Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Kısırlık (İnfertilite) ve teşhisi

Kısırlık (İnfertilite) ve teşhisi
 

Kısırlık (İnfertilite) ve teşhisi


Latince sterilizasyon ve infertilite kadinlarda kısırlığı ifade eder. Bir çift iki yıl korunmadan ve istemeden cocuk sahibi olamıyorsa sterilisazyon veya kısırlıktan söz edilir. Erkeklerin kısırlığını  ifade etmek icin ise indertilite sözcügü kullanılır. İnfertilite ve sterilizasyon sık sık birbirlerinin yerine kullanılır. Kısırlığın nedenleri çeşitlidir ve sorun eşit olarak yüzde elli kadında yüzde elli erkeklerdedir. Yaklaşık yüzde 15 gibi bi oranda ise nedenleri bilinmemektedir.
KISIRLIK NEDENLERİ

Korunmasız cinsel ilişkiye rağmen iki yıl gibi bir süre zarfinda gebelik söz konusu değil ise bunun sebebi sterilizasyon olarak gösterilir. Infertilite‘de sterisazyonun aksine gebelik sağlanabiliyor ama ne yazik ki çocuğun yaşamı devam ettirilemiyor ve hamilelikler genellikle düşüklerle sonuçlanıyor.
Gebelik ve onun olumlu gelişimi icin bircok faktör ve dış etkenler sorumludur. Sık karşılaşılan nedenleri ise şunlardır: hormonal ve bedensel bozukluklar olduğu gibi stres te en önemli faktörlerden birisidir. Ayrıca doğurganlığı anne ve babanın yaşam biçimi de etkileyen faktörler arasindadir. En sık karsılasılan nedenleri sunlardır:

    Hormonal bozukluklar
    Yumutlama bozuklukları
    Anne veya babanın ilerleyen yasi
    Zihinsel zorluklar ve stres
    Aşırı derecede alkol
    Aşırı derecede sismanlik ve ayni zamanda asiri derecede zayiflik
    Fallop tüpleri, yumurtalık ve endometriyum iltihabı
    Kistler
    Tümörler
    Hap veya kemoterapi tedavisi
    Daha önce geçirilmiş olan karin ameliyatlari
    Diyabet gibi metabolik bozukluklar
    Rahim ağzına ait problemler
    Alerjik nedenler

Ve tabiki yapilan testler sonucunda açıklanamayan kısırlıklarda söz konusudur. Bu durumlarda ise kısırlığın nedeni olarak aşırı stres, sperm enfeksiyon bozuklukları, tüplerin çatlamış olması üzerinde yoğunlaşılabiliyor.
KISIRLIK NASIL TEŞHİS EDİLEBİLİR?

İki yıl gibi bir sürede korunmasız cinsel ilişkiye rağmen hamile kalınamıyor ise bu kısırlık veya sterilisazyona işarettir. Fakat gebelik sağlanmasına rağmen çocuk anne rahminde tutunamıyor ise bu durumda infertiliteden söz edilir. Kısırlığın altında yatan nedenler adet döneminde güçlü kanamalar, adet düzensizliği veya hiç adet görülmemesi, ya da cinsel birlesme sırasında genital bölgede oluşan sancılar veya kanamalar.
INFERTİLİTE TANISI NASIL KONULUR?

Öncelikle bir jinekologun hastayla yapacağı geniş kapsamlı tıbbi geçmis analizi yani hastanın daha önce geçirmiş olduğu hastalıklar veya ameliyatların ele alinacağı bir görüşme kısırlık tanısının doğru konulmasında büyük bir yardım sağlayabilir. Görüşmenin odak noktası hastanın şikayetleri olduğu gibi büyük bir bölümünde ise adet döngüsünün düzenliliği ele alınacaktır. Daha önce yasanmış bir gebelik veya yaptırılmış kürtaj kısırlık tanısında büyük bir rol oynar. Hastaların bu görüsmeye kendilerini cok iyi hazırlamaları ve daha önce geçirmiş oldugu hastalıkları veya ameliyatları not almalı önerilebilecekler arasındadır. Sonuc olarak metabolik hastalıklar veya PCOS gibi diğer hastalıklarda kısırlığa neden olabilir. Hastanın yasam biçimi de kısırlık tanısında önemli bir etkendir.

Prof. Dr. Bülent Tıraş

http://www.tupbebekailesi.com/

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..