Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '11

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kişisel gelişim. 6: Engelleri tanıma

Kişisel gelişim. 6: Engelleri tanıma
 

Kendinizi geliştireceksiniz, işte sahaya çıktınız diyelim ki, işe alındınız. Herkes yanınıza gelecek, bir şeyler fısıldayacaklar, size akıl verecekler… “Aman şu Müdüre çok dikkat et, çok ters adamdır…” “Şu memur var ya… Çok kaytarıcıdır…” ... Aaaa... Bir de bakıyorsunuz ki herkes sizden akıllı, herkes size akıl veriyor… (Ama herkes de kaytarmanın şu veya bu yolunu buluyor…) 

Bir işe giren, girişen kişinin, düşüneceği şey nedir? Ben burada birtakım engelleri aşıp da yukarılarda bir yer acaba nasıl kaparım? Nasıl olur da yükselir, göklere ererim? 

Kolay değil, dostum... Bak yanındaki adam Şef Yardımcısı olarak otuz senedir aynı koltukta oturuyor. 

Bir insanın yükselebilmesi için, kariyerinde güzel mevkiler elde etmesi için neler gerekecek? Sayalım : Eğitim gerekecek (Gerekirse Yüksek lisans, doktora…) ; çalışkanlık; hırs, yaratıcı fikirler, iyi ilişkiler, yapabilme, yaratabilme gücü; pazarlama yeteneği, iyi hesaplar yapabilme ve… akıllı olma… 

Bütün bunlara ek olarak; kişisel kavgaların içine girmeyeceksin, sebatkar olacaksın (çok çok iş değiştirmeyeceksin ), önderlik yapabileceksin, takım ruhuna uyacaksın, takım çalıştırabileceksin… Uyanık olacaksın, iş yerinde neler döndüğünü bileceksin, ne gibi kulisler var, kim kimin adamı, akıllılar kim, deliler kim? Kimin sözüne güvenilir, kimin güvenilmez…? 

Her şeyden önce sen kendine güveneceksin. Sen kendin dik duracaksın. 

Engeller neler? 

1. Senin eğitiminle işyerinin isterleri arasında fark var.
Eğer işyeri senin durumunu bilerek işe aldıysa, senin yetişmen için gerekli “Hizmet içi eğitim”i verecektir. Veya bu çeşit eitimi alabilmen için sana fırsat verecektir. Kendini yetiştirmen gerekir. Bu eğitim engeli, kuramsal yönden olabilir, pratik yönden olabilir. 

2. Anlaşmazlık engeli.
Senin sorunu anlayış tarzınla, başkalarının anlayışı arasında fark olabilir. Belli bir anlayışa varmak için “Etkili İletişim” şarttır. İletişim kurallarına göre kanalları açık tutup, gerekli yanlış anlamaları düzeltmek gerekir. Hata kendimizde ise, kendimizin hatasını düzeltmeye razı olmalıyız, hata karşısındakinde ise, güler yüzle, bu durumu anlatmaya çalışmalıyız. Topluluklarda kavgaya, döğüşe, ters davranışlara yer yoktur. “Güler yüz, tatlı dil, ”şarttır. 

3. Sorunu anlayamıyorsunuz.
O zaman “Bir bilene sor”mak gerekir. Sorunun kaynağını yakında veya uzakta birileri bilecektir, bize tanımlayabilecektir. Mutlaka temasa geçmek gerikir. Vakit geçirmeden. 

4. Gerekli yöntemler yanlış, araçlar eksik.
Bu konuda işyerinin anlayışı yanlış veya eksik olabilir. Bunu bir münasip dille anlatmak gerekir. “Yeni araç, gereçlere ihtiyaç var… yeni bir yöntem benimsenmelidir…” Haklıysan sonunda seni bir anlayan bulunacaktır. 

5. Ukala kim?
Her şeyi sen biliyorsun, pozlarını takınırsan; o zaman seni eleştiren de çok olur. Hem eleştiren, hem de kıskanan. Onun için yapılması gerekenleri yavaş yavaş açıkla. Engelleri yavaş yavaş aş. Her şeyi bilir, her şeyi yapabilir… Kolay değil ... Yavaş ol.
Unutma, her şeyi değiştireyim derken, bir bakmışsın ki sen değişmişsin. Öyle göze batan bir insan olma. Bir bakıma kalabalıkta kaybol. Ama kendi değerini bil . Sen kendi değerini bilirsen (Eğer gerçekten değerin varsa, ) başkaları da er geç senin değerini anlayacaktır. 

Engelleri anlamak demek bir bakıma sistemi değerlendirmek demektir. Her kurum bir bakıma bir sistemdir. Onun da alt ve üst sistemleri vardır. Tıkır tıkır çalışan bir sistemin bazen yanlışları, bozuklukları, aksaklıkları olabilir. İşte çeşitli noktalarda birileri sisteme bakması ve bazı ölçütlere göre sistemi değerlendirmesi gerekir. Bu değerlendirici bugün veya yarın sen olabilirsin. Engelleri tanımak için sağlam kriterlerin olsun. Bu kriterler bilimsel olsun. 

Engelleri tanıdıktan sonra onları ortadan kaldırmak daha kolaydır. Bu bazen bir kişinin bazan da bir grubun imeceli çalışmasıyla olur. Unutma her kurum, “Mükemmeliyeti” arar. Bulabilir mi? Kolay değil ama... Yaklaştığını anlamak bile iyidir, grubun ve liderin moralini yükseltir. Bu da az iş mi. 

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..