Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kısırlık Tedavilerinde Tekrarlayan Başarısızlıklar

Kısırlık Tedavilerinde Tekrarlayan Başarısızlıklar
 

tüp bebek


Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığının açıklaması nedir?

Her hangi bir sebepten ötürü üç kere peş peşe başarısızlıkla sonuçlanan tüp bebek tedavileri için tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı tanımlaması yapılabilir. Burada etken sebep çeşitli faktörler olabilir…

Tekrarlayan başarısız tüp bebek tedavilerinde sebep ne olabilir?

Yaşın ileri olması, genetik bozukluklar, kan pıhtılaşma sorunları, endometriozis, tüplerde sıvı birikme durumları ve açıklanamayan infertilite nedenleri olabilir. Her başarısız sonuç çiftleri üzmekte ve sonraki denemede umutları azaltmaktadır. Üç kere ardı ardına alınmış olumsuz sonuç sonrasında ağır depresyon halleri oluşarak hayattan kopma durumları yaşanabilmektedir. Çiftlerin tekrarlayan tüp bebek tedavi başarısızlığı sonrasında psikolojik destek almaları gerekebilir.

Başarısızlıklarla sonuçlanmış tüp bebek tedavilerinin ardından çiftler ne şekilde değerlendirilir ve hangi uygulamalar akıllar gelir?

Çiftler bu başarısız sonuçlar sonrasında kaynak sebep için fikir sahibi olabilirler. Çünkü her tüp bebek girişimi bir öncekinden feyiz alınmış şekilde yeniliklerle devam ediyor olacaktır. Bir sonraki tüp bebek tedavisine eklenecek yeni protokol ve işlemler tüp bebek şansı için olanakların çoğalmasını hedef alacaktır. Daha sonra yeniden tüp bebek tedavisi için girişim yapılacak ve önce karşılaşılmış problemlerin ekarte edilebilmesi adına sıkı önlemler alınmış olunacaktır. Bunun için çiftler eğer tedavi merkezlerine güven duyuyorlarsa  merkezi değiştirmeden ısrarcı olmalıdırlar. Her tedavi bir sonraki sefer için fikirler açığa çıkarabilecektir.

Denemeler sonrasında açığa çıkan başarısızlıklarda etken sebep tecrübeli hekim tarafından tespit edilir. Hastalara gerekli olan genetik taramalar ve yan tedavi uygulamaları başlatılır. Her hasta kendi bünyesinde farklı bir soruna gebe olabilir. Bugün teknolojinin izin vermeyeceği kadar karmaşık bir infertilite sorunu da henüz çözüme kavuşmuş değildir. Açıklanamayan infertilite de kalan, üstü örtülen sorunlar ne yazık ki tıp izin vermediği için açığa kavuşamamıştır. Yenilikçi çalışmaların devam ettiği ve açıklanamayan infertilite sebeplerine ulaşılmaya çalışıldığı gerçektir. Buradatekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında hastalara çeşitli uygulamalar başlatılabilir. PGD gibi teknikler yardımı ile genetik incelemeler başlatılabilir. Histerosalpingografi, vajinal ultrason teknikleri, histeroskopi, laparoskopi gibi teknikler ile kadına ait üreme problemlerine ilişkin girişimlerde bulunabilir. Bazı başarısız uygulamaların sebebi olarak; tüplerde sıvı birikmesi saptanabilir ve bu durumda anne adayının tüplerinin alınması yada tüplerin bağlanması gibi girişimler yapılarak, başarıya şans tanınabilmektedir.

Tüp bebek tedavilerinde başarıyı neler etkileyecektir?

Her hasta kendi içinde ayrı bir dünyayı aralamaktadır. Farklı sorunlar, yeni problemler, değişik açıklanamayan pek çok durum hekimlerin tecrübesini zorlayabilir.

Hastada saptanacak rahim içi sıkıntılarına karşın ilaç tedavisi uygulamak ve rahmi bu yönde zenginleştirmek tedavide başarı şansını artıracak faktördür.

Yine kadına ait trombofili gibi istenmeyen pıhtılaşma sorunları saptanmışsa tedavi protokolü başlatılmadan, yada uygun zamanda kanın sulanmasını sağlayabilecek ilaçlar verilerek tedavide başarı şansı yükseltilebilecektir.

Kimi zamanda karşılaşılan problemler immünolojik sorunlar olabilmektedir. Burada hekim tecrübesi tekrarlayan tüp bebek tedavisinde saptanan sorun karşısında olumlu sonuçlar açığa çıkarabilip, yan tedavilerle sonucu başarıya taşıyabilmektedir.

Tekrarlayan tüp bebek tedavisi başarısızlığının ardında yoğun baskılanmış bağışıklık sistemi, derin stres altında olmak, sigara- alkol tüketiyor olmak, yaşam koşullarının kötü olması tespit edilebilir. Ancak çok az bir grup olmalıdır ki; tüp bebek tedavisi için bu denli masraf etsin ve öz veride bulunsun, bu zararlı alışkanlıklara uzak kalmasın! Tedaviye başlayan çiftlerin iyi merkez seçmeleri kadar tedaviye inanmaları, zararlı türden alışkanlıklarından uzak kalmaları son derece önemlidir. Tekrarlamış ve başarı elde edememiş her çift muhakkak bu olumsuz davranışlardan uzak kalmayı alışkanlık haline getirecektir.

 

Prof . Dr. Cem Fıçıcıoğlu

www.cemficicioglu.com.tr

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..