Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '11

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Kişisel imaj

Profesyonel Kişisel İmaj Yaratma

Bir çok insan, dergilerden ve televizyon şovlarından etkilenerek, kendi imajlarına ve tarzlarına dikkat ederler. Ancak aşırı bir şekilde kendi kişisel tarzınıza bağlı kalmak, iş hayatınızda imajınızı olumlu şekilde kullanmanızı engelleyecektir.

İster kabul edin, ister etmeyin insanlar başkalarını dış görünüşüyle yargılar. Bu yüzden, kişisel imaj ilk görüşte güven yaratmak için kullanılabilir. Durum böyleyken bu konu üzerinde biraz iyi düşünülmelidir.

İmajınız sadece sizi kapsamaz, aynı zamanda insanların imajı nasıl algıladıklarıyla da ilgilidir. Kişisel imajınız sadece giyinmek değil aynı zamanda vücut diliniz ve kelimelerinizdir. Bunlar ışığında şunu söyleyebiliriz: İnsanlar, karşısındaki kişiyi kıyafetine göre yargılar. İmajınız, mesleğinizle uyumlu olmalıdır bunu unutmayın…

Giyim tarzımızı iş hayatımızın yararı için nasıl kullanabiliriz?

İlk olarak, renklerin mesajına değinelim. Çalıştığınız sektör ne kadar klasik veya resmi olursa, elbiselerinizin rengi de o kadar doğal olmalıdır. Doğal renkler; siyah, gri, beyaz, bej ve kahverengidir. Karşı tarafta güven hissi uyandırdığı için mavi renk de ‘doğal’ olarak kabul edilmektedir. Bankacılık, hukuk, muhasebecilik ve sigorta gibi alanlar, bahsetmekte olduğumuz klasik sektörler arasındadırlar.

Diğer yandan, sektörünüz ne kadar yaratıcıysa, renk seçiminiz de o kadar fazladır. Bir sanatçıysanız, neredeyse her rengi rahatlıkla giyebilirsiniz. Ancak profesyonel tasarımcılar ve danışmanlar için durum biraz farklılaşmakta. Bu kişiler de stratejik yerlerde farklı renkler giyebilirler. Örneğin giydiğiniz bluzlarda, takım elbisenizin küçük detaylarında veya gözlük gibi aksesuarlarınızda renkleri yansıtabilirsiniz.

Kıyafetinizin stiline karar verin. Etkinlik ne kadar klasik ve resmi olursa, kıyafetiniz de o kadar resmi olmalıdır. Ofiste müşterilerinizle tanıştığınız resmi bir sektörde, daha klasik ve gösterişsiz kıyafet daha uygundur. Profesyonel tasarımcılar ve danışmanlar ise klasik ile yaratıcı arasında bir yerde bulunmaktadırlar. Sahile gitmiyorsanız, tüm bu sektörlerde t-shirt giymek kabul edilemez bir yanlış olarak algılanmalıdır. Yaptığınız işi daha profesyonel göstermek için biraz çaba gösterin.

Klasik sektörlerde saçınızı ve makyajınızı düzgün ve doğal seviyede tutun. Bu saçınızı veya makyajınızı yapmamak anlamına gelmiyor. Saç stiliniz şık ve parlak olmalıdır. Bu konuda abartıya kaçmamalıyız. Lüle şeklinde yapılmış bir saç iyi bir seçenek olabilir. İnsanlar sizi görmeli, kıyafetinizin ve saçınızın abartısına odaklanmamalıdır. Klasik ve yaratıcı arasında bulunan kişiler için ise saç modelleri biraz daha abartılı olabilir. Saçlarınızı gökkuşağı rengine boyamayın yeter. Entelektüel göstermesi kaydıyla makyajınız daha fazla olabilir. En önemlisi, temiz görünmeli ve göze hitap etmelisiniz.

Son fakat aynı derecede önemli, kişisel imaj konusunu ele alalım. Kişiliğimizden ödün vererek düzgün ne varsa onu mu yapmalıyız? Hukuk ve Finans sektöründe çalışan bazı bayan okuyucularımın mor ve pembeyi çok sevdiğini ve bu renklerden asla vazgeçemeyeceklerini söylediklerini duyabiliyorum. Bu duruma nasıl bir çözüm getireceğiz? Pembesiz yapamam diyenlere şöyle bir önerim var. Hafif pembe allık veya ruj, çok açık oje, veya buz rengine yakın açık renk bir pembe gömlek kabul edilebilir. Eğer olmazsa olmaz renkleriniz ve giyim şekliniz varsa, bu tür küçük değişiklikler yaparak sektörünüze uygun bir hale getirebilirsiniz. Böylece hem sektörünüze uygun giymiş olursunuz, hem de kişisel zevkinizi yansıtmış olursunuz. 

 
Toplam blog
: 90
: 2169
Kayıt tarihi
: 25.08.11
 
 

Eğitimci, İnsan Kaynakları Uzmanı ve İmaj Danışmanıdır ..