Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '11

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Kışkırtılan güzellik...

42 yaşındayım... Geçen gün benden 4-5 yaş büyük, yaşına göre (mihrabın yerindeliği bakımından)  fena sayılmayan bir arkadaşımla kahve içerken laf kadın güzelliğinden açıldı. "Şekerim bu estetik müdahalelerden sonra herkes birbirine benzemeye başladı..." dedi. Aslında estetik müdahalelere karşı olan herkesin ilk ve son söylediği şeydir bu... İyi de kardeşim herkesin güzel olarak gördüğü (ya da gösterilen) şey hep aynı ise ve hayatınızda değer verdiğiniz, hayatınızı paylaştığınız insanlar (eşiniz, dostunuz, arkadaşınız, çocuğunuz ve hatta patronunuz...) güzel diye hep aynı şeye bakıyorsa (idealde güzelliğin göreli olduğunu dillendirmekten kaçınmasalar da) siz de onların gösterdiği güzelliğe sahip olmak istiyorsunuz ne de olsa... Reklamlar, moda, medya vs bu tektip güzelliği, estetiği pompalarken dışında durabilmek çok kolay görünmüyor... Boyalı saçlar, topuklu ayakkabılar , "sütun bacaklar", "kiraz dudaklar", "elma yanaklar", uzun  ve kıvrık kirpikler, "yay" gibi kaşlar, iri gözler, hokka burun, uzun ve ince boyun, 90-60-90 vücut ölçüsü, "selvi" boy, inci diş... en aklı başında, entellektüel, derinliği olan en büyük san'atçılar tarafından bile güzelliğin tektip kriterleri olarak evrensel düzlemde kışkırtılmamış mıdır? "Güzel bir kadın" dendiğinde kimsenin aklına şişman, kısa, çarpık bacaklı, kemerli-kocaman burunlu... vs... biri gelmez. Böyle özellikleri, güzel bir kadın olsa bile, kusur olarak mutlaka belirtilir: "Hoş  bir kadındır ama hafif kilolu" ya da "burnu biraz kemerli" diye not düşülür... Erkek güzelliğinde ise bu tür fiziksel özellikler dışında temel olarak aranan ölçüt ise (daha ruhsal veya karakteristik olarak)  genelde karizmadır (ki bu konuyu başka bir yazımda ayrıca ele alacağım:) )

Şimdi aklıma şöyle bir soru geliyor: Bu estetik müdahalelerle, yukarıda saydığım, ortak kabul gören estetik özelliklere sahip, "Tanrı'nın özene-bezene yarattığı", doğuştan şanslı kadınların tekelindeki ilgi, avantaj, böyle bir görüntüye doğuştan sahip olmayan kadınlar tarafından artık paylaşılabildiği için mi (sağlık açısından yerindeliği bir yana) bazen kabul görmüyor estetik ve plastik müdahaleler ?

Diğer yandan kadın güzelliğinde fiziksel özelliklerin önemi kışkırtılırken ruhsal, zihinsel ve karakteristik güzelliklerinin ne kadar geri planda tutulduğunu, güzel değilse çoğunlukla bu özelliklerinin de göz ardı edildiğini tartışmayacağım bile...

Bu arada böyle düşünen kadınlarınların güzelliğiyle kabul görmemiş, bundan dertli kadınlar olduğu kanısı yaygın ise de emin olun onlardan değilim:)

Kendi güzelliklerinizi yaratabilmeniz ve etrafınızdaki diğer güzellikleri de görebilmeniz dileğiyle

İyi bayramlar...

 
Toplam blog
: 6
: 634
Kayıt tarihi
: 14.09.10
 
 

Yazmayı, şarkı söylemeyi, şiiri, sinemayı, fotoğraf çekmeyi ama en çok da kızını seviyor... ..