Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '17

 
Kategori
Meslekler
 

Kişisel gelişim kaosu

Kişisel gelişim kaosu
 

 
Kişisel gelişim alanında hizmet ettiğini söyleyen bireye yardımı amaçlayan meleklerle terapi yaptığını, access uygulamalrı ile iyileştirdiğini iddia eden bir çok kişi var. Mutlaka fayda sağlıyordur. Ancak psikopatolojik rahatsızlığı olan kişilerde bu tür uygulamalar ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Geçtiğimiz ay danışanı tarafından öldürülen yaşam koçu gibi.
 
Bu olaydan hareketle bazı gözlemlerimi aktarmak isterim.  Kişisel gelişimin nispeten boyut değiştirdiğini önce secret gibi konuların ardından melekler daha sonra Allah'a olan inancı da katarak belli düşünce tarzları yaratılmaya çalışıldı. Bir şekilde tekamül, tevekkül, tefekkür gibi kavramlar kişisel gelişimin içine yedirilmeye çalışıldı belli çevrelerce. Lakin bu tezler, sağlıklı bireylerde nispeten geçici süre etki yarattıysa da kalıcı olamıyor. Neden?  Çünkü belli inanışları, ön yargıları ve bilinç altını temizlemeden tam anlamı ile hayat mottosu haline getiremiyorsunuz. astalıklı zihinlerde de bu düşünce tarzları farklı ve tehlikeli boyutlara ulaşıyor haliyle.  Gerçeklerden sapabiliyor kişi. Bu anlamda bu tür çalışmalar yapan kişilerin bilinçli olanları, herhangi bir hastalık için tıp ilminden destek alın, doktorunuza danışın deseler de insanlar bu tür çalışmalara daha fazla ilgi gösteriyorlar. Sonuç olarak da psikiyatri servisinde ilaç tedavisi görmesi gereken kişi farklı mecralarda kendine yön ararken birinin canı yanıyor.
 
Kavramlar o kadar karışmış, iç içe geçmiş ki. Özellikle kişisel gelişim uzmanı, yaşam koçu, enerji terapisti, davranış bilimleri uzmanı diye ün salan kişilerin öz geçmişlerini okuduğumda ya işletme ya pazarlama gibi ilgisiz bölümlerden mezun olduktan sonra bir iki work shop, sertifika programı ile bu işin uzmanı olduklarını iddia ediyorlar. Bir ürünü, bir hizmeti 'iyi ya da kötü' olması fark etmeksizin kitlelere ulaştırmak konusunda eğitim aldıkları için bu konuda şanslılar. Belirledikleri hedef kitlenin ihtiyaçlarını iyi tespit ettiklerinden hizmetlerini iyi süslüyorlar, geriye ürünün reklam yoluyla pazarlanması kalıyor.
 
Özellikle psikologların, bu tür kişilere itirazları çoktur. Piyasada bu tarz akımların çoğalmasının bir sebebi de işin uzmanlarının pazarlama ve reklam konularında yetersiz oluşudur bana göre.
 
Yakın zamanda sosyoloji mezunu birinin kendini psikolog ilan etmesi haberinin ardından aklıma geldi bu konuda da belirtmeden geçemedim. 
 
Evimize özel bir dolap yaptırırken bile epey araştırma yapan bizler konu ruh sağlımız olunca aynı özeni gösteremiyoruz ne yazık ki.
 
Çocuklarımız ve kendimiz için ruh sağlığı hizmeti alabileceğimiz meslek grupları Üniversitelerin 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayan psikolojik danışmanlar, psikologlardır ki bu mezunların içinde de belli alanlarda uzmanlık eğitimi alanlar bulunmaktadır. İlaç desteği gereken durumlarda ise 6 yıl tıp eğitiminden sonra uzmanlık sınavı ile psikiyatri bölümünden en az 4 yıl daha eğitim almış doktorlardan hizmet alınır. Bu alanda iyileştirici gücü olduğunu iddia eden tüm diğer kişiler "anlık iyi hissetme" ye dayalı teknikleri kullanarak geçici çözümler sunar. Tanı,  tedavi işlemleri ancak bilimsel yöntemlere dayalı yapılırsa iyileştirme sağlar. Bu yüzden patalojik durumlarda tıbbi destek alınması kişi açısından çok daha yararlı olacaktır.
 
 
 
Dilek Söylemez
 
Psikolojik Danışman
 
 
Toplam blog
: 74
: 382
Kayıt tarihi
: 13.01.17
 
 

Kitap: EBEVEYNLİK NOTLARI - Kitapyurdu sitesinde satışta E-kitap: Kişisel Gelişim Değil..