Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '06

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kişisel gelişim ve kavramlar

Kişisel gelişim ve kavramlar
 

Başlığı okuduğunuz da, artık kişisel gelişimi bilmeyen kaldı mı? diyebilirsiniz. Tabii ki hayır! Yüzlerce kitap ve eğitim seminerleri varken, bu mümkün değil. Benim aktaracaklarım, şahsi bakış açıma göre, değerlendirmeden başka birşey değildir.

Bu yazımı yazmaya karar verişimdeki tek neden, son dönemlerde bana danışmaya gelenlerin istekleri doğrultusunda oldu. Kavramlar öyle karışmış ki, anlatmam gerekliliğini hissettim .

Amacım şu veya bunu eleştirmek, ''ben en doğrusuyum'' demek değil.Her bir insan,kendinden sorumludur. Ben kendi adıma,yaklaşık 15 yıl geçmesine rağmen, hala çok fazla bir şey biliyorum diyemiyorum. Her geçen gün yeni fikirler, yeni eğitimler hızla yayılmakta.Bunlara maddi, manevi yetişmek oldukça zor,tek yapabildiğim makaleleri takip edebilmek ve eğitimlerime yatırım gözüyle bakıp alabildiğim kadarını almak. Bu nedenle ,Seçimlerimi de iyi yapmak zorundayım.

Bu bir sorumluluktur.Kişisel Gelişimci aynı zamanda araştırma ruhu olandır. Umarım sizlerle paylaştığım, bilgilerimin ışığını iyi yansıtabilmişımdır. Hatam varsa şimdiden afolla.

Kişisel gelişimi bakış açımı getirmeden önce kısaca,

Ruh ve zihinsel sağlığı düzgün bireylerin, belli bir medotolojiye dayalı olarak;
1- Hedefleri netleştirmek
2- Kararsızlıkları aşmak
3- Bakış açısını değiştirmek
4- Fark yaratmak
5- Motivasyonu yükseltmek
6- Zamanı iyi yönetmek
7- Özgüveni arttırmak
8-Kendini deneyimlemek
9-Başarı odaklı olmak
10-Değişime,çağ'a ayak uydurmak
11-İmaj yenilemek
12-Sosyal iletişim vs..
aldığı eğitime Kişisel Gelişim denir .Bu konuda,oldukça kitap ve kurumlar mevcuttur.

KİŞİSEL GELİŞİM PSİKOLOJİK TEDAVİ YÖNTEMİ DEĞİLDİR

12 yıllık, Profesyonel anlamda Kişisel gelişim danışmanı olarak,gözlemlediğim kadarıyla,Psikoloji ile Kişisel Gelişim pek çok birey tarafından,zaman zaman karıştırılıyor

Karıştırılmasının sebebi ise, bu tip bir yöntemin ,ülkemizde ki geçmişinin çok yakın olmasıdır. Ayrıca ,yayınlanan bazı kitapların konuyu dağıtması,sprituel konuların iç içe olması da buna etken olmaktadır.

Örneğin Nlp 1970 li yıllarda,avrupada başlamasına keza bizde 2000 li yıllarda adını duyurmaya başladı.Zamanla da, bazı kişiler tarafından, Reiki gibi şifacılık sistemi ile aynı olduğu ima edildi.

Oysa Reiki, kendi başına bir bütün olan,ayrı bir sistemdir.Reiki,şifacılığı öğretirken, Nlp Kişisel gelişimin, yani insan yaşamının bir adım daha ileri gitmesi ve kendini çözebilmesi için,yararlanılan % 98 lik bir payla, bilim dünyasının kabul etmiş olduğu bir düşünce ve davranış sanatıdır.

Burada konuyu çok fazla dağıtmadan, devam etmek istiyorum.
Kişisel Gelişimle ilgili ,yüzlerce kitap okudum diyebilirim.Karşılaştırmalar yaptığım da ise, gelişime ilgi duyan bireyin, kafasını karıştıracak yazılara da rastlandım.Bazı kitaplar (çeviri olanlar) bilimselliğe inanmış, pek çok kimseye ters gelebilecek konuları da işlemiş.

Ayrıca asıl önemli konu,Yaşam koçluğu , Bireysel ve Kurumsal Danışmanlık,Eğitim seminerleri, diye kendi içinde ayrılan, bir dizi bilgi ve eğitim günümüzde, pek çok kişiye yarar sağlıyor.

Peki psikoloji ile bu yazdıklarının ne alakası var diyeceksiniz Tabii ki oldukça alakalı bir konu,zira bireysel danışmanlıklarda,Kişisel Gelişimciye müracaat eden,danışan önce psikolojik sorunlarını anlatma çabasında oluyor ya da'' benim psikoterapi'ye ihtiyacım'' var diyebiliyor.

Halbuki, bir kişisel gelişim uzmanı, psikolojik tedavi yapamaz ve böyle yetkisi de yoktur.Kişisel gelişim uzmanlarının işi,geçmişteki sorunları çözmek değil, bireyin gelecekteki hedeflerini belirlemesinde, yardımcı ve çözüm ortağı olmaktır.Kısaca, bir kişisel gelişim uzmanı,bilinçaltı ile uğraşma yetkisine sahip değildir Şayet bireyde böyle bir sorun varsa,önce psikolojik tedavisini almalı veya bu tedaviyi alırken,psikolog ve Kişisel gelişim danışmanı ortaklığında hareket etmelidir.

KİŞİSEL GELİŞİM; PSİŞİK, SPRİTUEL(Ruhsal) BİLGİLERİ İÇERMEZ

Uzun süre sprituel danışmanlıklara da, zaman ayırmış biri olarak,kişisel gelişime başladığımdan itibaren,konuya manevi inançların, karıştırılmaması gerektiğini savunanlardanım. Kişinin manevi yaşamını, günlük yaşamından ayırmak elbette olmaz.Bireyin, manevi inanışları gereği, bazı atılımlarına engel teşkil etmiyorsa,bu konular asla Kişisel Gelişim de işlenmemelidir

Kişisel gelişimde de, inanç vardır .Sadece,bu inanç manevi inançtan, farklıdır. Yapabileceği işin, en iyisini yapacağına inanması,bireyin daha fazla kendine, güvenmesini sağlar. Motive olur .Kör inanışlarda ise çok dikkat etmelidir.Bu başlı başına işlenecek bir konudur, yazmayı daha ilerki tarihlere bırakmayı tercih ediyorum.

Yanlız bu konuda danışman, danışanına karşı,çok hassas ve dikkatli olmalıdır. Manevi inançla,kendine inanma konusundaki inanç çok farklıdır. İnandığı şey çok önemlidir.''Bunu başaramayabilirim'' diye düşünen birey, çeşitli teknikler ve bilgilerler için,ilk önce danışmanına inanıp, güvenmesi gerekir. Bu güveni sağlayacak olan ise,danışmanın tecrübesi,hal ve tavırları, vücut dili,bilgisi de , aldığı eğitim kadar önemlidir.

KİŞİSEL GELİŞİM YAŞAM SANATIDIR.

Kişisel gelişim,bireyin yaşamda daha aktif rolleri edinmek,renkli kişiliğe sahip olmak,özgüvenini ve pozitifliğini yansıtmak,çağdaş pollyannacı değil,akılcı, pozitif değerleri korumak için,önerilen bir sistemdir.

Kişisel gelişim, ikili ilişkide,kariyer yükseltme de,aile içi dengede,iletişim de,sağlıklı yaşama da,yaşama uyumda,destek bir ünite gibidir.Çözüm odaklı çalışır. Beyin fırtınası yaptırır.Kendini keşfetmesine yardımcı olur

METAFİZİK KAVRAMLAR

İşinin ehli,bir Kişisel gelişim uzmanı,doğa üstü güçlerle uğraşmaz. Metafiziksel bir yanı yoktur .Fakat en çok karıştırılan bir konu ise,Düşünce gücüdür. Evet Kişisel gelişimde, Düşünce gücü hem, mantık çerçevesinde vardır. Hemde yoktur.Aralarındaki nüansla değişimler gözlenir

Düşünce gücü veya olumlu düşünebilmek, son derece yararlı ve insanı değiştiren bir felsefedir.Yaşam renkli ve cıvıl cıvıl olur. Ancak, her olumsuz olayı, çözüme odaklı düşünebilme değil de,daha bir ruhsal düşünceleri içeren eğitim sürecinden geçiriliyorsanız,ruhsal gelişim eğitimi aldığınızı bilmelisiniz.

Telepati,Telekinezi, Astroloji ,geleceği görebilme,vizyon,rüyalar Kişisel gelişim değil,Ruhsal gelişim sürecidir.Bu yöntemlerin yanlış ya da doğruluğunu savunmuyorum ,sadece kavramların ayrılması taraftarıyım.

Kişisel gelişim de, Pozitif düşünce ile Ruhsal Gelişim deki düşünce gücü farklıdır. Ruhsal(psişik) olanın da belli sınırlar içinde yeri vardır.Yine de bu konuda da iyi eğitmenleri tercih etmeniz, risk taşımaması açısından önemlidir. Peki niye Ruhsal Gelişim bir risk taşır? Ruhsal gelişimin dikkatli olunmazsa,inanç karmaşasına, hatta psikolojik travmalara neden olduğu gerçeği vardır.Nedir bu psikolojik travmalar?

Bu travmalar,kişinin gelişimin de etkin rol oynayan, örneğin; ikili ilişkideki problemi, karma(önceki yaşamlardan (reeankarnasyon) getirdiği) konusu işlenebilir. Kişi inancı doğrultusunda, halisunasyonlar görebilir.Gerçek dışına çıkabilir. (Kendi tespitlerime göre,çok acı çekmiş insanlar da deneysel olmayan, bazı yöntemlere sığınmaktadır.Kaldı ki,bu konuda dahi çok iyi bir uzman gerekmektedir.)

Bu durumda kafası karışmış birey, karma olayını (inanç) kabullenmek zorunda kalabilir.Kişi çözüme ulaşacak çok fazla adım atmaz .Hatta karşısındaki kişinin, olumsuz biri olduğuna bile karar verebilir.Danışmandan edindiği, telkinler ve ortada olan gerçekler arasında sıkışır.Bu da kişiyi rahatlatmak yerine, bunalımların eşiğine getirebilir.

Kişisel gelişim de ise, ikili ilişki yaşam danışmanı veya koçu iseniz;Kişiye çeşitli sorular sorarak, bu ilişkideki,sorunu kendine çözdürebilirsiniz .Hedefleri nedir? Yapmak istediği şey nedir? vs vs.. yol alırsınız.Eğer derin bir sorunla ilişiği varsa,bir psikoterapi almasını önerirsiniz.

Kişisel Gelişim Uzmanları, psikolog değillerse, zaman zaman bir psikologla iletişim de olmaları gerektiğini bilirler.Zira müracaat edenin,çocukluk döneminden kalma derin yaraları olabilir.Bunları uzmanlar eşliğinde çözümlemek en doğru yöntemlerden biridir.Burada,danışmana düşen rol,karşısındaki kişiyi psikolojik tedaviye ikna etmektir Klinik Psikolog eşliğinde, son derece sağlıklı ilerleme ve hadiseyi daha çabuk atlatılmasına yardımcı olunabilmektir örneğin: Panik Atak,fobiler, gibi..

KLİNİK PSİKOLOJİSİ

Klinik psikolojisi çok yaygın bir uzmanlık alanıdır. Klinik psikologlar çok çeşitli alanlarda görevyapmaktadırlar. Tüm diğer psikologlar gibi klinik psikologları da "davranışı" anlamaya çalışır-lar. Özellikle insanın "normal" ve "anormal" davranışı ile ilgilenirler. İkinci özellikleri araştırıcılıklarıdır. Klinik psikologlarıinsan davranışlarınıaraştırırlar ve araştırmalarla elde edilen bu bil-gileri pratikle bütünleştirerek uygularlar. Üçüncü özellikte ölçme değerlendirme fonksiyonları-dır. Gözledikleri, inceledikleri kişilerle ilgili kararlarını temellendirebilmek için değişik yöntem-lerle bilgiler toplarlar, topladıkları bilgiler genellikle bir "vaka"ya yöneliktir. Dördüncü özellikte,psikolojik açıdan sorunları, sıkıntıları olan, stresli kişi ya da gruplara yardım etmeleri, gerektiğinde koruyucu ruh sağlığı çalışmaları içine girmeleridir( http://www.aof.edu.tr/kitap/EHSM/1024/unite01.pdf)

KİŞİSEL GELİŞİMDE KÜLTÜRLER ARASI FARK

Kişisel gelişimde, kültür farklılıkları da gözükmektedir.Kişisel gelişimin yapısı,bireyin aldığı kültür prensibine dayanır.
Kişisel Gelişim eğitimlerinde, ana prensipler aynı, fakat bireyselliğe indiğinde, farklılıklar göstermektedir. Örneğin Hedef belirleme,sosyal iletişim vs, önemli bir rol oynamaktadır. Avrupa da yetişmiş,bir kişinin örf ve adetleri ile Türk Kültüründeki, örf ve adetler farklıdır.Avrupadaki bir gencin hedefleri ve Türk gencinin hedefleri aynı olabilir.(Tek başına dünyaya açılmak,gezmek ..)

Peki, 18 yaşında bir Türk Gencinin, tahsil dışında böyle bir hedefini, ailesi nasıl karşılar?İstisnalar hariç,bu söz konusu bile olamaz.Ekonomik koşulları elverenler,çağdaş olanlar dahi, evladının bu isteğine dur diyebilir.Kaldı ki kırsal kesimde, henüz eğitime bile izin verilmezken..

Bu durumda, hedef belirlemek ve aldığı kültür oranında, gerçekçi olmak gerekir.İşte danışmanın rolu,bulunduğu ortamın şartlarında, hedefler belirlenmesine de yardımcı olmaktır .

Özgürlüğün anlamını,farklı algılayan kişilerle çalışan bir danışman da, bu kültürü karşısındaki kişiye en iyi şekliyle aktarabilmelidir.Ayrı bir konuda ,Kişisel gelişimde ilerlerken,hiç bir kişisel danışmanın yada yazarın bilinci, danışanın bilinci ile bir değildir.Buradaki sorumluluk biraz da bu hizmeti almak isteyenlere düşüyor

Bu sebeple danışman,danışanına şahsi fikirlerini benimsetmez ve yönlendirme de kişinin isteğini ele alır .Her danışmanın ve yazarın kendi içinde geliştirdiği sentezlediği,yöntemleri mevcuttur. Bu yöntemleri araştıran ,danışanın kendine en uygun kitabı, danışmanı,kurumu,eğitim seminelerini seçmek için titiz davranması da gerekmektedir

Şu an'a kadar bahsettiklerim de benim bilincimdir.Bu yazılanları kabul ya da red etmek ise okuyanın bilincidir ve saygı duyulması gerekir.

Böylelikle,Kişisel Gelişim nedir? Ne değildir? biraz daha netleştirmek istedim.Tabii tüm yazdıklarım,tekrar ediyorum tümüyle şahsi araştırmalarım ve görüşlerimdir.
Son olarak;Kişisel Gelişim Danışmanlığı,artık bir sektör ve meslek olmuştur.

Kişisel Gelişim, somut olaylara dayalı, özel teknikleri içeren, bireyin yaşamına katkıda bulunup, fark yarattıran destekleyici bir yöntemdir.Yaşam Sanatının inceliklerini öğreten bu yöntem, geleceğinizdeki nesliller için, yatırım niteliği taşımaktadır.

Sanatçılar sizlersiniz ve yaşamınızı gelecek nesillere de taşıyabilirsiniz . İster resmedin,ister oynayın, isterseniz müziğin nağmelerine taşıyın Yeterki imzanız olsun.

Resim:
http://www.cwh.org.uk/main.asp?page=2571

 
Toplam blog
: 113
: 5180
Kayıt tarihi
: 11.09.06
 
 

Kişisel gelişimde, düşüncelerin kullanımını sanat gibi gördüğümden, 1986yılından itibaren çok sevdiğ..