Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '12

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kişisel gelişimin temel faktörleri

Kişisel gelişimin temel faktörleri
 

yazi.jpg - hafif.org tan internetten alınmıştır


İnsanın IQ su hangi düzeyde olursa olsun, onun hak ettiği kadar öğrenebilmek gelişebilmek için ilgi duyduğu merak ettiği konulara yoğunlaşma şartlarına bağlı olduğunu gözlüyorum.

IQ kapasitedir, merak (ilgi) iç dinamiktir, yoğunlaşabilme şartları da öğrenebilme, gelişebilme imkanlardır ve uygulayabilmek de sosyal zekadır.

Basit benzetmeyle; IQ tarladır, merak toprağın kimyası, yoğunlaşma da tohumdur.

Tarlanız ne kadar büyükse, toprağın kimyasına uygun tohumdan ne kadar ekerseniz o kadar verim alırsınız.

Tabii ki tohumdan elde edilecek ürünün ticari değeri ne kadarsa o kadar nemalanırsınız.

Bu basit tanımla; ölçüleri kimyası belirlenmemiş bir tarlaya savrulacak tohumların ziyan olma ihtimali yüksetir.

Önce beyin çapı, sonra kişinin ilgisi, sonra çaba sarfedeceği konu yani 'üç zarı' denk getirmek gerekiyor ama dördüncü zar olan (EQ) sosyal zekayı da göz ardı etmemek gerekir çünkü 'insanın yaşamdaki duruşu' sosyal zekasına bağlıdır.

Çok zeki, ilgisine uygun branş seçmiş ama başarılı olamamış insanlar vardır işte onların sosyal zekalarının birikimlerine uygun olmadığı gerçeği sonradan ortaya çıkıyor.

O zaman, yaşı ne olursa olsun bireyin bulunduğu şartlardan sonrasına gelişimi için; önce sosyal zeka belirlenmeli, sonra yetenek, sonra beyin çapı ve sonra bu üçünün bileşimine uygun ilgisine yoğunlaşma imkanı sağlanmalıdır. 

Tabii ki psikolojik ve biyolojik, beslenme ve deşarj da atlanılmamalıdır. Psikolojik ve biyolojik girdilerle yeterince beslenemeyen, psikolojik ve biyolojik deşarj olamayanlar da tam verimli olmakta zorlanırlar.

Bütün şartları tam, ama ergenlikten sonra farklı nedenlerle hormonal deşarj yaşayamayan bir çocuğu anlamak için çocukluğunuzu düşünün ve anlamaya çalışın...

Ve bizlerde kalan ömrümüzü verimli keyifli yaşamak için önce sosyal zekamızı tanımlamamız sonra diğerlerini gözden geçirmemiz gerekmez mi?

Sekiz yıldan beridir fırsat buldukça katıldığım sohbet grubum vardır, her hafta düzenli toplanırlar, çünkü ismi üstünde sohbet grubudur ama bunu blog grubunda yapabilir miyiz? zor, çünkü blog grubu yazma grubudur. Süreç içinde düzenli blogger toplantısı olur mu? yazmayı ve sohbeti birlikte arzulayanlarla belki...

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..