Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '19

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kişisel SWOT

      Tüzel kişiler için yaygın olarak kullanılan SWOT analizi, serbest piyasa ortamında benzer hedefler için çalışan işletmeler arasındaki durumunu belirler. Benzer işleri yapan firmalar birbirine rakip midir? Yoksa birbirinin sinerji ortağı mıdır? Birisinin yaptığı işi bir başkası neden yapmak ister? Arz-talep dengesi yeteri kadar fazla öngörülüyorsa piyasada benzer firmalar mantar gibi çoğalır.
 
          Potansiyel varlık miktarı kuruluş aşamasında tespit edilmezse tüzel kişilik ortaya çıkmaz. Tüzel kişilik var olduğuna artık hedeflenen yolda kazançlı bir devamlılık, arzu edilen şeydir. Ne var ki, zaman zaman her istenilen istendiği gibi devam etmez. Bir takım engeller belirir. Engeller bazen kaynaklar kısmından, bazen üretim sürecinde, bazen pazarlamada, bazen yönetimsel sıkıntılardan bazen de tamamen bunların haricinde dış kaynaklı sebeplerden olur. Gerek bu noktada, gerekse büyüme hedefi durumunda durum tespiti yapılmalı. İngilizce baş harfleri olan SWOT güçlü (Strengths) ve zayıf (Weaknesses) yönler, fırsatlar (Opportunities) ve tehditler (Threats) demektir. Her tüzel kişiliğin, her bir olayın, her bir projenin, her bir insanın; güçlü ve zayıf yanı olduğu gibi fırsatları ve tehditleri de vardır. Bunları ortaya çıkararak farkındalık oluşturulması amaçlanır. İnsanlar yapı itibariyle duygularının tesiri altındadır. Dolayısıyla, bu dört çerçeveye objektif bakılabilmesi için oldukça fazla çaba sarf edilmesi gerekir.
 
       Analizin ilk aşaması kendini tanımaktır. Tanımlama yapıldıktan sonraki aşama ise süregiden kurgu güncelleme, en son aşaması ise sürecin sürdürülebilir takibinin yapılmasıdır. SWOT’a ait tüm aşamalarda, konusunda uzman bir kişiyle birlikte hareket edilmese bile bir veya iki aşamasında uzman desteği almak ciddi fayda sağlar.
 
 
Toplam blog
: 12
: 156
Kayıt tarihi
: 24.09.10
 
 

Lisans üstü eğitimini için yurt dışında tamamladı. Yurt dışında muhtelif üniversitelerde dil ve kül..