Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '20

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kişisel Gelişim

Kişisel gelişim insanı bütüne götürür. İnsanın en faydalı halidir, kişinin kendini fark etmesidir. Neleri yapabildiğinin yapamadığının, nelere kızıp, nelerle mutlu olduğunun, hayattan ne beklediğinin ve amaçlarına nasıl ulaşabileceğinin farkında olmasıdır. İyi olduğu alanlarda iyiyim diyebilmesi, bilmediği yada yetersiz kaldığı alanlarda ise bunu gurur meselesi yapmadan bilmiyorum diyebilecek erdeme sahip olabilmesidir.
 
Kişisel gelişim insanın olgunlaşması, kendisini tanımasıdır. Kendimizi tanımadan, potansiyelimizin farkına varmadan, gözlerimiz sürekli dış dünyaya dönük yaşayıp gidiyoruz. İç dünyamızın farkına varılması, için öğrenilmesi ve geliştirilmesidir kişisel gelişim. Ego duyguların şişirilmiş halidir. Genel anlamda kişisel gelişim egoyu yok eder. Hayat paylaşılınca güzel, ben kimimim, neyim, neydim, ne olacağım bunları bilen hiçbir şeyden korkmaz, özgüveni sağlam olan kişiler zaten hayatla da barışıktır.
 
Kendisine faydası olanın çevresine de faydası olur. Fikrimce kişisel gelişim erdemin büyümesi, gelişmesidir, kişi birey olduğunun farkına varmış, hak ve ödevlerinin bilincindedir, izleyeceği yolu kendi aydınlatır ve bunu yaparken çevresine de ışık saçar, farkındalığın artmasıdır.
 
Ama günümüz kişisel gelişimi bir pazarlama kavramından ileriye gidemeyen, toplumsal kabulü cilalanmış birey olmaktan başka bir şey ifade etmeyen hal almış durumda. Çoğunlukla da dışını cilalamaktan içinin çürüdüğünü fark edemeyecek kadar benlik algısı çürüyen bireyler ortaya çıkarmaktadır.
 
Kişisel gelişim ülkemizde bir çok şeyde olduğu gibi çoğunluk tarafından yanlış anlaşılmıştır. Bu durum egosu şişmiş bencil bireyler ortaya çıkartmaktadır. Empati ve paylaşımı bilene katacağı şeyler mutlaka vardır ama bunlardan yoksun olanlarında egosuna hizmet eder, paylaşımı değil bireyciliği tetikler, topluluk duygusunu zedeler, yanlızlaştırır, kibir ve tahammülsüzlüğü körükler, kişisel hareket eder, kişisel düşünür. Oysa fikrimce bireyin kendi kişiliğini geliştirmesi gerçek hayatta da karşılığını bulmalıdır.
 
Egonuz büyüyorsa kişisel gelişiminiz başarısız olmuştur. Seviyesinin farkında olmayan insanlar egolarını şişirir, bu tavrı bir topluma hitap ederken kullanabilir ama normal yaşantısında egosu ile hareket ederse kendisi daha çok zarar görür. İnsan varoluşunda değer ister, takdir ister, sevilmek ister, emeğinin ödüllendirilmesini ister bunlarda bir çeşit egodur ve hepimizde vardır. Kendimizde de var olduğunu başka bir insana saldırmadığımız zaman farkına varacağız.
 
HÜLYA ÇAKICI
 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..