Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '15

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kışlık domates sosu hazırlama

Kışlık domates sosu hazırlama
 

Yaz domateslerinden kış mevsiminde de faydalanmak istiyorsak kendimiz evde minik küp şeklinde doğranmış domatesleri konserve yapabiliriz.  Kışlık domates sosunu yaparken fazla zorlanmadan yapmak istiyorsanız birkaç günde bir 5 er kiloluk yapabilirsiniz. Tencerenin başında pişmek istemiyorsanız ve biraz daha kolay yöntemle yapmak istiyorsanız düdüklü tencereden istifade edebilirsiniz.

Bazıları domatesleri pişirdikten sonra kavanoza koyup sadece kavanozun kapağını sıkıştırıyorlar ama bu yöntemle domatesleriniz köpürüp, fire verebilir. En iyisi kapakları sıkıştırdıktan sonra kavanozları kaynatmak, bu yöntemle domates konserveleri fire vermiyor ve uzun süre dayanıyor.

Bir de domates konservesi yaparken yumurta domates yerine mis kokulu ve lezzetli tarla domatesini tercih ederseniz konserveleriniz daha lezzetli olur.

Malzemeler:

5 kilo tarla domatesi

5 çorba kaşığı deniz tuzu veya kaya tuzu

7 tane acı biber

1 çay bardağı zeytinyağı

1 çay bardağı su

2 çorba kaşığı iri taneli kekik

Arzu ederseniz sarımsak

5 kilo için 5 tane büyük 1 litrelik kavanoz ve hiç kullanılmamış 5 tane kavanoz kapağı

Yapılışı:

Önce kavanoz ve kapakları deterjanlı suyla yıkanır, iyice durulanır ve en az 10 dakika büyük bir tencerede veya kazanda kaynatılır.

Domates ve biberleri iyice yıkadıktan sonra domateslerin kabuklarını soymadan minik küpler şeklinde kesilir ve biberlerin sapları kesilerek ince ince kesilir.

Sarımsaklar arzuya göre istediğiniz miktarda ayıklanır ve tüm malzemelerle beraber büyük bir düdüklü tencereye konulur. Domatesler ile tencere kapağı arasında en az iki parmak boşluk bulunmalıdır.

Düdüklü tencerenin buharı çıktıktan sonra altı kısılır ve 10 dakika düdüklü tencerede pişirilir. Düdüklü tencerenin buharı çıktıktan sonra kapağı açılır ve bir kepçeyle sıcak domatesler kavanozlara konularak kapakları sıkıca kapatılır.

Bir masaya büyük bir havlu koyarız ve kavanozların kapakları havluya gelecek biçimde yani kavanozları ters kapatırız. Yarım saat bekleriz ve kavanozlardan sızıntı olup olmadığına bakarız.

Büyük tencereye veya kazana su koyarız, suyu içine kavanozların taşmayacağı miktarda koymalıyız. Su ılıyınca(kaynar olmayacak, soğuk da olmayacak ki kavanozlar çatlamasın) kavanozları ters biçimde koyarız ve 10 dakika daha kavanozları kaynatırız.

Bir müddet tencerede ılımasını beklediğimiz kavanozları havlunun üzerine tekrar ters kapatırız ve sabaha kadar bekletiriz. Sızıntı yoksa kavanozları ışık görmeyen, serin bir yerde saklarız.

Afiyet olsun.

 

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..