Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Kısırlık ve endoskopik cerrahi

Kısırlık ve endoskopik cerrahi
 

Kısırlık ve endoskopik cerrahi


Yaşadığımız toplumda teknolojik imkânların artış göstermesi ile beraber endoskopikcerrahi işlemler de büyük oranda artış göstermektedir. Endoskopik uygulamalar ile açık yapılan ameliyatlara nazaran daha çabuk iyileşme ve günlük yaşama daha çabuk dönülebilmektedir.

Endoskopik cerrahi işlemlerin diğer ameliyatlara göre avantajları

Hasta cerrahi işlem sonrasında çok daha kolay iyileşir,
Hasta cerrahi işlem sonrasında daha az ağrı hisseder,
Endoskopik cerrahilerde hastaya çok büyük kesiler uygulanmadığı için cerrahi yapılan bölgede görsellik bozulmaz,

Kadın hastalıklarında uygulanan iki tane endoskopi yöntemi vardır. Bunlar, laporoskopi ve histereskopidir.

Laporoskopi:

laporoskopi genel anestezi altında yapılan bir cerrahi yöntemdir. Kamera yardımı ile göbek çukurundan içeri girilir ve iç organlar rahat bir şekilde gözlemlenir. Laporoskopiuygulanan hastalarda karın bölgelerinden açılan deliklerden iç kısma girilerek bazı aletler kullanılarak yumurtalık ve rahimle alakalı sorunlar gözlemlenir ve aynı zamanda tedavi etme olanağı sağlanır. Laporoskopi ile tedavisi gerçekleşen hastalıklar,

Dış gebelik,

Rahim kisti ve

Miyom olarak sıralanabilir.

Histeroskopi:

Özel aletler ile donatılmış bir kamera sistemi ile rahim iç bölgesi görüntülenir. Düzensiz adet kanamaları, gebeliğe engel olan sorunlar ve rahim içi ile alakalı problemlerde kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Tüp bebek tedavilerinde embriyonun tutunmamasını sağlayan etkenlerin olup olmadığını öğrenmek için de kullanılan etkili bir yöntemdir.

Embriyonun tutunamamasında etkili faktörler;

Rahim boşluğunda oluşan miyom ve polipler

Rahim içinde doğumsal şekil bozuklukları

Bu gibi olasılıklarda histeroskopi teşhis ve tedavi için uygulanan bir yöntemdir. Ayrıca hastada sürekli düşük oluyor ise düşüğün nedenini bulmak ve tedavi etmek içinde kullanılan ve gebeliğin oluşmasında artış sağlayan bir endoskopik bir cerrahidir.

TÜP BEBEK VE GEBELİK ŞANSI

Tüp bebek tedavisinde gebeliğin şansının artmasını sağlayan bazı unsurlar vardır. Bu unsurlardan en önemlisi ve gebelik şansını oldukça etkileyen kadının yaş durumudur. Doğurganlık özelliği 35 yaşını geçmemiş kadınlarda daha yüksek olurken 35 yaşını geçmiş kadınlarda oldukça azalmaktadır. 40 yaşını geçmiş kadınlarda ise doğurganlık özelliği yok denecek kadar azdır.

Transferde kullanılan embriyonun sayısı ve kalitesi de gebeliğin başarısını etkileyen unsurlar arasında yer alır. Tek embriyo transferi ile bütün hasta gruplarında şans % 28 civarında olurken iki embriyonun transfer yapılması ile şansı % 45’ lere kadar çıkarmak mümkündür. Bir tane embriyo transfer edilen tüp bebek tedavilerde arta kalan embriyolar uygun ortamlarda dondurularak saklanır. Saklanan embriyolar ile de gebelik şansı oldukça yüksek seyreder. Erkek kısırlığına bağlı gelişen sorunlarda örneğin spermin kalitesi ve sayısı, spermde şekil bozuklukları ile alakalı problemlerde yine tüp bebek tedavisi tercih edilen başarılı bir yöntemdir. Ciddi erkek kısırlıklarında tüp bebek ile başarı şansı oldukça yüksek oranlara çıkmaktadır.

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

http://www.cemficicioglu.com.tr

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..