Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Kısırlık tedavilerinde laparoskopik uygulamalar

Kısırlık tedavilerinde laparoskopik uygulamalar
 

Kısırlık


Cerrahi Laparoskopi

Muayene ve ultrason uygulamaları ile tespit edilen hastalığı tedavi etmek ya da hastalığın bulunduğu organın alınması amacı ile kullanılan laparoskopik uygulamalardır.
Gebe kalmayı artırmak için uygulanan laporoskopik cerrahiler

Daha evvel oluşmuş iltihap hastalıkları tüpler ve yumurtalıklarda işlev bozukluklarına neden olarak yapışıklıkların oluşmasına yol açabilir. Bu tür sorunlara maruz kalan hastalara tedavi ve tanı amaçlı laporoskopik cerrahiler uygulanır. Laporoskopik uygulamalar ile yumurtalık ve tüplerde ki sorunlar başarılı bir şekilde çözümlenebilir. Bu sorunların haricinde kısırlığa neden olan başka faktörler yok ise laporoskopik cerrahi ile hastada % 50 oranında gebelik sağlanabilir. Ancak yapışıklıkların fazla geliştiği hastalarda yapışıklığın giderilmesinden sonra yapışıklığın tekrar oluşma ihtimali yüksek olduğu için gebelik oranında azalmalar olur. Tüplerdeki hasarın giderilemediği hastalarda en doğru tedavi tüplerin çıkarılmasıdır. Tüplerin çıkarılması ile hastalarda tüp bebek tedavileri büyük başarı sağlamaktadır. Ancak hasarlı tüplere rağmen uygulanan tüp bebek tedavilerinde başarı şansı çok düşüktür.
Laparoskopik miyom cerrahisi

Kadınlarda bulunan miyomların büyük bir kısmı laporoskopi ile tedavi edilebilmektedir. Miyomlar türlerine ve boyutlarına göre değerlendirilmelidir.

Boyut: özellikle 6 cm’ den büyük olan ve kısa sürede hızlı bir şekilde büyüyen miyomların alınması gerekir.

Kanama: miyomlar endometrium tabakasında gelişmedikçe kanamaya yol açmazlar. Ancak rahim içinde konumlanmış miyomlar kanamaya neden oluyor ise ebadına aldırmadan cerrahi ile alınması gerekir.

Baskı yapan miyomlar: miyomlar bazı durumlarda idrar kanallarında baskıya yol açabilir. Eğer miyom baskıya neden olmuş ise alınması gerekir. Rahim ön bölümünde oluşum gösteren miyomlar mesaneye, arka bölümünde oluşum gösteren miyomlar ise rektumda baskıya neden olabilir.

Kısırlık: miyomlar her zaman kısırlık için bir faktör değildir. Kısırlık tedavilerinde detaylı araştırmalara rağmen hiçbir sorun bulunamamış ise varlığı tespit edilen miyomların alınması gerekir. Miyom rahmin içinde konumlanmış ve çiftlerde gebelik oluşmuyor ise miyomun ebadına bakılmadan alınması en doğrusudur. Miyomlar alındıktan sonra çift yine kendiliğinden gebe kalamıyor ise yardımcı üreme tedavisi olan tüp bebek tedavisi uygulanmalıdır. ''Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanır'' başlıklı yazımda tüp bebek ve tedavisi ile ilgili bilgi vermeye çalıştım.
Rahim içi yapışıklık ve tedavisi

Rahim içinde meydana gelen yapışıklıklar, kısırlık, düşük yapma ve adet düzensizliğine yol açabilir. Rahim içi yapışıklıkları en fazla kürtaj olmuş kişilerde görülür. Genellikle bebeğin rahim içinde ölmesi nedeni ile yapılan kürtaj sonucu oluşma olasılığı daha fazladır. Rahim içinde yapışıklık oluşmasının nedenleri;

    Kürtaj
    Enfeksiyon hastalıkları
    Doğumun arkasından bebeğin eşinin tamamen çıkarılmaması sonucu gerçekleşen girişimler
    Çok nadir durumlarda çocukluk döneminde oluşmuş tüberküloz enfeksiyonu

Rahim içinde yapışıklık tek başına oluşmaz. Mutlaka bir enfeksiyon rahatsızlığına ya da travmalara bağlı olarak gerçekleşmektedir. Travma ve enfeksiyon hastalıkları yapışıklık sorunlarında aynı anda görülen sorunlardır.
Rahim içi yapışıklığın belirtileri

    Daha çok bir kürtaj sonrası adet düzensizliği ya da âdetin tamamen kesilmesi
    Adet döneminin ağrılı geçmesi
    Gebe kalamama
    Sürekli tekrarlayan düşükler
 

 

Op. Dr. Serkan Oral

www.serkanoral.com

 
Toplam blog
: 55
: 861
Kayıt tarihi
: 04.02.14
 
 

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Serkan Oral  ..