Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '12

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kıskançlık

Kıskançlık
 

Başkasının, kendinden üstün olan herşeyini kıskanana, yani ondaki üstünlüğün, yalnız kendisinde olmasını isteyene kıskançlık denir.

Kıskanç insan, ömür boyu rahatsız insandır. Böyle insan, kendinden aşağı olan insanı görmez, kendinden yüksek ve varlıklı insanın her şeyini görür ve kıskanır.

Kıskanç insan, Allah'ın kendisine verdiği şeylere razı olmayan insan demektir. Allah'ın verdiğine razı olmayan insandan Allah da razı olmaz. Allah'ın bir insandan razı olmaması ise felaketlerin en büyüğüdür. Artık o insan dünyada da ahrette de zarardadır.

İslam kitaplarında, kıskançlığın tanımı ve kıskançlık ruhuna sahip insanların başına gelecek felaketler ve zararlar böyle anlatılıyor..

Anlatılıyor anlatılmasına da, etrafımıza şöyle bir bakalım.

Ülkemiz Müslüman bir ülke. Doğru mu? Doğru.

Bulunduğum tekstil sektörüne bakıyorum, abartısız yazıyorum yüzde doksan firma sahipleri birbirlerini kıskanıyor. "Benim olsun, sende olmasın" anlayışı hissedilir boyutlarda.

Dost gibi görünürler, birbirlerini seviyor görünürler, her Cuma günü ibadetlerini aynı Camide birlikte yaparlar ama bir firma sahibi satış gerçekleştirdiğini gördüklerinde kıskançlıklarını yüzlerine yansıtırlar. (Bu tespit genelleme değildir).

Bütün sektörler gözlemlendiğinde buna benzer manzaralar ortaya çıktığını görürsünüz.

Hele adam başarısızsa biraz, iyice kendini ele veriyor hareketleriyle, bakışlarıyla.

Başkasını kıskanmak, onun elindekilere göz dikmektir.

Gidin Hristiyan dinine inanan batı ülkelerine, kıskançlık duygusu bizim ülkemizdeki kadar göremezsiniz.

Kıskançlık duygusu her insanda olması gereken kadar olmalıdır başarılı olabilmek için. Zira aşırı kıskançlık-bencillik insanın yaşam kalitesini düşürdüğü gibi tedavi edilmesi gereken bir hastalık olarak görüyorum.

Duyuyoruz, okuyoruz. Adam, kıskançlık duygusundan dolayı karşısındaki kişiyi bile yok etmeyi planlayabiliyor.

Peki, yüzde doksandokuzu Müslüman olan ülkemizde, felaket diye tanımlanan bu davranış bozukluğu nereden kaynaklanıyor dersiniz?

Elbette psikolojik temellere dayanıyor kıskançlık duygusunun gelişmesi. Sevgi ile yenilmesi gereken bir duygu durumu olduğunu düşünüyorum.

Bu davranışın temel kaynağı, eğitim seviyesinin düşüklüğünden kaynaklanmakta olduğunu da vurgulamak isterim.

İnsan, daha çok öğrenmeli herşeyi. Daha çok gözlemlemeli. Daha çok sorgulamalı herşeyi. Okudukça, gözlemledikçe, sorguladıkça insan kendisini geliştirir. Kendisini geliştiren insan, kıskançlık gibi olumsuz duyguları barındırmaz içinde.

 

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..