuz

1 çorba kaşığı kuru nane ve pul biber, 1 çorba kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı köri ve 1 çay kaşığı zerdeçal

Yapılışı:

Geniş bir tepsiye 3 su bardağı ince bulgur koyulur, üzerine 2 tatlı kaşığı tuz ilave edilerek 3 su bardağı kaynar su dökülür ve üzerine ikinci bir tepsi kapatılarak bulgur yumuşamaya bırakılır.

Daha sonra kıvırcıklar yıkanır, ince ince doğranır. Soğanlar rendelenir veya doğranır, maydanozlar iyice yıkanarak ince ince kıyılır.

Kıvırcıklar ile maydanozlar birbirine karıştırılır az zeytinyağı ve limon suyu ile iyice harmanlanır.(Tuz atılmaz)

Büyükçe çukur bir kabın içine 3 çorba kaşığı salça konularak biraz soğuk suyla eritilir. İçine nar ekşisi suyu ve tüm baharatlar koyularak iyice harmanlanır.

Tavaya zeytinyağı koyularak kuru soğanlar kavrulur üzerine salça, baharatlar ve nar ekşisi suyu ilave edilerek biraz daha kavrulur.

Sıra bulguru yoğurmaya geldi, elimizle bulguru iyice yoğururuz, bulgurlar yumuşayınca, yenecek kıvama gelince içine tavada kavurduğumuz malzemeleri koyarız ve bulgura iyice yedirinceye kadar yoğururuz.

En son salata malzemelerini bulgurun içine ilave ederiz ve bulgurla beraber iyice harmanlarız. Kısırın üzerine zeytin taneleri, kiraz domates ve biber koyarak servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..