Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Kısırlıkta aşılama

Kısırlıkta aşılama
 

Kısırlık aşılama


İnfertil çiftlerin %10-30’unu ovulasyonun normal olduğu, uterin ve tubal faktörün değerlendirmesi sonucunda herhangi bir patoloji saptanmayan ve semen analizinin normal olduğu açıklanamayan infertil populasyonu oluşturmaktadır. Açıklanamayan infertil tanısı alan hastalarda tedavi algoritması, zamanlı ilişki, kontrollü ovarian hiperstimülasyon (KOH), intrauterin inseminasyon (IUI), ve yardımcı üreme tekniklerini içermektedir. Yardımcı Üreme Teknikleri (YÜT) arasında kabul edilen kontrollü ovaryen hiperstimulasyon ve intrauterin inseminasyon (IUI), genellikle hafif ve orta derecede sperm parametrelerinde bozukluğu içeren erkek faktörüne bağlı ya da açıklanamayan infertilite tanısı alan çiftlerde uygulanacak tedavinin birinci basamağını oluşturmaktadır.

IUI( aşılama) diğer yardımcı üreme tekniklerinden olan IVF, ICSI ve GIFT’e göre daha az invaziv bir tedavi yöntemi olup, daha ucuz ve daha kolay uygulanan bir yöntemdir. Açıklanamayan infertilite tanısı almış infertil çiftlerde spontan gebelik oranı bir siklusta %2 iken, Aşılama tedavisi uygulanan bu gruptaki infertil çiftlerde gebelik oranlarının her siklusta % 10.5-17.9 arasında değiştiği bildirilmektedir. aşılama tedavisinde, Klomifen Sitrat, Human Menopozal Gonadotropin kullanılarak yapılan kontrollü ovaryen stimülasyon ile beraber, alınan semen örneğine ‘sperm yıkama’ işlemi uygulanmaktadır. Böylelikle progressive ileri hareketli sperm hücreleri, seminal plazma, ölü spermatazoa, anormal sperm hücreleri, lökosit ve diğer hücrelerden ayrıştırılmış olmaktadır. Aşılama tedavisi erkek faktörü nedeniyle yapılıyorsa sperm parametrelerinden motilitenin yıkama sonrası yüksek olmasının başarı oranlarını artırdığı bildirilmektedir. Sperm morfolojisi başarı oranlarını etkileyen diğer bir faktördür. Anormal sperm hücreleri ile yapılan Aşılama sikluslarında anlamlı derecede düşük gebelik oranları elde edilmiştir.

Aşılama tedavisinde gebelik oranlarını etkileyen önemli faktörlerden birisi de kadın yaşıdır. Ovaryen rezerv yaşla birlikte azalmakta, buna bağlı olarak serum inhibin B düzeyi azalıp, folikül stimüle edici hormon (FSH) düzeyleri artmaktadır . Doğal olarak ileri maternal yaş sonucu, azalan ovaryen rezerv ve artmış serum FSH düzeyleri ile birlikte aşılama tedavisinin başarısı da azalmaktadır. IUI yöntemi ile gebelik elde edilse bile, yaşla birlikte spontan gebelik kaybı oranları artmaktadır. Ortalama 42 yaşında bir kadında spontan gebelik kaybı % 54.5 iken, 45 yaşında bu oranın % 74.7’ye kadar çıktığı bildirilmektedir.

İnfertilite süresi ve infertilite nedeni aşılama sikluslarında gebelik oranlarını etkileyen diğer önemli parametrelerdir. İnfertilite süresi uzadıkça, aşılama sonrası gebelik oranı belirgin olarak azalmaktadır. İnfertilite nedenleri değerlendirildiğinde; endometriozis tanısı alan hastalarda gebelik oranları açıklanamayan infertilite grubuna göre belirgin olarak düşük bulunmuştur.

INTRA-UTERIN İNSEMİNASYON (IUI)

Aşılama işlemi semen örneğinin yıkanarak, iyi hareketli spermlerin seçilip rahim içine verilmesi işlemidir. Aşılama işleminin özelliği, hızlı hareket eden sağlıklı spermlerin seçilmesi, spermlere zararlı olan asit ortamın bertaraf edilmesi, spermin yumurtaya daha yakın bir yere bırakılması ve spermlere kadın fallop tüplerine ulaşma şansı verilmesidir. Erkek infertilitesinde ilaç tedavisi veya operasyon, olguların ancak %10-15'inde başarılı olabilmektedir. İlaç tedavisi sonuçsuz kaldığında, erkeğin spermlerinin özel yöntemlerle hazırlanarak rahim içine bir kanül yardımıyla verilerek düşük oranda gebelik sağlanabilmektedir.

 

İnseminasyon yönteminde spermlerin katedeceği mesafenin kısalması sağlanmakta, hareketli olmayan ya da şekil olarak bozuk spermlerin verilmesi engellen-mektedir. İnseminasyon işlemi için taze sperm örneği kullanılır. İnseminasyon uygulaması, sperme ait hafif bozukluklarda (sayı, hareket, şekil), nedeni bulunamayan infertilitede ve rahim ağzında spermi öldüren salgı (antisperm antikor) varlığında öncelikle tercih edilir. Kadına 1-3 hafta süre ile yumurta gelişimini sağlayan ilaçlar verildikten sonra ovulasyonu tetiklemek için hCG (pregnyl veya profasi) yapılır. Bu iğneden 1.5 gün sonra bir kez veya iğneden sonraki 1. ve 3. günde 2 kez olmak üzere aşılama işlemi yapılır. Bu işlemlerle sonuç alınamadığında daha ileri tedavi yöntemlerine geçilir.

 

Prof. Bülent Tıraş

http://www.bulenttiras.com 

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..