Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '12

 
Kategori
Deneme
 

Kişisel Gelişim ve Hitabet

Sevgili Kişisel gelişim Yolcusu,

İnsanlar güzel konuşan insanları gördükçe çoğunlukla kendilerini küçümseyerek  güzel konuşan insanların bu alışkanlıklarının doğuştan gelen bir özellik olduğunu zannederler. Halbuki iyi hatip olmak, kişisel gelişimi önemsemek, genel kültürü yüksek olmak ile ve çalışma ve çaba ile elde edilir.

Sevgili Kişisel Gelişim Yolcusu kardeşim,

İlkokul çocukları arasına baktığımız zaman, en çok soru soran, en çok sorulara  cevap veren çocukların hem güzel konuştuklarını hem de genel kültürlerinin yüksek olduğunu görürüz. Soru sormaktan hoşlanan ve soru sorulduğu zaman  cevap vermek için can atan bu çocuklar hem özgüveni yüksek olan hem de özgüvenin verdiği cesaretle konuşan ve konuştukları da çok zaman doğru olan insanalardır. Bu insanların çoğunun ilerideki hayatlarında hem başarılı hem güzel konuşan ve sözü dinlenen insanlar olduğu yapılan araştırmalarda görülmüştür.

Sevgili Kişisel Gelişim Yolcusu Kardeşim,

Güzel şeylerden bahseden ve karşısındaki insanalar üzerinde güzel imaj bırakan insanlara soracak olursak çoğunun ilk başlarda konuşmakta bile zorlanan insanlar olduğunu anlayabiliriz. Hatta bir çok güzel hatiplerin ilk başlarda kekeme olduklarını daha sonra bitmez tükenmez çabalar ile çalışarak iyi hatip olduklarını  okuduklarımızdan anlamaktayız.

Değerli Kişisel Gelişim yolcusu,

Duymayan insanların aynı zamanda güzel konuşamayacağı  ön yargısı toplumumuzda yayığındır ve bu önyargıdır. Öyle ki hiç duymadığı halde  çok okuyarak ve okuduklarını da özümseyerek ve konuşmalarını ayarlayarak  güzel konuşmayı öğrenerek konferanslar veren insanlara bile rastladık. Ona çok insan derlermiş ki “ Sizin işitme engelli olduğunuza inanmadık. Hiç işitmeyen insan böyle güzel konuşur mu?” O da “ İnanmazsınız ama gene de onu dinlersiniz işte” diyerek espri yapmaktan da geri kalmazmış.

Sevgili Kişisel Gelişim Yolcusu Kardeşim,

Kişisel gelişim ömür boyu sürecek bir yolculuksa  insan bu yolculukta hem güzel yazmayı hem de güzel konuşmayı çabalayarak öğrenebilir. Özellikle ilköğretim öğretmenleri çocukları eleştirmeden severek ve onları anlayarak yanlışlarını da fark ettirmeden onlara anlatarak hem onların sevgisini kazanabilir hem de  yıllarca hatta ömür boyu öğrencileri tarafından hatırlanan, aranan öğretmenler olurlar.  Bu güzel hatip olmak işte bu yüzden önemli. Gönüllere hitap eden ve insanların sevgisini kazanan  öğretmen ve imamlar hiç unutulmazlar.

Değerli Kişisel Gelişim Yolcusu,

Güzel  iz bırakan konuşmalarda  hatipler içten hitap ederse ve  gereken bilgisi varsa, konuşma yaptıkları toplulukların psikolojisini iyi bilerek onlara sevgi gösterirlerse o zaman  o toplulukta o konuşmadan alacağı bilgi ve  anlatılmak isteneni fazlası ile alarak o konuşmadan faydalanmış olur.

Değerli Kişisel Gelişim yolcusu Kardeşim,

Öyle insanlara rastlamaktayım ki, hem gelişmek istediklerini söylerler, hem de gelişmiş ve  güzel hatip olmuş güzel şeyler anlatan insanlardan ya kaçarlar ya da onunla alay etmeye bakarlar. Halbuki  amaç öğrenmek ise buna ulaşmak için de   yapılması gereken güzel konuşan insanlara rastladıkları zaman onlar ile muhatap olarak , onlara sorular sorarak , onların bilgisini almaya bakarlar. Onlardan kaçmak özgüven  zafiyetidir. Kaçan insanı Kimse kovalamaz ve kaçan insanlar her zaman yalnızlıklardan ve  insanların kendilerini anlamadıklarından yakınmalarından rahatça tanıyabiliriz.

 Değerli Kişisel Gelişim Yolcusu,

İnsanlar ile iş yapabilmek ve onları ikna edebilmek güzel konuşma ile elde edilen bir şeydir ve insanlardan güzel konuşan insanlara güven veren insanların işleri her zaman rast gider. Ama dayatma ile isteklerini gerçekleştirmek isteyen  insanlardan herkes kaçar. Mesela bir insan  karşısındakine “ Bana yardım ederseniz sevineceğim, bana yardım edebilir misiniz ?” diye sorması mı  daha etkili olur? Ya da “ Bana yardım etmen lazım  ben sana geçmişte yardım etmiştim hatta  istersen sana yardım ederim” gibi emir veren, itici bir konuşma mı daha etkilidir? Tabii ki sevgi ile hitap edilen konuşmalar etkili olur. Bu yüzden güzel  hitap etmesini bilen insanlar hayatta hem sözü dinlenen hem de  işlerini  rahatça yaptıran insanlar olurlar.

Değerli Kişisel Gelişim yolcusu dostum,

Karşısındaki insanı anlamaya değil de, ona dayatarak  emir vererek veya  onun zaaf yönlerini kullanarak  ondan faydalanmaya bakan insanlar işlerini yaptıramadıkları gibi itici olurlar. Buna kendilerinin sebep olmadıklarını zannederler Hep karşısındaki insanı suçlayarak kendilerinin haklı(!) olduklarını ispatlamaya kalkarlar. Tabii ki kimse haksız olduğunu kabul etmek istemez. Sadece kişisel gelişimine önem veren ve doğru sözlü insanlar kendi yanlışlarını görür ve  kendi yanlışlarını  güzelce anlatan insanlara kızmak yerine onlara daha sık ziyarette bulunmanın ve onların dostluklarını kazanmanın yollarını ararlar çok zaman.

Değerli Kişisel Gelişim Yolcusu Kardeşim,

Kişisel Gelişim merakla başlar. Okuyarak devam eder. Sonunda sabırla  devam edilerek olgunlaşır. Kendisini geliştirmiş insanlar ile sohbet edilerek daha da olgunlaşması sağlanır ve bu konuşmalardan asla usanılmaz. İnsan bu gelişim yolculuğunda  yolun hemen başında usanarak  arkadaşlarına uyup, türlü bahaneler ile  yolculuğu  yarıda bırakırsa o zaman ilerde çok pişman olabilir.

Değerli Kişisel  Gelişim Yolcusu,

Bana çok insan gelip de “ Bizde sizin gibi gelişmek istiyoruz, bize de yol gösterin, dergi verin okuyalım. Kitap verin okuyalım  diyen insanlar yolun hemen başında usanarak hemen pes etmekteler. Ya da bir iki kitap okumak, bir iki dergiyi okuyormuş gibi yaparak ama  anlamayarak,  anlamadığı zaman anlayana sormayarak  gelişme olmaz. Tabii ki böyle yapanlar hayal kırıklıklarına uğrar. Ama sabredenler “ sabreden derviş muradına ermiş” misali çevresinde  dinlenen, aranan ve  değer verilen insan olmanın sevincini yaşarlar her zaman.

Değerli Kişisel Gelişim Yolcusu Kardeşim,

Samimi doğru ve yerinde kullanılan kelimeler ile yapılan hitabetler her zaman hedefine ulaşırlar ve  insanları etkilerler. İş dünyasında başarının yolu çok çalışmak değil, insanlar ile etkili ve verimli iletişim kurmak ile onları gerçek manada sevgi ile  davranışlarımızın samimiyeti, sözlerimizin sevgi gücü ile daha çok verimli çalışmaya teşvik etmek ile elde edilir. Bir kurumda insanların çoğunun suratı asıksa büyük ihtimal ile  başlarındaki insanın da suratı asıktır. Bunun için atalarımız  boşuna “ At sahibine göre kişner” diyerek   bizlere öğüt veren  sözler bırakmamışlardır boşuna.

Değerli Kişisel Gelişim yolcusu Kardeşim,

“Söz uçar yazı kalır” diyerek yazmanın önemini atalarımız  her ne kadar belirtmiş olsa da okumayı sevmeyen bir toplumun ferdi olarak etkili hatip olmanın yani sözün  gücünü de  bilerek  çevremizi etki altında bırakmak istiyorsak öfkemizi yenerek çevremizdeki insanlara sevgi ve etkili sözler ile her zaman gelişmeleri için sözlü ve sözsüz iletişimde olmamız istenen ve beklenen davranışlardır. Siz de gelişmek, iz bırakmak ve değerli insanlar olarak anılmak istiyorsanız hayata bu pencereden de bakmak zorundasınız .

Gelişim yolculuğunda bu yazıyı okuyarak bir adım daha ileri giden sizi candan kutluyor ve ilerde sizin de etkili bir hatip olmanızı candan diliyorum.

 TURN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..