Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '06

 
Kategori
Sinema
 

Kışkırtıcı Çaykovski ve Chamberlein

Kışkırtıcı Çaykovski ve Chamberlein
 

Music Lovers, çarpıcı unutulmaz bir sinema şöleni


Peter İliç Çaykovski (1840-1893) çalkantılı yaşamı ve unutulmaz müziği ile yaşadığı çağa damgasını vuran büyük Rus bestecisi. Eserleri günümüzde de çoşku ve hayranlıkla dinleniyor, seslendiriliyor. Hatta, sanki yeniden keşfediliyor gibi.

Kuğu gölü, Uyuyan güzel, Fıdıkkıran bale müzikleri ile romantizmi doruklara taşıyan, op 23 Piyano konçertosu, op 45 İtalyan Cappriccio’su, op 35 Re majör keman konçertosu ile insanı dinlerken bulutların üstüne fırlatan ve daha bir birinden güzel senfonilerin, konçertoların dev yaratıcısı.

Ken Russel bu büyük besteci ile ilgili “ The Music Lovers “ adlı filmi 1970 yılında çekmiş filmde Çaykovski’yi ünlü aktör Richard Chamberlein canlandırmıştı. Özel yaşamı Çaykovski ile benzerlikler gösteren Chamberlein adeta bu rol için yaratılmıştı.

Anımsıyorum, filmi Ankara’da zamanın önemli sinemalarından biri olan Büyük Sinemada izlemiştim. Çocuk yaşlarımdan başlayarak Çaykovski’nin tüm eserlerine derin bir hayranlık duyar ve etkilendiğimi hissederdim. Filmi izlerken Chamberlein’in Çaykovski ile aynı kişi olup olmadığını ciddi ciddi düşünmüştüm. Hollywood yönetmenleri “ casting” denilen rol eşlemede genelde çok başarılı seçimler yapıyorlar. ( Marlon Brando’suz bir BABA düşünebilir misiniz? Hatta filmdeki tüm karakterler sanki kendilerini oynuyorlardı.) Çok sevdiği annesinin koleradan ölmesiyle zaten sorunlu bir çocuk olan Çaykovski bastırılmış gizli duygularına rağmen müzik eğitimini tamamlar.

Toplumda kabul görebilmek için evlendiği aç gözlü ve seks düşkünü karısı rolünde Glenda Jackson da çok başarılıydı. Eşi ile yaşadığı bunalımlı günler içkiye ve yalnızlığa sığınışını bir bestecinin o perişan halini Chamberlein ustaca canlandırıyordu. Evliliğini büyük yaralar alarak noktalayan Çaykovski zengin ve aristokrat bir dul olan Madam Von Meck ( Isabella Telezynska )'in sadece beste yapmak şartı ile kendisine maaş bağlamasıyla üretkenliğine geri döner.

Bu dönüş ona para ve şöhret kapılarını açacak olan "War of 1812 Overture"ü besteleme şansını verir. Bazı eleştirmenler tarafından onun en bilinen eseri diye değerlendiriliyor. Ben bu fikre katılmayanlardan biriyim. Ancak Ken Russel bu eseri filmde şaşırtıcı bir ses ve imaj kurgusu ile canlandırmış ve filmin en büyüleyici sahnelerini yaratmıştı. Chamberlein Çaykovski’ nin duygu ve korkularını inanılmaz yorumlamıştı. ( Çok içten söylüyorum,şu anda bu satırları yazarken aynı coşkuyu yaşıyorum)

Hemen her karesi gizemli ve esrarlı bu film, tüm bölümlerinde kendisini anlattığı söylenen OP 74 Si minör altıncı Pastoral senfonisinin başarısızlığı sonucu Çaykovski’nin ölümü ile sonlanır.Ölümü de yaşamı gibi gizemlidir.Önce koleradan daha sonra bir özel ilişkisi nedeniyle ve çokça da eserin yarattığı hayal kırıklığı sonucu intihar ettiği söylenir.Ne hazindir ki, bir çok sanatçının başına geldiği gibi eser ölümünden sonra büyük ün kazanır.

İncelik, zerafet, güzellik, estetik, korku, öfke, şiddet, nefret; en durgun anlardan doruklara kadar hemen tüm eserlerinde o sihirli havasıyla sizi kavrar beraberinde sürükler. The Music Lovers, muhteşem bir film, Ken Russell çok usta bir yönetmen, Chamberlein ise olağanüstü idi. Tchaıkovsky, inanılmaz, anlatılamaz…

























 

 
Toplam blog
: 220
: 2018
Kayıt tarihi
: 02.07.06
 
 

Yazmak, ufkun da ötesine taşan engin bir serüven gibi gelir bana ve gençlik yıllarımdan bu yana v..